Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Заубежка ДЕКИ.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
831.49 Кб
Скачать
  1. Дайте загальну характеристику античної літератури, вкажіть її періодизацію. Доведіть, що міфологія є основою античної літератури. Назвіть основні категорії та цикли міфів.

  2. Охарактеризуйте творчість Гомера та його героїчний епос. Проаналізуйте художню своєрідність поеми «Іліада».

  3. Дайте загальну характеристику лірики Стародавньої Греції та Риму. Поясніть, у чому полягає її жанрова своєрідність. Назвіть представники лірики Стародавньої Греції та Риму.

  4. Давньогрецька трагедія. Доведіть особливий внесок Есхіла, Софокла, Еврипіда у розвиток давньогрецької трагедії. Розкрийте проблематику трагедії Софокла «Антігона».

  5. Давньогрецька комедія. Охарактеризуйте Давньоаттичну та новоаттичну комедії. Дайте загальну характеристику творчості Аристофана та Менандра. У чому полягає проблематика комедії Аристофана «Хмари».

  6. Давньоримська література та її періодизація. Охарактеризуйте «Золоту добу» давньоримської літератури. «Енеїда» Вергілія як римський героїчний епос. Проаналізуйте сюжетно-композиційну своєрідність поеми. Визначте головну ідею твору. Доведіть взаємозв’язок з традиціями героїчного епосу Гомера.

  7. Розкрийте релігійно-філософське осмислення життя в романі Апулея «Метаморфози, або Золотий осел». Визначте роль вставних новел у творі. Поясніть, який сенс має Казка про Амура та Психею у сюжеті цього роману.

  8. Дайте загальну характеристику Давньоримської поезії «золотого віку». Висвітліть коло проблем, яких торкається К. Горацій у «Посланні до Пізонів». Дайте загальну характеристику творчості П. Овідія.

  9. Дайте загальну характеристику літературного процесу доби Середньовіччя. Поясніть, у чому полягає особливість Французького героїчного епосу. Проаналізуйте епічний твір «Пісня про Роланда».

  10. Охарактеризуйте «Слово о полку Ігоревім», як величну пам'ятку літератури Київської Русі. Поясніть у чому полягає ідея «Слова…». Проаналізуйте жанрову своєрідність.

  11. Дайте загальну характеристику куртуазної літератури Середньовіччя (лицарська поезія та роман). Проаналізуйте жанрову своєрідність та тематику куртуазної літератури.

  12. Проаналізуйте своєрідність задуму «Божествєнної комедії» Данте, висвітліть алегоричний зміст та символіку поеми, її композицію. Покажіть співіснування антично та середньовічної традиції у творі.

  13. Відродження в Італії. Доведіть, що Ф. Петрарка є засновником італійського гуманізму. Проаналізуйте художнє значення «Книги пісень» Ф. Петрарки.

  14. Охарактеризуйте літературу доби Відродження у Франції. Покажіть наявність ідей гуманізму в романі Ф. Рабле «Гаргантюа і Пантагрюель. Проаналізуйте систему образів роману (Гаргантюа, Пантагрюель, брат Жан, Панург). Проілюструйте наявність гротеску у творі.

  15. Охарактеризуйте Відродження в Англії. Визначте проблематику трагедій У. Шекспіра. Проаналізуйте художню своєрідність трагедії «Гамлет». Доведіть, що образ Гамлета – «вічний» образ світової літератури.

  16. Охарактеризуйте Відродження в Іспанії. Поясніть, чому «Дон Кіхот» М. Сервантеса вважається пародією на лицарський роман. Проаналізуйте образи Дон Кіхота та Санчо Панси. Традиції М. Сервантеса в світовій літературі.

  17. Бароко як літературний напрям XVII століття. Охарактеризуйте філософську основу й естетик, систему жанрів. Покажіть риси бароко у драмі П. Кальдерона «Життя є сон».

  18. Класицизм як літературний напрям XVII століття. Дайте характеристику класицизму у Франції, його естетичним засадам. Покажіть риси класицизму у трагедії П. Корнеля «Сід» (проблематика, художня організація тексту та образна система).

  19. Ж. Б. Мольєр як творець високої комедії. Доведіть наявність традицій комедії «дель арте» у творах Ж. Б. Мольєра. Проаналізуйте художню своєрідність комедії «Тартюф» (проблематика, образи, риси класицизму).

  20. Охарактеризуйте літературу російського класицизму, її національну своєрідність. Проаналізуйте «Оду на день сходження на престол імператриці Єлизавети Петрівни» М. В. Ломоносова крізь призму просвітницької ідеології.

