Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Obchodní a rozvojová politika.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
39.36 Кб
Скачать

Rozvojová politika

= souhrn politických kroků, jež mají zlepšovat struktury a příjmy států nebo jejich částí, které v důsledku historického nebo politického vývoje či zeměpisné polohy zaostávají. Tak je definována vnější (do jiných států směrující) rozvojová politika, která je nástrojem přibližování rozvojových zemí k zemím průmyslově vyspělým.

[10 snimek]

Cíle a principy rozvojové politiky EU

Právní základ získala rozvojová politika v Maastrichtské smlouvě. Předtím byla upravována jinými ustanoveními např. v rámci obchodní či asociační politiky. Maastrichtská smlouva zavedla 3 důležité principy rozvojové politiky EU. Jsou nazývané 3C a jsou jimi: koordinace,koherence a komplementarita.

Koordinace zajišťuje spolupráci všech aktérů podílejících se na rozvojové politice. Komplementarita znamená, že rozvojová politika EU doplňuje politiky členských států. Nemělo by tak docházet k překrývání programů pomoci. Nejdebatovanější princip - koherence spočívá ve sladění ostatních politik EU s cíli rozvojové politiky (příkladem může být iniciativa „Vše kromě zbraní", která se snaží o koherenci mezi obchodní a rozvojovou politikou EU).

Zásadním dokumentem pro určení cílů rozvojové politiky EU je Společné prohlášení Rady, Evropské komise a Evropského parlamentu k rozvojové politice EU z listopadu 2005 Evropský konsenzus o rozvoji. Evropská unie se přihlásila k plnění Rozvojových cílů tisíciletí Organizace spojených národů (UN Millennium Development Goals) přijatých v září roku 2000 na Summitu tisíciletí v New Yorku. Všichni členové OSN se zavázali k naplňování osmi konkrétních cílů, směřujících k odstranění chudoby v rozvojovém světě. Tyto Rozvojové cíle tisíciletí (Millenium Development Goals, MDGs) jsou dále rozpracovány do osmnácti dílčích úkolů a měřeny více než čtyřiceti ukazateli.

Rozvojové cíle tisíciletí

1. cíl: Odstranit extrémní chudobu a hlad

2. cíl: Dosáhnout základního vzdělání pro všechny

3. cíl: Prosazovat rovnost pohlaví a posílit roli žen ve společnosti

4. cíl: Snížit dětskou úmrtnost

5. cíl: Zlepšit zdraví matek

6. cíl: Bojovat s HIV/AIDS, malárií a dalšími nemocemi

7. cíl: Zajistit udržitelný stav životního prostředí

8. cíl: Budovat světové partnerství pro rozvoj

Rozvojová spolupráce EU

Cílem rozvojové spolupráce ES je udržitelný hospodářský a sociální rozvoj rozvojových zemí, jejich hladká a postupná integrace do světového hospodářství, jakož i aktivity proti chudobě v rozvojových zemích. To vše za respektování všeobecného cíle, kterým je rozvoj a konsolidace demokracie, vláda práva a respektování lidských práv a základních svobod. Zahraniční rozvojová spolupráce EU je financována ze zdrojů společného rozpočtu Evropských společenství a z tzv. Evropského rozvojového fondu. Tyto prostředky každoročně dosahují výše téměř 9 mld. EUR. Realizace rozvojové spolupráce probíhá na základě širokého spektra regionálně nebo tematicky zaměřených programů, které jsou vypracovány a spravovány Evropskou komisí.

[11 Snimek]

Institucionální struktura

Evropská komise je zodpovědná za iniciaci legislativy a provádění rozvojové politiky. V současnosti je v rámci Evropské komise za vztahy EU s více než polovinu zemí světa zodpovědné Generální ředitelství pro rozvoj. V jeho agendě jsou vztahy se zeměmi sub-saharské Afriky, Karibiku a Tichomoří (AKT), Africkou unií, regionálními hospodářskými společenstvími  a zámořskými zeměmi a územími (OCT). Generální ředitelství pro rozvoj připravuje návrhy strategií spolupráce s těmito zeměmi a koordinuje a monitoruje financování poskytované prostřednictvím Evropského rozvojového fondu a nástroje pro rozvojovou spolupráci.

Za vnější vztahy Komise s mezinárodními organizacemi, jako jsou Organizace Spojených národů, OBSE, Rada Evropy i v oblasti rozvojové politiky a se zeměmi Střední Asie, zeměmi Středomoří, Blízkého východu, Latinské Ameriky, Tichomoří a Asie je zodpovědné Generální ředitelství pro vnější vztahy.

Generální ředitelství pro obchod  se podílí na rozvojové politice prostřednictvím pomoci chudým zemím rozšířit jejich zahraniční obchod, především zlepšením přístupu na trh EU.

Generální ředitelství pro rozšíření dohlíží na finanční pomoc potenciálním budoucím členským zemím EU a státům Východního partnerství.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]