Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
осн_менеджменту.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
397.31 Кб
Скачать

38.Ринок топ-менеджерів в Україні.

Менеджер - це керівник середньої ланки, організатор роботи відділу, підпорядкованого йому персоналу. Топ-менеджер - це керівник вищої ланки - наприклад, генеральний директор, президент чи віце­президент компанії. Топ-менеджер є центральною фігурою компанії. Саме він покликаний організовувати і успішно просувати її бізнес. Як топ-менеджери можуть виступати президенти або генеральні директори, а також керівники компанії, що управляє, в крупних корпораціях або холдингах. Окрім перерахованих варіантів відомі випадки, коли компанією управляла команда топ-менеджерів, що розділили між собою повноваження.

Традиційний підхід до визначення ролі топ-менеджера, як правило, передбачає покладання на нього двох основних функцій:

* пошуку варіантів організації і ведення бізнесу;

* забезпечення позиціювання компанії на ринку з вибраним варіантом організації і ведення бізнесу.

Найскладнішим для власника підприємства виходом із ситуації вважається найм топ-менеджера зі сторони. Сьогодні з проханням підшукати топ-менеджера бізнесмени значно частіше звертаються до кадрових агентств, аніж кілька років тому. Хоча сам ринок топів залишає бажати кращого. Говорити про розвиненість ринку топ-менеджерів в Україні наразі ранувато — надто мало часу пройшло, щоб вони могли сформуватись як численна спільнота. Хоча професіонали, котрі поєднують у собі і знання сучасних методів управління бізнесом, і досвід роботи в розвинених мультинаціональних компаніях з осмисленими стратегіями ведення справи звісно є. Щоправда, їх вимоги можуть сягати $10 тис. на місяць плюс поважний компенсаційний пакет

Менш розповсюдженими для українського бізнесу є практика залучення топів з інших країн. Щоправда, іноземці хоча й мають багаторічний досвід роботи управлінцями, подекуди не хочуть враховувати специфіки України, намагаються за вуха притягнути тактику ведення бізнесу на батьківщині до роботи у нас.

39.Роль менеджерів у забезпеченні стійкого становища фірми на ринку.

Роль менеджерів у забезпеченні стійкого становища фірми на ринку постійно зростає, особливу актуальність набуває проблема скільки і яких менеджерів потрібно економіці, її галузям, кожній окремій фірмі. Перерозподіл власності в Україні дозволяє набагато точніше, ніж раніше, оцінювати нові реалії. Нині можна з упевненістю засвідчити, чого насправді коштує той чи інший товар, керівник, підприємство, галузь. Але донедавна в тіні залишалася одна з основних ланок сучасної економіки. Мова йде про тих, хто керує власністю, змушує її працювати і приносити прибуток - про менеджерів. Сьогодні можна говорити, що ринок вищих керівників, "ринок начальників" - топ-менеджерів в Україні активно формується.

Менеджери здійснюють функції планування, організації, інтеграції, контролю і координації, стимулювання діяльності підлеглих. У результаті здійснення оптимальної координації усіх спеціалізованих елементів виробничого процесу забезпечується цілісність системи, результати функціонування якої можуть перевищувати суму вкладів складових елементів (реалізується так звана синергія).

Менеджерам належить вирішальна роль у прийнятті управлінських рішень, правильному використанні наявних ресурсів, забезпеченні життєдіяльності підприємства і досягненні поставлених цілей.

Але за будь-яких умов менеджери виконують широке коло робіт і їх роль в управлінському процесі характеризується великою різноманітністю функцій.