  21. Вкажіть етапи розвитку російського класицизму. Назвіть представники цього напрямку у Росії. Проаналізуйте просвітницьку проблематику комедії Д. І. Фонвізіна «Недоросток».

  22. XVIII століття – доба Просвітництва. Охарактеризуйте філософську основу та естетику головних літературних напрямків епохи, назвіть їх представників.

  23. Дайте характеристику добі Просвітництва в Англії. Розкрийте жанрову своєрідність, коло проблем у романі Д. Дефо «Робінзон Крузо». Проаналізуйте образ головного героя книги. Проаналізуйте роман-памфлет Дж. Свіфта «Мандри Гуллівера» як просвітницький твір.

  24. Жанр філософської повісті у творчості Вольтера. Охарактеризуйте зміст філософської просвітницької дискусії у повісті «Кандід, або Оптимізм».

  25. Рух «Бурі та натиску» у Німеччині. Висвітліть основне коло ідей та естетику. Ф. Шиллер «Підступність та кохання». Охарактеризуйте проблематику та основні прийоми образотворення.

  26. Проаналізуйте просвітницькі ідеї трагедії «Фауст» Й. В. Гете. Покажіть специфіку концепції життя і людини у творі, структуру трагедії, її жанрову своєрідність.

  27. Сентименталізм в західноєвропейській літературі. Охарактеризуйте жанрову своєрідність «Сентиментальної подорожі» Л. Стерна. Розкрийте образ оповідача та особливості психологізму у творі. Дайте характеристику російському сентименталізму, його національній специфіці. Повість «Бідна Ліза» М. Карамзіна. Покажіть особливості просвітницьких переконань автора. Тема природи у творі.

  28. Охарактеризуйте Романтизм як художній метод та літературній напрямок. Поясніть передумови виникнення романтизму. Дайте характеристику системі жанрів та концепції романтичної особистості.

  29. Поясніть у чому полягає своєрідність романтизму в Німеччині. Назвіть основні літературні школи. Проаналізуйте основні романтичні принципи в романі Е. Т. А. Гофмана «Життєві погляди кота Мурра».

  30. Поясніть у чому полягає своєрідність романтизму в Англії. Дайте характеристику лірики лейкістів та вкажіть головні мотиви лірики Дж. Байрона.

  31. Ліро-епічна поема – художнє досягнення доби романтизму. Проаналізуйте образ автора та героя в поемі Дж. Байрона «Паломництво Чайльд Гарольда».

  32. Історичний роман доби романтизму. Дайте характеристику англійського історичного роману (В. Скотт «Айвенго») і французького історичного роману (В. Гюго «Собор Паризької Богоматері»).

  1. Поясніть у чому полягає своєрідність російського романтизму. Охарактеризуйте Південні поеми О. Пушкіна. Проаналізуйте поему М. Лермонтова «Мцирі».

  2. Дайте характеристику романтизму у США. Поясніть, як реалізується тема «натуральної людини» у творчості романтиків. Охарактеризуйте пенталогію Ф. Купера про Шкіряну Панчоху. (Аналіз роману «Звіробій»).

  3. Поясніть у чому полягає еволюція американського романтизму. Охарактеризуйте естетичні погляди Е. А. По та поясніть, як вони реалізуються у новелістиці автора. З'ясуйте у чому полягає художня своєрідність новели «Падіння дому Ашерів».

  4. Охарактеризуйте реалізм як художній метод та літературний напрям. Висвітлить основні естетичні принципи, своєрідність жанрової системи.

  5. Поясніть у чому полягає своєрідність французького реалізму. Французький реалістичний роман І половини XIX ст. Проілюструйте становлення молодої людини в романі «Червоне і чорне» Стендаля.

  6. Тема «втрачених ілюзій» у світовій літературі XIX ст. Розкрийте конфлікт між ілюзією та реальністю в романі Г. Флобера «Пані Боварі».

  7. Дайте характеристику англійського реалізму першої половини XIX ст. Назвіть особливості цього творчого методу. Роман Ч. Діккенса «Домбі і син». Поясніть смисл назви, систему образів. Покажіть соціальні контрасти і моральні конфлікти у висвітленні Ч. Діккенса.

  8. Охарактеризуйте французький натуралізм. Еміль Золя як теоретик натуралізму. Поясніть у чому полягає художня своєрідність роману Е. Золя «Жерміналь».

