Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОСНОВНІ ЗДОБУТКИ ЗОВНІШНЬОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ ЗА...docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
32.19 Кб
Скачать

Україна-сша, канада

Після обрання В.Ф.Януковича Президентом України одним з пріоритетів української зовнішньої політики визначено поглиблення відносин стратегічного партнерства зі Сполученими Штатами Америки.

Протягом останнього року відновлено міждержавний українсько-американський діалог на високому рівні, піднято рівень та частоту контактів у рамках Комісії зі стратегічного партнерства. За цей час розширено порядок денний КСП за рахунок створення двох робочих груп – з питань науки і технологій та політичного діалогу і верховенства права, а також підгрупи з ядерної енергетики у рамках робочої Групи з питань енергетичної безпеки. Підтверджено зацікавленість сторін посилювати співпрацю на відповідних галузевих напрямах.

За підсумками зустрічі Президента України В.Ф.Януковича з Президентом США Б.Обамою у Вашингтоні у квітні 2010 року у рамках саміту з ядерної безпеки ухвалено Спільну заяву, у якій підтверджується домовленість про підтримку і взаємодію зі США на найважливіших для нашої країни напрямах – відновлення співпраці з МВФ, подолання наслідків фінансово-економічної кризи, проведення системних реформ, зокрема в енергетичній сфері, поглиблення двостороннього партнерства на основі Хартії про стратегічне партнерство, посилення роботи міждержавних механізмів за координуючої ролі Комісії зі стратегічного партнерства.

Оприлюдненням під час Вашингтонського саміту рішення України про вивезення зі своєї території високозбагаченого урану до 2012 р.відзначено новий етап в українсько-американських відносинах, зокрема у контексті заявленого наміру обох держав активізувати двосторонню взаємодію у сфері використання атомної енергії в мирних цілях. У рамках реалізації цього рішення Україна отримає додаткове фінансування для забезпечення діяльності українських науково-дослідних установ у сфері прикладної ядерної фізики, а також компенсацію у вигляді фінансово-технологічної допомоги й політичних дивідендів.

Американська сторона висловила готовність до подальшої лібералізації режиму взаємних поїздок громадян України та США, а також до вжиття спільних заходів у боротьбі з підробкою паспортних документів та візовим шахрайством.

За останній рік підвищено рівень, якість та інтенсивність контактів між Україною та Канадою - відбулася низка зустрічей на рівнях як Президента України і Прем’єр-міністра Канади (12 квітня та 23 вересня 2010р.), так і міністрів закордонних справ обох країн; підписаноМеморандум про молодіжні обміни, що відкриває для молоді нові можливості подорожувати, навчатися та працювати в обох країнах і є першим кроком канадської сторони до лібералізації візового режиму; переведено у практичну площину процес українсько-канадської співпраці у аерокосмічній сфері.

Україна-країни європи

Забезпечено продовження УКРАЇНСЬКО-БРИТАНСЬКОЇ взаємодії після приходу до влади в обох країнах нового керівництва і підтвердженостратегічний характер двосторонніх відносин. Налагоджено політичний діалог між керівництвом України та Великої Британії (двостороння зустріч Президента України В.Ф.Януковича з Прем’єр-міністром Великої Британії Д.Камероном 28 січня 2010 р. у рамках Всесвітнього економічного форуму у Давосі).

Знаковою подією в УКРАЇНСЬКО-НІМЕЦЬКИХ ВІДНОСИНАХ став офіційний візит Президента України В.Ф.Януковича до ФРН 30 серпня 2010 року, в ході якого розпочато якісно новий етап співробітництва між Україною та Німеччиною, підтверджено готовність офіційного Берліна щодо подальшої підтримки політики європейської інтеграції нашої держави, проведення важливих економічних і соціальних реформ та зміцнення демократичних засад. Головним результатом візиту стало поновлення політичного діалогу на найвищому рівні та активізація двосторонньої співпраці, насамперед в економічній сфері. Важливою складовою розвитку відносин з Німеччиною стало підписання в рамках візиту міжурядової Угоди про співробітництво у сфері боротьби з організованою злочинністю, тероризмом та іншими злочинами середньої тяжкості, тяжкими та особливо тяжкими злочинами, а також Спільної заяви Уряду України та Уряду Федеративної Республіки Німеччина про продовження співробітництва щодо перепідготовки управлінських кадрів для сфери підприємництва України.

Головною подією року в УКРАЇНСЬКО-ФРАНЦУЗЬКИХ ВІДНОСИНАХ став офіційний візит Президента України В.Ф.Януковича до Парижа, який відбувся 7-8 жовтня 2010 р. і засвідчив початок якісно нового етапу двосторонніх відносин. Основними підсумками візиту стало надання потужного імпульсу і прагматичної спрямованості подальшому розвиткові діалогу на найвищому рівні, закладення передумов для реального поглиблення співробітництва, що має забезпечити позитивну динаміку двостороннього співробітництва в усіх сферах, засвідчення політичної підтримки з боку Французької Республіки курсу України на здійснення політичних та економічних реформ, а також налаштованості Франції на успішне завершення переговорів України та ЄС щодо Угоди про асоціацію та забезпечення підтримки французькою стороною подальшого прогресу у сфері лібералізації візового режиму ЄС для громадян України. У рамках візиту було також підписано Дорожню карту між Україною і Францією на період 2011-2012 рр.

У 2010 р. відбулися офіційні візити Президента України В.Ф.Януковича (14 жовтня) та Міністра закордонних справ України К.І.Грищенка (17-18 червня) до ЛИТОВСЬКОЇ РЕСПУБЛІКИ. В ході візиту Президента відбулося четверте засідання Ради Президентів України та Литви – вищого інституційного механізму двосторонньої співпраці, підписано Дорожню карту розвитку стратегічного партнерства між Україною та Литовською Республікою на 2011-2012 роки.

У 2010 році з РЕСПУБЛІКОЮ ПОЛЬЩА започатковано нову фазу двосторонніх відносин, зорієнтованих на зміцнення прагматичної складової та досягнення конкретних практичних результатів, а також відхід від практики надмірної декларативності. Останні зустрічі Президента України В.Ф.Януковича з польським колегою Б.Коморовським дозволили сформулювати якісно новий вимір українсько-польського стратегічного партнерства, налагодити предметний і результативний діалог між керівництвом двох держав.

У свою чергу, це відкрило нові можливості для реалізації євроінтеграційної стратегії України. Польща готова активно відстоювати інтереси нашої держави у рамках Європейського Союзу, зокрема, під час головування Польщі в Раді ЄС у другому півріччі 2011 року.

У контексті підготовки до Євро-2012 домовлено вжити всіх необхідних заходів безпеки для прийняття гостей чемпіонату, а також забезпечити реконструкцію відповідної інфраструктури, належний рівень логістики та інформаційного супроводження.

Нова якість стратегічного партнерства, що базуватиметься на взаємовигідних конструктивних та прагматичних підходах зі збереженням позитивних традицій і напрацювань в українсько-польських відносинах, знайшла відображення у підписаній нещодавно главами двох державДорожній карті українсько-польського співробітництва на 2011-2012 роки.

Протягом останнього року відбулася активізація співпраці в політичній, торговельно-економічній та гуманітарній сферах із ПРОВІДНИМИ ДЕРЖАВАМИ АЗІЙСЬКО-ТИХООКЕАНСЬКОГО РЕГІОНУ ТА КРАЇНАМИ ЦЕНТРАЛЬНОЇ, ПІВДЕННОЇ ТА СХІДНОЇ АЗІЇ.