Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_z_finansovogo_rinku.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
439.3 Кб
Скачать

38. Валютний курс і основні види котирування валюти

Валютний курс — співвідношення між грошовими одиницями двох країн, яке використовується для об­міну валют при здійсненні валютних та інших еконо­мічних операцій. Валютний курс представляє собою ціну грошової одиниці даної країни, яка виражена в грошовій одиниці іншої країни. Валютний курс, так само, як і ціна будь-якого звичайного товару, має свою вартісну основу та коливається залежно від попиту та пропозиції. Валютний курс виконує низку важливих економічних функцій: подолання національних обмежень грошової одиниці; локальна цінність грошової одиниці перетворюється в міжнародну; виступає засобом інтернаціоналізації грошових відносин; сприяє утворенню цілісної світової системи грошей.

Котирування — це встановлення курсів іноземних валют у відповідності з практикою, що склалася, і за­конодавчими нормами. У світовій практиці існує два методи котирування: 1) Пряме котирування, коли одиниця іноземної валюти прирівнюється до певної кількості національної валюти. 2) Побічне котирування, коли одиниця національної валю­ти прирівнюється до певної кількості іноземної валюти.

Конвертованість - це здатність валюти обмінюва­тися на інші валюти. За ступенем конвертованості валюта поділяється на такі типи: вільно конвертована; частково конвертована; неконвертована; клірингова. Вільно конвертована валюта (ВКВ) — валюта, що вільно та без обмежень обмінюється на валюти інших країн і застосо­вується у всіх видах міжнародного обігу. Резервними називають валюти, які переважно використовуються для міжнародних розрахунків і зберігаються Централь­ними банками інших країн. Частково конвертована валюта обмінюється на обмежену кількість іноземних валют, у міжнародних розрахунках застосовується з обмеженнями. Неконвертована (замкнена) валюта не обмінюється на інші іноземні валюти і застосовується лише на території країни. Неконвертованими є ті валюти, на які накладаються обме­ження щодо ввезення, вивезення, купівлі, продажу і до яких застосовуються різноманітні заходи валютного регулювання. Клірингова валюта — розрахункові валютні одиниці, які існують лише як розрахункові гроші у вигляді бухгалтерських за­писів банківських операцій за взаємними поставками товарів та наданням послуг між країнами-учасницями клірингових розрахунків.

39. Види валютних курсів

Валютний курс — співвідношення між грошовими одиницями двох країн, яке використовується для об­міну валют при здійсненні валютних та інших еконо­мічних операцій. У реальній практиці міжнародних відносин в умовах паперово-грошового обігу застосовуються наступні два види валютних курсів: фіксовані та плаваючі або гнучкі. Фіксований валютний курс офіційно встановлюється центральним банком з врахуванням співвідношення цін у даній країні з цінами країн головних партнерів, рівня валютних резервів, стану торговельного балансу. Гнучкі (плаваючі) курси - це система, при якій у валют відсутні офіційні паритети. Розрізняють такі види валютних курсів: 1) за способом регулювання: фіксований валютний курс; мінливий валютний курс, такий що коливається в межах коридору; плаваючий курс, який змінюється залежно від ринкового попиту та пропозиції; 2) за видами ринку: поточний курс SPOT (TOD i TOM); форвардний курс; ф’ючерсний курс; ринковий та розрахунковий (фіксінг центрального банку) середньозважений курс по торгах. 3) Спосіб розрахунку: Паритетний; Фактичний. 4) Спосіб установлення: Офіційний; Неофіційний. 5) Відношення до учасників угоди: Курс покупки; Курс продажу; Середній курс. 6) По обліку інфляції: Реальний; Номінальний. 7) По способу продажу: Курс наявного продажу; Курс безготівкового продажу; Оптовий курс обміну валют; Банкнотний.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]