  9. Як реалізується тема «маленької людини» в російській літературі ХІХ ст. Покажіть еволюцію образа «маленької людини» від О. Пушкіна («Станційний наглядач») та М. Гоголя («Шинель»), до Ф. Достоєвського («Бідні люди»).

  10. Як ви розумієте тему «зайвої людини» в російській реалістичній літературі XIX ст. Проілюструйте тему «зайвої людини» на прикладі роману «Євгеній Онєгін» О. Пушкіна та «Герой нашого часу» М. Лермонтова.

  11. Проілюструйте, як вирішується конфлікт батьків та дітей в романі І. С. Тургенєва «Батьки та діти».

  12. Проілюструйте, як реалізуються морально-філософські погляди Ф. М. Достоєвського в романі «Злочин та кара». Покажіть християнські мотиви у творі.

  13. Охарактеризуйте реалізм М. Гоголя. Проаналізуйте поему «Мертві душі» (проблематика, прийоми розкриття образів, тема народу в творі).

  14. Поясніть, як розкривається «думка народна» в романі Л. Толстого «Війна та мир». У чому полягає значення назви. Охарактеризуйте жанрову своєрідність роману.

  15. Дайте характеристику французького постромантизму. Поясніть у чому полягають естетичні принципи парнасців. Проілюструйте своєрідність поезії Ш. Бодлера (Збірка «Квіти зла»). Поясніть, який внесок зробив Ш. Бодлера у популяризацію творчості Е. А. По.

  16. Охарактеризуйте «Братство прерафаелітів», естетичні погляди та художню діяльність його членів. Д. Рьоскін як теоретик мистецтва. Проаналізуйте сонети Д. Г. Россетті.

  17. Англійський естетизм. Поясніть у чому полягає антивікторіанський характер роману «Портрет Доріана Грея» О. Уайльда.

  18. Охарактеризуйте французький символізм. «Прокляті поети». «Музика вірша» у ліриці П. Верлена. Проаналізуйте «Поетичне мистецтво» як маніфест символізму. Охарактеризуйте основні мотиви лірики А. Рембо.

  19. Проаналізуйте новаторські відкриття Г. Ібсена в драматургії. Поясніть смисл назви драми «Ляльковий дім». Покажіть у чому полягає своєрідність цієї п'єси.

  20. Охарактеризуйте основні тенденції розвитку світової драматургії на зламі ХІХ – ХХ ст. Поясніть, який внесок зробив А. П. Чехова та Б. Шоу у розвиток «нової драми». Проілюструйте своєрідність комедії А. П. Чехова «Вишневий сад».

  21. Модернізм у світовій поезії. Доведіть, що Г. Аполлінер є попередником сюрреалізму. Охарактеризуйте модернізм в англійській та американській поезії на прикладі творчості Т. С. Еліота та У. Йєйтса.

  22. Дайте повну характеристику «Срібної доби» російської поезії. Вкажіть літературні течії та їх представників. О. Блок як представник російського символізму.

  23. Дайте характеристику російській реалістичній прозі початку ХХ століття. Проілюструйте, як реалізується тема кохання у О. Купріна («Гранатовий браслет»). З'ясуйте, у чому полягає своєрідність новели І. Буніна «Легке дихання».

  24. Поясніть у чому полягає особливість модерністської прози ХХ століття. Висвітліть який вплив мала філософія З. Фрейда, К. Г. Юнга, А. Бергсона на естетику модернізму. Проаналізуйте роман В. Вулф «До маяка». Проілюструйте «потік свідомості» в творі.

  25. Дайте характеристику французького екзистенціалізму. Проілюструйте риси екзистенціалізму в творах Ж. П. Сартра («Нудота») та А. Камю («Чума»).

  26. Охарактеризуйте «Південну школу» в літературі США. Розкрийте естетику, головні ідеї. Трилогія У. Фолкнера про Сноупсів «Маєток».

  27. Дайте загальну характеристику постмодернізму в світовій літературі. Проаналізуйте роман Д. Фаулза «Подруга французького лейтенанта».

  28. Поясніть у чому полягає особливість постмодернізму в російській літературі. Дайте загальну характеристику творчості Й. Бродського. Проаналізуйте цикл віршів «Двадцать сонетів до Марії Стюарт».

  29. Охарактеризуйте «табірну прозу» в російській літературі XX ст. Покажіть як реалізується християнська та екзистенціальна трактовка «табірної теми». Проаналізуйте твір О. І. Солженицин «Один день з життя Івана Денисовича».

  30. Дайте характеристику жанру сімейно-психологічного роману в світовій літературі XX ст. Проаналізуйте роман Т. Манна «Будденброки».