Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
стратегія.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
504.83 Кб
Скачать

8. Вимоги до розробки філософії підприємства.

Досвід процвітаючих організацій свідчить про те, що основний задум діяльності організації часто має більше значення, ніж технологія, фінансова база і організаційна структура.

Підприємницька філософія у поєднанні з мотиваційною ідеєю визначає основні напрями розвитку організації. Послання, що встановлює межі діяльності, зазвичай публікується у пресі. У нім вказується область діяльності, що відповідає запитам споживачів, описуються ринки збуту продукції і технологія її виготовлення. Послання також може містити виклад способів фінансування організації, здійснення інновацій, перелік прав працівників і акціонерів.

Основний задум і філософія організації потрібні для встановлення стратегічних цілей власників організації, її менеджерів, працівників, а також для завоювання довіри замовників і інших зацікавлених суб'єктів з тим, щоб не виникав конфлікт їх інтересів. Крім того, стратегічні цілі великих організацій повинні враховувати вплив загального і безпосереднього оточення.

Чітко сформульоване послання, підприємницька філософія і основний задум - не єдині джерела інформації для формування стратегічних цілей. Надзвичайно важлива інформація про внутрішнє і зовнішнє середовище, передбачуване динаміці ринку, конкуренції і інших чинниках навколишнього оточення.

Філософія підприємства включає наступні елементи:

1. Основний задум, що відбиває цілі підприємства, його стратегію і спрямованість діяльності; найважливішим елементом тут є місія організації.

По-перше, місія дає суб'єктам зовнішнього середовища загальне уявлення про те, що є організація, до чого вона прагне, які засоби вона готова використати у своїй діяльності, яка її філософія і тому подібне. Окрім цього, місія сприяє формуванню або закріпленню певного іміджу організації в уявленні суб'єктів зовнішнього середовища. По-друге, місія сприяє формуванню єднання усередині організації і створенню корпоративного духу. Це проявляється в наступному:

- місія робить ясною для співробітників спільну мету, призначення організації;

- місія сприяє тому, що співробітники можуть легше встановити ідентифікацію себе з організацією;

- місія сприяє встановленню певного клімату в організації, оскільки через неї до людей доводяться філософія організації, її цінності і принципи;

Місія не повинна нести в собі конкретні вказівки відносно того, що, як і в які терміни слід робити організації. Вона задає основні напрями руху організації, розташування організації до процесів і явищ, що протікають усередині неї. Дуже важливо, щоб місія була сформульована гранично ясно для того, щоб вона була легко зрозуміла усім суб'єктам, що взаємодіють з організацією, особливо усім її членам.

2. Опис підприємства - його історія, параметри, можливості і переваги, стратегічні цілі і способи їх реалізації в сучасних умовах, мотиви діяльності

3. Філософія замовників - цільові групи, їх інтереси, збутова політика. Завдання цього розділу - побудова налагоджених зв'язків з клієнтами, як великими організаціями-замовниками, так і рядовими споживачами, грунтованих на довірі, еквівалентності, взаємній зацікавленості в діяльності один одного. Тут мають бути приведені основні етичні положення, політика фірми на ринку, маркетингові дослідження круга купівельних інтересів, пріоритетність їх в діяльності організації.

4. Внутріфірмова політика - основи управління підприємством, інформаційно-комунікаційна система, система оплати праці, шляху підвищення кваліфікації працівників, інноваційна і соціальна політика, дотримання етики менеджменту.

До елементів корпоративної внутрішньої політики відносяться загальні для співробітників компанії цінності, переконання і норми, які виражаються у формі символів, віддань, девізів і церемоній і героїв фірми. Які саме образи і об'єкти втілюватимуть культуру і філософію компанії, визначають менеджери.

5. Зв'язки з партнерами - капіталовкладення, фінансова політика, зниження рівня ризику, розподіл прибутку. Головне в цьому розділі - підвищення довіри до фірми з боку її партнерів і інших зацікавлених організацій.

6. Відношення з іншими організаціями - виконання зобов'язань, забезпечення стабільності в роботі, охорона довкілля, вкладення в розвиток регіону.

Таким чином, впровадження на російських підприємствах філософії, що систематизує як зовнішні, так і внутрішні аспекти діяльності приведе до наступних позитивних результатів.

1. Підвищення продуктивності праці на підприємстві. Введення і дотримання на підприємстві своєї філософії дозволить звести до мінімуму дію суб'єктивних чинників, підвищити мотивованість персоналу і кінець кінцем продуктивність праці, і довіру до організації, і упевненість працівника у своєму майбутньому.

2. Поліпшення клімату і стосунків усередині самого підприємства: між працівниками, фахівцями і керівниками. Прописанность певних норм дозволить уникнути багатьох непорозумінь і неприємностей.

3. Підвищення довіри до підприємства з боку інвесторів, партнерів і контрагентів. Інформуючи суспільство про свою філософію, організація ставить себе в рамки певної поведінки, порушення якої спричинить серйозні наслідки : падіння продажів, зниження інвестицій, недовіра кредиторів, посилення конкурентів і тому подібне

4. Поліпшення стосунків з громадськими організаціями і організаціями, що представляють державну владу, підвищення міри прозорості цих стосунків. Підвищення соціальної відповідальності бізнесу, передусім за своїх робітників.

5. Маркетинговий ефект привертання уваги до свого підприємства постачальників і покупців, внаслідок цього підвищення продажів.

6. Зменшення терміну адаптації молодих фахівців і введення в посаду керівника.

7. Зближення цілей і інтересів працівників і керівництва підприємства. Підвищення відповідальності менеджменту за розвиток організації і своїх співробітників.

8. Стабільність стосунків на підприємстві незалежно від зміни керівного складу.

Усе це зрештою послужить поліпшенню системи захисту філософії організації від небажаних дій.

Значну частину фундаменту філософії управління конкретної організації повинні складати прийняті відповідно до чинного законодавства локальні нормативно-правові акти, основними з яких є статут, засновницький і колективний договори, стратегообразующие накази і розпорядження вищого керівництва. У тому разі якщо організація має зовнішньоекономічні зв'язки, потрібна про враховувати, окрім вітчизняного, національного, і іноземне законодавство, а також припису міжнародного права.

Проте правові норми є не єдиним орієнтиром для побудови філософії системи управління персоналом компанії в сучасних умовах. Сучасний менеджер в процесі управління персоналом зобов'язаний враховувати такі складові, як релігійні, моральні і етичні норми, звичаї ділового обороту, досвід передових підприємств аналогічних і суміжних галузей народного господарства, національні і регіональні особливості стратегії кадрової політики на рівні держави, регіону, підприємства і його структурного підрозділу.

ітко сформульована філософія у рамках конкретної організації, одягнена в знакову форму і впроваджена в робочу дійсність, втрачає свою абстрактність для рядового співробітника компанії, сприяючи тим самим злагодженості роботи і досягненню намічених цілей.

Знання філософії організації, дає знання сенсу її існування в середньостроковій перспективі, знання особливостей поведінки її співробітників в інноваційній ситуації. Ця умова, яку необхідно врахувати, щоб уникнути зайвих тимчасових і енергетичних втрат.