Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова пмв.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
269.82 Кб
Скачать

Висновки

Витоки євразійства зазвичай зводять до слов’янофільської традиції. Самі євразійці вважали своїми попередниками старших слов’янофілів (Олексій Хомяков, брати Аксакови), пізніх слов’янофілів, таких як Костянтин Леонтьєв, Микола Страхов та Микола Данилевський, а також Гоголя і Достоєвського як публіцистів. Спадкоємцями слов’янофілів вважали євразійців і багато дослідників і критики євразійства Однак євразійство має ряд істотних відмінностей від слов’янофільства. Євразійці заперечували існування слов’янського культурно-історичного типу і вважали, що культури туранских народів, пов’язаних з російсько загально історичною долею, ближче до російської культури, ніж культури західних слов’ян (чехів, поляків). Євразійці відкидали також і панславістскіх політичний проект, їх ідеалом було федеративний євразійська держава в кордонах СРСР до 1939 року (єдина відмінність – євразійці пропонували включити до складу СРСР Монголію).

Євразійство – потужна течія російської наукової і громадської думки ХХ століття. Воно склалося в середовищі російської революційної еміграції в 1921 році, і на 20-і роки припадає період його найбільшого розквіту. В кінці 20-х років рух пережило затяжною і важку кризу, який призвела до його розколу. У 1930-і роки Євразійство продовжувало існувати, проте відігравало вже меншу роль в суспільному житті еміграції. Після II світової війни, у зв’язку з арештом радянськими каральними органами ряду видних євразійців, Євразійство як організований політичне рух припинило існування, але його ідеї аж ніяк не втратили свого значення. Надалі Євразійство знайшло послідовників в особі етнолога Л. Н. Гумільова (1912-1992) та ін. З євразійської доктрини, сформованої у 20-30-х роках ХХ ст. і розвинутої Л. Гумильовим, постало сучасне неоєвразійство, представлене декількома напрямами в нинішньому політичному та інтелектуальному житті Росії. Основний сучасний напрям євразійства, представлений А. Дугіним, складає основу неоєвразійства, яке розуміють як політичну концепцію і як ідеологію. Неоєвразійство в сучасній Росії набуває все більш організаційно оформленого характеру.

Особливості євразійського світогляду та його методологічну базу формують такі поняття євразійської доктрини як: “ідеократія”, “пасіонарність”, “Євразія”, “євразійський становий хребет”, “ідея-правителька”, “туранський елемент”, “симфонічна особистість”, “євразійська культура”, “православна релігія” та “православна церква”.

З євразійської доктрини, сформованої у 20-30-х роках ХХ ст. і розвинутої Л. Гумильовим, постало сучасне неоєвразійство, представлене декількома напрямами в нинішньому політичному та інтелектуальному житті Росії. Основний сучасний напрям євразійства, представлений А. Дугіним, складає основу неоєвразійства, яке розуміють як політичну концепцію і як ідеологію. Неоєвразійство в сучасній Росії набуває все більш організаційно оформленого характеру.

Неоєвразійство відрізняють від класичного євразійства такі ознаки, як використання геополітичного підходу для інтерпретації сучасних політичних процесів, заперечення домінуючої ролі православ’я як духовного й релігійного фундамента доктрини, конкуренція з атлантизмом і глобалізмом, посилення уваги до економічної складової суспільного життя. За цими та іншими ознаками неоєвразійство претендує на роль нової російської національної ідентичності та форми самоідентифікації народів Росії. Воно дедалі виразніше проявляється у політичній та громадській сферах, знаходить підтримку з боку офіційної влади російської держави.

У зовнішньополітичній сфері Російська Федерація демонструє певні елементи реалізації неоєвразійства переважно щодо колишніх республік Радянського Союзу, хоча увага надається і таким державам, як Китай, Індія та Іран. Тому, як через регіональні організації, так і шляхом прямого військового, економічного, політичного, культурного та іншого співробітництва, Росія й надалі намагатиметься зміцнити свої зв’язки із зазначеними країнами. У разі успіху це дозволить ефективно протистояти більшості сучасних викликів Російській Федерації. На прикладі порівняння з атлантизмом виявлено, що неоєвразійство може виступати у якості нової ідеології, особливо, на тлі останнього загострення відносин російського керівництва із Заходом. У перспективі існує можливість трансформації неоєвразійської концепції в одну з програм інтеграції країн СНД.

Євразійська доктрина з самого початку свого виникнення виявляла інтерес до українського питання у контексті загальних україно-російських відносин і розглядала україно-російський зв’язок на глибинному рівні, небезпідставно вважаючи його одним з провідних чинників формування культурно-цивілізаційної парадигми російської і української державності. У той же час, неоєвразійство, в якому домінуючу роль відіграє геополітичний підхід щодо сприйняття політичних та історичних процесів, втратило глибину сприйняття україно-російського зв’язку і розглядає українське питання виключно у контексті підпорядкування українських інтересів російським інтересам в усіх сферах. Неоєвразійці продовжують сприймати Україну виключно як об’єкт світової політики і не приховують своїх намірів щодо відновлення контролю над Україною, навіть якщо для цього необхідно ініціювати процес внутрішнього розколу в країні, що може обернутися дефрагментацією її території. З огляду на це, з точки зору національної безпеки України, неоєвразійство та прихильні до нього організації і рухи на кшталт Євразійського союзу молоді, становлять загрозу українським державним і національним інтересам.

Неоєвразійство на ідеологічному та політичному рівнях все глибше впливає на сучасну політику Російської Федерації, що призводить до зростання імперських устремлінь Кремля, посилення російського тиску на Україну з метою її остаточного входження до євразійського геополітичного проекту і вибору зовнішньополітичної орієнтації на користь Москви.