Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
6.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
142.34 Кб
Скачать

4.Екологічні лиха на Полтавщині.

Ставок-випарник ЗАТ “Укртатнафта” з року в рік нагадує про себе різкими неприємними запахами. Минулого тижня із випарами фенолу з нього пов'язували отруєння працівників кар'єру Полтавського ГЗК. В “Укртатнафті” ж заявляють, що екологічних норм не порушують.

У селі Бондарі Кременчуцького району є промисловий ставок-випарник ЗАТ “Укртатнафта”. Сюди вже понад 20 років підпримство скидає води із залишками нафтопродуктів. Ставок “поводиться тихо” у холодну пору року, а влітку раптом нагадує про себе різким неприємним запахом…

Два тижні поспіль нафтовий ставок — в епіцентрі скандалу. Засоби масової інформації обговорюють подробиці отруєння невідомим газом 174 працівників кар'єру Полтавського ГЗК (гірничо-збагачувального комбінату). 30 липня до медичної частини комбінату його працівники зверталися з однаковими скаргами на підвищений тиск, головний біль і нудоту. Щоправда, до госпіталізації не дійшло. Адміністрація ГЗК терміново вивела працівників з кар'єру і звернулася до влади з проханням з'ясувати причини загазованості і виявити склад газів. Неприємний запах в кар'єрі відчували чотири дні поспіль: з 28 липня по 1 серпня, повідомили на Полтавському ГЗК.

З подачі Миколи Асаула, заступника головного санітарного лікаря області, у пресі з'явилася інформація про те, що кар'єр “накрили” випари фенолу зі ставка-випарника ЗАТ “Укртатнафта”. Отруєння фенолом констатували і медики.

Наразі з причинами отруєння людей розбирається обласна комісія з надзвичайних ситуацій.

9 серпня ЗАТ “Укртатнафта” категорично спростувала свою причетність до ситуації із забрудненням повітря у кар'єрі. Інформація була оприлюднена на офіційному інтернет-сайті підприємства. Головний аргумент: “Всі технологічні об'єкти АТ “Укртатнафта” (в тому числі і ставок-випарник) розташовані на значній відстані від кар'єру ГЗК”.

Різкі неприємні запахи не вперше “навідують” кар'єр ГЗК — доводиться терміново виводити людей, щоб вони не очманіли. Але це трапляється час від часу, в 2005-2006 році таких випадків не було, каже керівник прес-служби ГЗК Олександр Довгальов. Проте від різких заяв щодо походження запахів адміністрація Полтавського ГЗК утримується.

Дійсно, кар'єр — на значній відстані від “обвинувачуваного” ставка. Але практично поряд із ним живуть люди — мешканці села Бондарі, як і в розмові з кореспондентом УкрРудПрома скаржилися, що вже давно п'ють лише привозну воду, а як вітер дме зі ставка, то неприємний запах відчувається все більше і більше : “Такий сморід, що не можна дихати” .

А після відвідини ставка весь вечір болить голова. Симптоми практично такі ж самі, як і в описаних працівників Полтавського ГЗК.

Державна екологічна інспекція подала до Господарського суду Полтавської області позов щодо відшкодування збитків, завданих державі через порушення природоохоронного законодавства

Тарасівська сільська рада Хорольського району деякий час забирала прісну воду із підземних джерел без дозволу на спеціальне водокористування. Внаслідок цього сума збитків, завданих державі, становила 30 тис. грн. Добровільно сільська рада ці кошти не сплатила, тому екологам довелося відстоювати свою правоту у суді. Їхні вимоги Господарський суд задовольнив у повному обсязі. Про це повідомляє прес-служба Міністерства екології та природних ресурсів України.

На даний час Тарасівська сільська рада виплатила штрафні санкції у повному обсязі.

Стан навколшнього природного середовища Полтавщини, як і в попередні роки, за відсутності техногенних та природних надзвичайних подій і явищ, залишається відносно стабільним і, в порівнянні з більшістю інших областей України, є доволі прийнятним. Екологічні проблеми нашої області здебільшого обумовлені антропогенним впливом на довкілля і вирізняються інтенсивністю їх прояву на різних територіях регіону. Зрозуміло, що найбільшому техногенному навантаженню піддане довкілля міст Кременчук та Комсомольськ, де зосереджний потужний промисловий потенціал. Специфічні проблеми мають обласний центр, райони видобування енергетичних копалин. Хочу наголосити, що при визначенні проблем враховується, перш за все, сьогоденний вплив небезпечних чинників на здоров‘я населення, оцінюється вплив на навколишнє середовище з метою гарантування самовідновлювального потенціалу в довкіллі. Завдання нашого управління, якщо визначити стисло - підтримувати цей баланс між суспільством та природним середовищем у межах, встановлених нормативними документами.

Основні екологічні проблеми області:

  • Забруднення атмосфери викидами промислових підприємств та автотранспорту. Значним джерелом забруднення атмосферного повітря в області є автотранспорт (47% всіх викидів). Серед стаціонарних джерел головними забруднювачами є підприємства Кременчука (31% викидів від усіх стаціонарних джерел) та Комсомольська.

  • Забруднення гідросфери скидами стічних вод промислових підприємств і комунально-побутовими стічними водами. Цей фактор зумовлений відсутністю або незадовільним станом існуючих каналізаційних мереж та очисних споруд у ряді міст області. Слід сподіватися, що заплановані 40 заходів з охорони водних ресурсів на 2006-2010 роки у 19 районах області покращать становище наших гідроресурсів.

  • Забруднення підземних водоносних горизонтів, і особливо в ході переробки нафтопродуктів. Це відомі території довкола ставка-випарника промислового майданчика АТ „Укртатнафта". При цьому слід зазначити, що в останні роки скидання зворотних вод скорочено, і в результаті проведених водоохоронних заходів удалося значно скоротити (в 4,5 рази) ореол забруднення. На сьогодні проблема водопостачання довколишніх сіл залишається актуальною. Такі ж забруднення спостерігаються і на території Гадяцького, Котелевського, Машівського районів. Тут слід також зазначити і порушення гідрологічного та гідрохімічного режиму малих річок, що призводить до заболоченості та підтоплення заплавних земель. Тож потребують розчищення значні ділянки середніх та малих річок Полтавщини. У ряді районів спостерігається шкідлива дія вод у вигляді підтоплень. У низці населених пунктів внаслідок підтоплень мають місце зсувні явища. Триває процес руйнування берегів Кременчуцького водосховища - із 155 км його берегів 52 піддано водній абразії, у результаті безповоротно втрачаються землі.

  • Актуальною залишається проблема токсичних відходів. Найбільша кількість відходів зосереджена в Кременчуці і в Полтаві. Щорічно в області утворюється більше 100 тисяч тонн відходів різних класів небезпеки, які розміщуються на 9 полігонах. Не вирішена ще проблема належного зберігання та утилізації побутових відходів, зосереджених на 850 звалищах, значна кількість з яких знаходиться в незадовільному стані. З цією проблемою також пов‘язані утилізація і знешкодження радіоактивних відходів, які „постачають" підприємства, що використовують джерела іонізуючого випромінювання. Існують також проблеми переробки відходів гірничодобувної, металургійної, енергетичної галузей. На черзі утилізація непридатих та заборонених до використання хімічних засобів захисту рослин ці „запаси" становлять понад 750 тонн і зберігаються у неналежному стані.