Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3 розділ.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
544.67 Кб
Скачать

3.1.3. Оптимізація обсягів збуту продукції та прибутку.

У результаті витрат на виробництво створюється продукція (роботи), від її реалізації підприємство одержує прибуток. Оскільки прибуток — основний результативний показник діяльності підприємства, важливо знати його залежність від витрат та обсягу .

Ефективному управлінню економічними і фінансовими результатами господарської діяльності організації сприяє використання методології визначення точки беззбитковості виробництва, в основі якої лежить ідея поділу витрат на постійні і змінні, тобто ті, які за даний період часу не залежать безпосередньо від величини і структури збуту, і ті, які за даний період часу залежать від обсягів збуту. Точка беззбиткового виконання збуту показує такий обсяг збуту, коли доходи підприємства дорівнюють його затратам, а підприємство не має ні прибутків ні збитків.

Концепція «беззбиткового виконання збуту» може бути викладена в простому питанні: скільки одиниць продукції чи послуг необхідно реалізувати з метою відшкодування сукупних витрат. Відповідно, ціни на продукцію встановлюються таким чином, щоб відшкодувати всі змінні витрати організації й одержати надбавку (маржу), достатню для покриття постійних витрат і одержання прибутку. Після того як буде реалізована кількість одиниць продукції, достатня для того, щоб відшкодувати постійні чи періодичні витрати, кожна додатково реалізована одиниця товару буде приносити організації додатковий прибуток понад змінні витрати. При цьому величина приросту цього прибутку залежить від співвідношення постійних і змінних витрат у структурі затрат організації.

Варто мати на увазі, що постійні витрати не абсолютні в тому розумінні, що в кінцевому рахунку в довгостроковому періоді будь-який елемент витрат стає змінним. Тому до застосування ідеї беззбитковості необхідно підходити з визначеним ступенем гнучкості.

Точка беззбитковості може визначатися трьома методами:

  1. методом рівняння;

  2. методом маржинального доходу;

  3. графічним методом.

Розрахуємо точку беззбитковості для ПП «Метизич» за допомогою методу маржинального доходу та графічного методу.

Метод маржинального доходу.

Маржинальний дохід – це різниця між доходом від реалізації і сумою змінних витрат, який розраховується за формулою:

МД =Д – ЗЗ = ПЗ+П,

де Д – дохід від реалізації, ЗЗ – змінні затрати, ПЗ – постійні затрати, П – прибуток.

МД = 9081,8 – 8837,6 = 61,9 + 182,3 = 244,2 тис. грн.

Точка беззбитковості визначається за формулою:

,

де КМД – коефіцієнт маржинального доходу.

.

КМД = 244,2/ 9081,8 = 0,03

Даний коефіцієнт показує, що у разі збільшення виручки на 1 грн. прибуток зросте на 3,0 коп.

ТБ = 61,9 / 0,03 = 2063,3 тис. грн.

Це означає, що при обсязі виробництва 2063,3 тис. грн. підприємство покриває сумарні (валові) витрати.

Графічний метод.

Графік на рис.3.7. показує поведінку змінних і постійних витрат в ПП «Метизич» при різних значеннях обсягів збуту.

Лінія постійних витрат на рис. показує, що при зміні обсягів збуту з 0 до 7000 тис.грн. загальна сума фіксованих витрат ПП «Метизич» складе 61,9 тис.грн.. Пряма лінія сукупних витрат (у=0,97*х+61,9) характеризує зміну загальної суми постійних і змінних витрат з 61,9 тис. грн. при нульовому обсязі збуту до 6851,9 тис. грн. при досягненні максимального обсягу збуту.

Пряма лінія виручки від реалізації показує зміну суми виторгу з 0 тис. грн. при нульовому обсязі збуту до 7000 тис. грн. при максимальному обсязі реалізації.

