Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
васильев госы.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
122.37 Кб
Скачать

29. Дозрівання житнього та пшеничного борошна. Способи форсування процесу.

Свіжозмелене борошно має низькі хлібопекарські властивості та характеризується як слабке за силою. З часом у процесі зберігання його хлібопекарські властивості покращуються. Цей процес характеризується терміном – дозрівання борошна.

Свіжозмелене пшеничне борошно має слабку клейковину, низьку водопоглинальну здатність, підвищену активність ферментів, високу автолітичну активність.

Причиною покращання хлібопекарських властивостей борошна при дозріванні є процеси, що відбуваються під впливом ферментів, кисню повітря, зміни вологості тощо. При дозріванні змінюються вологість борошна, кислотність, колір, склад ліпідів, білків, вуглеводів, активність ферментів, відбуваються глибокі зміни у стані білково-протеїназного комплекс борошна, який визначає його силу.

Характер та інтенсивність цих процесів залежать від сорту борошна, умов зберігання: температури, відносної вологості, освітлення, повітрообміну, строку зберігання.

При дозріванні борошна проходять такі процеси:

  1. між відносною вологістю повітря і вологістю борошна встановлюється рівновага, тобто борошно набуває рівноважної вологості;

  2. колір борошна стає світлішим внаслідок окислення пігментів борошна. При дозріванні ненасичені жирні кислоти окислюються і утворюють сполуки – пероксиди та гідропероксиди жирних кислот, що мають високу окислювальну здатність. Ці сполуки повільно окислюють пігменти борошна (каротиноїдів, ксантофілів, хлорофілів), внаслідок чого воно світлішає. Цей процес протікає дуже повільно, він активується при аерації борошна внаслідок насичення його киснем повітря. Але при зберіганні борошна з підвищеною вологістю, значним вмістом тирозину може спостерігатись потемніння м’якушки;

  3. при зберіганні підвищується кислотність борошна. У результаті біохімічних процесів при зберіганні накопичуються кислі продукти – жирні кислоти (продукти ферментативного гідролізу жирів); кислі фосфати (продукти взаємодії вільних жирних кислот і лужних фосфатів); продукти життєдіяльності мікроорганізмів; фосфорна кислота (продукт відщеплення від фітину ферментом фітазою). За величиною кислотності судять про свіжість хліба. Наростання титрованої кислотності найбільш інтенсивно відбувається у перші 15-20 діб після помелу;

  4. знижується протеолітична активність ферментів, податливість білків борошна та кількість активаторів протеолізу. Під дією перекисних сполук і кисню, що утворюються при окислені ненасичених жирних кислот, зазнають змін третинна і четвертина структури білкових молекул. В молекулах білку сульфгідрильні групи -SH окислюються з утворенням додаткових дисульфідних зв’язків. При цьому структура білкової молекули ущільнюється, знижується податливість білків до дії протеїназ. При цьому також знижується активність протеолітичних ферментів і активаторів протеолізу.

Накопичення у борошні активних продуктів гідролізу і окислення ліпідів зумовлює утворення ліпопротеїдів – продуктів взаємодії білків з цими сполуками. Збільшення вмісту ліпопротеїдів сприяє покращанню еластичності білків клейковини.

Дані процеси обумовлюють зменшення у борошні вмісту сирої клейковини (вміст сухої залишається незмінною), покращання її пружності та еластичності, зменшення розтяжності.

На силу борошна впливає вміст у ньому пентозанів. У період дозрівання у борошні спостерігається полімеризація водорозчинних пентозанів. Це обумовлює підвищення в’язкості їх розчинів, а, значить, і покращання фізичних властивостей тіста, тобто сили борошна.

Основною причиною поліпшення хлібопекарських властивостей при дозріванні є покращання його сили в результаті змін, що відбуваються в білково-протеїназному комплексі внаслідок окислювально-відновних процесів, ініційованих ферментами борошна і киснем повітря.

При дуже інтенсивному гідролізі жирів, значному накопиченню пероксидів клейковина борошна значно укріплюється і може стати крихкою. Це спостерігається у борошні, що надмірно довго спостерігалося і почало псуватися, гіркнути.

Вуглеводно-амілазний комплекс при дозріванні та подальшому зберіганні борошна не зазнає суттєвих змін, які помітно відзначились на якості хліба. Спостерігається незначне зменшення цукро- і газоутворювальної здатності внаслідок ущільнення молекул крохмалю.

Покращання хлібопекарських властивостей борошна при дозріванні активно протікає протягом перших 7 – 30 діб після помелу, потім протікають дуже мляво, настає період відносно стабільних властивостей борошна.

При підвищеній вологості та температурі, наявності кисню (аерація, особливо підігрітим повітрям), обробці газоподібними сполуками окислювальної дії (двоокис хлору, озон, окисли азоту) прискорює дозрівання борошна внаслідок сприятливих умов для окислювально-відновних процесів.

У свіжозмеленому житньому борошні відбуваються такі ж біохімічні, фізико-хімічні та мікробіологічні процеси, як пшеничному, але інтенсивність їх слабша. Основною причиною цього явища є присутність у житньому борошні антиокислювачів – токоферолу, каротиноїдів, які стримують інтенсивність окислювальних процесів.

Внаслідок дозрівання житнього борошна дещо покращується здатність нерозчинних білків набухати, підвищується “число падіння”, незначно знижується автолітична активність борошна, зростає титруєма кислотність. Дозрівання борошна сприяє покращанню реологічних властивостей, зменшується розпливаємість тістових заготовок, але його якість змінюється в меншій мірі при тривалому зберіганні.

Свіжозмелене борошно до поставки його на хлібопекарське підприємство має декілька днів відлежуватись на борошномельному підприємстві. Якісне борошно при зберіганні в нормальних умовах повинно на втрачати якість протягом 1 року.

Тривалість дозрівання борошна залежить від таких факторів:

  • чим слабше борошно, тим довше воно повинно зберігатись;

  • чим більше вихід борошна, тим менше період дозрівання;

  • вологість борошна;

  • умови зберігання і т.д.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]