Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсач11.05.2012.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
442.37 Кб
Скачать

V визначення конкурентоспроможності коньячних виробів в магазині „калинка”

5.1 Аналіз ринку коньяків в Україні

За підсумками першого півріччя 2010 року місткість ринку коньяків виросла на 21%, а експортні постачання перевищили торішні показники на 7%. В першому півріччі місткість українського ринку коньяку виросла на 21%. Зростання відбувається головним чином за рахунок внутрішнього виробництва, яке збільшилося на 16%. З січня по липень в Україні вироблено 1,43 млн. декалітрів коньяку. Частка українських коньяків в прирості місткості ринку складає близько 66%. Фактично, як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринку продовжується змагання двох грандів класичного коньячного виробництва - ВАТ «АПФ «Таврія» і ЗАТ «Одеський коньячний завод».

Нинішній рік продовжує Очікуване зростання, яке складе більше 20%, - збільшення доходів населення створює попит, який прагнуть задовольнити як українські виробники, так і імпортери. Адже не так багато алкогольних ринків демонструють зростання, що перевищує 20%.

Самим насиченим залишається нижній ціновий сегмент (від 35 до 45 грн.) Його частка складає 38% в натуральному виразі і 33% в грошовому. Саме у цій ціновій категорії на ринок виводиться основна маса нових торгових марок. Верхні ж цінові сегменти, де українська продукція небагато, залишаються ненасиченими і зайняті продукцією, що переважно імпортується.

Значне пожвавлення демонструють імпортери. У першому півріччі вони ввезли в країну на 89% більше коньяків, чим в першому півріччі минулого року. Імпорт готової продукції (бутильованою і на розлив) за 6 місяців цього року склав близько 164 тис. декалітрів, що на 89% вище за показники минулого року.

Імпортні постачання коньяку розподілилися між країнами постачальниками таким чином: 34% доводиться на Молдову, 29% - Вірменію, 20% - Грузію, 4% - Швейцарія, 4% - США, на решту країн доводиться близько 9% (рисунок 1.1).

Рисунок 5.1 – Ринок імпортних коньяків.

У першому півріччі приріст імпорту спостерігається по всіх країнах-імпортерах. Так, Молдова наростила імпортні постачання на 51%, Вірменія на 82% і Грузія на 146%.

Значне зростання імпорту не виглядає так загрозливо в грошовому виразі. В той час, як в натуральному виразі імпорт виріс на 89%, то у вартісному - всього на 43%. А значить, вагома частина імпорту (переважно Молдова) знаходиться в сегменті 35-45 грн. і вже починає складати відчутну конкуренцію української продукції.

Збільшується і імпорт коньячного спирту. Цього року зріс на 35%. Причому у деяких виробників об’єм проведеного коньяку дорівнює об’ємам ввезеного коньячного спирту. Можливо, вже цього сезону боттлери представлять споживачам азербайджанські і грузинські спирти місцевого розліва під виглядом, наприклад, кримських.

Не дивлячись на наплив імпорту, українські коньяки складають більше 94% ринку в натуральному виразі. Залишки намагаються розібрати між собою Вірменія (2 %), Молдова (2%), Франція (1%), Грузія і Греція (1%). Детальна інформація зображена на рисунку 1.2.

Рисунок 5.2 – Місткість українського ринку коньяків.

Рейтинг країн-імпортерів з продажу виглядає таким чином: Франція (7,17%), Вірменія (5%), Молдова (1,5%). Грузія з Грецією всі так само ділять між собою лише 0,1% від загальної виручки.

Структура українського ринку коньяку практично не міняється: 93% займають ординарні коньяки, марочні - близько 5%, колекційні, - близько 2%.

Прибуток від реалізації коньяків трирічної витримки складає 37% продажів, чотирилітньою - 38%, 5 років - 22%, марочна група – 2%, колекційні коньяки – 1% (рисунок 1.3).

Рисунок 5.3 – Прибуток від реалізації коньячних виробів.

Загальна місткість ринку коньяку в першому півріччі 1,45 млн. дав. Зростання по відношенню до аналогічного періоду 2011 року склало 21% [16].

5.2 Оцінка конкурентоспроможності коньячних виробів

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]