Точка перетину прямих ліній, що характеризують зміну виручки і сукупних витрат, є точкою беззбитковості. У точці беззбитковості для ПП «Метизич» рівної реалізації на суму 2063,3 тис. грн., немає ні прибутків ні збитків. Саме цей рівень є достатнім для того, щоб відшкодувати постійні витрати в розмірі 61,9 тис. грн. і змінні витрати в сумі 8837,6 тис. грн.

Таким чином, при обсязі збуту понад 2063,3 тис. грн. ПП «Метизич» отримує прибуток; при меншому обсязі збуту – збитки.

Рис.3.7. Оптимізація обсягів збуту та прибутку.

При визначенні оптимального обсягу збуту також потрібно розраховувати запас фінансової міцності – це величина, на яку фактичний або запланований обсяг збуту перевищує точку беззбитковості. Він відображає величину можливого зменшення обсягу збуту без ризику покрити затрати (ЗФМ). Запас фінансової міцності розраховується за формулою:

в грошовому виразі:

ЗФМ = Д – ТБ

ЗФМ = 9081,8 – 2063,3 = 7018,5 тис. грн.

або в процентному виразі

ЗФМ = 7018,5 / 9081,8 * 100 =77,3%

Тобто об’єм збуту може впасти на 77,3% але збитків це ще не принесе.

Методологія визначення точки беззбитковості дозволяє розробити і застосувати в організації концепцію «операційного важеля».

Дія операційного важеля проявляється у тому, що будь-яка зміна обсягів збуту завжди призводить до більшої зміни величини прибутку. Операційний важіль показує у скільки разів може змінитися значення прибутку при збільшенні (зменшені) обсягів збуту. Це обумовлено різним ступенем впливу динаміки постійних і змінних витрат на формування фінансових результатів діяльності підприємства при зміні обсягів збуту.

Концепція операційного важеля може застосовуватись до організації тому, що частина здійснюваних у даний час витрат є фіксованими (постійними) і не залежать у визначених межах від величини коливань обсягів збуту. Внаслідок цього прибуток будівельної організації збільшується чи зменшується непропорційно зміні обсягу збуту. Таким чином, як тільки обсяг реалізованої продукції досягає мінімальної кількості, достатньої для покриття змінних витрат, організація отримує прибуток, що починає рости швидше, ніж ріст обсягу збуту. Такий же ефект має місце у випадку скорочення обсягів діяльності, тобто темпи зниження прибутку і збільшення збитків випереджають темпи зменшення обсягів реалізації.

Операційний важіль безпосередньо залежить від співвідношення постійних і змінних витрат і визначається за формулою:

,

де МД – маржинальний дохід, П – балансовий прибуток.

ОВ = 244,2 /182,3= 1,34

Це означає, що 1% збільшення виручки повинне принести ріст прибутку на 1,34 %.

Значення показників прибутку і збитків як функції зміни обсягів збуту представлено даними, приведеними в таблиці:

Таблиця 3.6. Зміна прибутків і збитків в залежності від змін обсягів збуту

Обсяг збуту,

тис. грн.

500

1000

1500

2063,3

9081,8

9500

10000

10500

11000

Прибуток (+), збиток (–), тис.грн.

–40,6

–27,6

–14,6

0

+182,3

+193,2

+206,2

+219,2

+232,2

Рентабельність, %

0

2,0

2,03

2,06

2,09

2,11

Покажемо зміну прибутків (збитків) в залежності від обсягів збуту на рис. 3.8.

Рис.3.8. Зміна прибутків (збитків) в залежності від обсягів збуту

Оскільки сила дії операційного важеля залежить від співвідношення постійних і змінних затрат, його можна використовувати для управління структурою затрат підприємства для оптимального співвідношення затрат.

Існують три основних складових операційного важелі, на які може вплинути будівельна організація: а) постійні витрати, б) змінні витрати, в) ціна будівельної продукції. Кожна з цих складових тією чи іншою мірою має відношення до обсягу збуту. Розглянемо ефект змін елементів операційного важеля на ПП «Метизич».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]