Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
6.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
142.34 Кб
Скачать

6. Особливості структури та розвитку екосистеми та соціоекосистеми

З погляду класифікації виділяють такі види соціоекосистем: 1.Глобальна соціоекосистема - суспільство - природа всієї планети.

2.Регіональні соціоекосистеми - державні, обласні, районні. 3.Локальні соціоекосистеми - міські, сільські, с/господарські.

Соціоекосистеми характери -зуються низкою особливостей:

а) системи ієрархічні;

б) саморегуляційні;

в) територіальні;

г) динамічні.

Ієрархічність соціоекосистем полягає втому, що глобальна соціоекосистема складається з державних, державні з обласних, обласні з районних, районні з міських і сільських соціоекосистем.

У структурному плані будь-яка соціоекосистема складається з двох основних підсистем: природної і соціально-економічної. Кожна з них складається з підсистем більш низького рівня: природна - з біотичної і абіотичної, соціально-економічна — з антропосної і господарської. Крім того, кожна з підсистем складається з компонентів.

Компонентами природної системи є: рослинний і тваринний світ, приповерхневий прошарок Землі, ґрунти, нижні прошарки атмосфери, поверхневі і підземні води, корисні копалини.

Компонентами соціально-економічної підсистеми є: населення, промислові, енергетичні, сільськогосподарські і інші техногенні об'єкти.

Розвиток екосистеминайчастіше зване екологічної сукцесій, можна виз -начити за наступними трьома параметрами:

1) це упорядкований процес розвитку громади, пов'язаний зі змінами в часі видової структури і що протікають в співтоваристві процесів; він певним чином направлений і, таким чином, передбачуваний;

2) сукцесія відбувається в результаті зміни фізичного середовища під дією спільноти, тобто сукцесія контролюється спільнотою, незважаючи на те що фізична середовище визначає характер сукцесії, швидкість зміни, а часто і встановлює межі, до яких може дійти розвиток;

3) кульмінацією розвитку є стабілізовану екосистема, у якій на одиницю наявного потоку енергії припадає максимальна біомаса (або високий вміст інформації) і максимальна кількість симбіотичних зв'язків між організмами.

Послідовність спільнот, що змінюють одне одного в даному районі, називається сукцесій; більш-менш перехідні спільноти називаються по-різному: послідовні стадії, стадії розвиткустадії перших поселенцівтоді як термінальна стабілізована система відома під назвою клімаксу. Заміщення видів у сукцесія викликається тим, що популяції, прагнучи модифіковані навколишнє середовище, створюють умови, сприятливі для інших популяцій; це продовжується до тих пір, поки не буде досягнута рівновага між біотичних і абіотичних компонентами.

Стратегія сукцесії - є посилення контролю над фізичним середовищем (або гомеостаз із середовищем) в тому сенсі, що система досягає максимальної захищеності від різких змін середовища.

Зміни, що відбуваються в основних структурних і функціональних характеристиках розвивається екосистеми, перераховані в табл.8. Для того щоб краще виявити загальні тенденції розвитку, порівнюються ситуації на ранніх і пізніх стадіях.

Абсолютна величина змін, швидкість змін і час, необхідний для досягнення стаціонарного стану, можуть варіювати не тільки в різних кліматичних і орографічних ситуаціях, але і для різних ознак екосистеми в одній і тій же фізичному середовищі. При наявності гарних вихідних даних криві швидкості змін зазвичай бувають опуклими (причому спочатку зміни відбуваються швидше), але можуть бути також двувершіннимі або циклічними.