Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
зпс іспит (2)-1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
264.7 Кб
Скачать

30. Недобросовісна реклама

Недобросовісна реклама - реклама, яка вводить або може ввести в оману споживачів реклами, завдати шкоди особам, державі чи суспільству внаслідок неточності, недостовірності, двозначності, перебільшення, замовчування, порушення вимог щодо часу, місця і способу розповсюдження.

Введення в оману споживачів реклами являє собою розповсюдження реклами, що за своїм змістом не відповідає дійсності, містить неправдиву інформацію про рекламований об’єкт чи іншу неправдиву інформацію.

Віднесення реклами до розряду недобросовісної, достатнім є факт завдання шкоди хоча б одній категорії суб’єктів (споживачам реклами, окремим особам,державі чи суспільству).

Введення в оману та завдавання шкоди може відбуватися внаслідок неточності, недостовірності змісту реклами, двозначності висловлювань і тверджень, що подаються у ній, перебільшення переваг рекламованого об’єкта, а також замовчування його недоліків. Всі перераховані критерії недобросовісності реклами полягають у прямому чи прихованому обмані. Проте визнання реклами, що має всі вищеперераховані критерії, може мати місце лише у випадку, коли наявність таких факторів спричинює нанесення шкоди.

Порушення вимог щодо часу, місця і способу розповсюдження реклами спричинює порушення принципів чесної економічної конкуренції.

Згідно ст. 10 ЗУ «Про рекламу» :

1. Недобросовісна реклама забороняється.

2. Відповідальність за недобросовісну рекламу несе винна особа.

3. Рішення щодо визнання реклами недобросовісною приймають органи державної влади, а саме спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади у сфері захисту прав споживачів; Антимонопольний комітет України; Національна рада України з питань телебачення радіомовлення.

31.Організація захисту права споживачів на здорове довкілля

Право на здорове навколишнє середовище (Згідно CI ) визначає право на фізичне оточення, яке здатне підвищувати якість життя. Воно включає в себе захист від екологічних небезпек, над якими окрема особа не має контролю. Воно визнає необхідність захищати і поліпшувати навколишнє середовище для нинішнього й прийдешніх поколінь.

Право на здорове довкілля (згідно з Декларацією ООН) - право жити та працювати у здоровому фізичному оточенні, що не несе загрози благополуччю сьогоднішніх та прийдешніх поколінь.

В ЗУ «Про захист прав споживачів» згадується право споживача на безпеку продукції. Тобто споживач має право на те, щоб за звичайних умов її використання, зберігання і транспортування була безпечною для його життя,здоров’я, навколишнього природного середовища, а також не завдавала шкоди його майну.

Проте основоположні принципи діяльності держави щодо стимулювання ефективного природокористування, охорони довкілля та забезпечення екологічної безпеки для життя і здоров'я людини закріплено в Конституції УкраїниСт.50 і 66 Основного Закону України не тільки гарантують право кожного на безпечне для життя і здоров'я довкілля, а й передбачають відшкодування завданої порушенням його права шкоди.