Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Obchodní a rozvojová politika.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
39.36 Кб
Скачать

V roce 1992 zřídila Evropská komise Úřad pro humanitární pomoc - echo, který poskytuje přímou pomoc při mimořádných událostech obětem katastrof a válek mimo eu (700 milionů eur V roce 2007).

Rada EU přijímá spolu s Evropským parlamentem v oblasti rozvojové pomoci legislativní návrhy Komise.

Evropský parlament je od přijetí Amsterodamské smlouvy v roce 1999 v oblasti rozvojové politiky spolurozhodovacím orgánem při přijímání legislativy. Oblastí rozvojové politiky se zabývá Výbor pro rozvoj a spolupráci.

Na rozvojové spolupráci se podílí i Evropská investiční banka (EIB), a to poskytováním zvýhodněných úvěrů rozvojovým zemím.

Rozvojová pomoc EU (jako zavěr) EU a její členské státy jsou největšími poskytovateli rozvojových fondů na světě. Rozvojová pomoc EU odráží dva aspekty politiky EU: podporu solidarity mezi rozvinutými a rozvojovými zeměmi a uspokojení ekonomických potřeb EU (zajištění zdrojů surovin a odbytu pro výrobky). Politika spolupráce přispívá k obecnému cíli rozvoje a upevňování demokracie a vlády práva a k respektování lidských práv a základních svobod v rozvojových zemích. Je rovněž zaměřena na integraci otázek rovnosti pohlaví do rozvojové pomoci. EU podporuje plnou integraci environmentálních aspektů do rozvojového procesu, zejména ochranu tropických a jiných lesů v rozvojových zemích a udržitelné hospodaření v nich.

7

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]