Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TsP_ta_PM_lr7_Kod_zamok.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
1.45 Mб
Скачать

Процедура відкривання замка

Ця процедура займає рядки 115–119. Процедура дуже проста. Для перевірки коду на четвертий розряд порту РВ подається одиничний сигнал, який відкриває транзистор ключа VT1 (див. рис. 5.1). Реле спрацьовує, і замок відкривається. Подавши відкриваючий сигнал, програма витримує паузу, а потім сигнал знімає. Після цього замок закривається. Тривалість паузи рівна однієї секунді. Цього часу досить, щоб відкрити двері.

Подача відкриваючого сигналу на вихід здійснюється в рядку 115. У рядках 116, 117 проводиться виклик процедури затримки. При цьому вибирається режим номер 3. Спочатку в регістр data міститься код режиму затримки (рядок 116). Потім викликається підпрограма wait (рядок 117). У рядку 118 знімається сигнал відкривання двері. У рядку 119 процедура відкривання замка завершується. Оператор безумовного переходу, що перебуває в цьому рядку, передає керування на початок програми. І весь процес починається спочатку.

2.4. Порядок виконання роботи

1. Створити новий проект в середовищі PROTEUS. Скласти схему кодового замка згідно рис. 5.1.

2. Створити новий проект в AVR Studio, вибрати New Project, далі вибрати як налагоджувальну платформу Atmel AVR Assembler, AVR Simulator і мікросхему АТtiny2313.

3. Для мікроконтролера АТtiny2313 написати програму кодового замка на 10 кнопок для введення коду, позначених цифрами від «0» до «9». Замок повинен мати перемикач режимів «Запис/Робота». У випадку правильного набору коду замок повинен включати виконавчий механізм замка (соленоїд або електромагнітну засувку). Введення коду повинно проводитися описаним в теретичних відомостях способом.

Для створення програми користуватися інформацією з теоретичних відомостей та лістингом шаблону 5.1.

4. Виконати відладку програму в AVR Studio в покроковому режимі за допомогою кнопки F11.

5. Відкрити створений в PROTEUS проект і підключити написану програму до мікропроцесора. Запустити симуляцію, перевірити працездатність схеми.

6. На основі першої програми створити програму кодового замка на 8 цифр від «0» до «7» і у якого захисна затримка дорівнює 100 мс.

7. Відкрити створений в PROTEUS проект і підключити написану програму до мікропроцесора. Запустити симуляцію, перевірити працездатність схеми.

8. Написати звіт. Зробити висновки.

1.5. Зміст звіту. Звіт повинен містити:

1. Тексти написаних програм.

2. Перелік використаних команд з поясненням їх призначення.

3. Зробити висновки: про об’єм виконаної роботи, чи досягнена мета роботи, чи практичні результати співпали з теоретичними.

1.6. Контрольні тестові питання.

1. Які мікроконтролери підтримує емулятор електронних пристроїв PROTEUS?

2. Що відображає панель DEVICES?

3. Як виконати подачу живлення або певного сигналу в довільну точку схеми?

4. Який вигляд мають файли прошивки виконані на язиках с, assembler, та в машинних кодах?

5. Які дії необхідно провести, щоб проемулювати в PROTEUS роботу мікроконтролера?

6. Як задати частоту тактування МК при емуляції?

7. Яке призначення має віртуальний термінал?

8. Як задати необхідний час емуляції?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]