Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Полностью.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
245.76 Кб
Скачать

45

ЗМІСТ

ВСТУП 3

РОЗДІЛ 1. ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА БАНКУ

1.1. Організаційно-економічна характеристика комерційного банку 4

1.2. Організація роботи аналітичного відділу в банківській установі 8

1.3. Контроль за діяльністю комерційного банку з боку НБУ 11

РОЗДІЛ 2. АНАЛІЗ ДІЯЛЬНОСТІ КОМЕРЦІЙНОГО БАНКУ

2.1. Аналіз результативності діяльності банку 14

2.2. Аналіз динаміки та структури операцій банку 15

2.3. Оцінка дотримання банком нормативів НБУ 17

2.4. Оцінка фінансового стану банку 25

РОЗДІЛ 3. НАПРЯМКИ УДОСКОНАЛЕННЯ МЕХАНІЗМУ ЗДІЙСНЕННЯ КРЕДИТНИХ ОПЕРАЦІЙ

3.1. Концептуальні підходи щодо удосконалення механізму здійснення кредитних операцій 29

3.2. Роль кредитного моніторингу у підвищенні ефективності здійснення кредитних операцій 33

3.3. Шляхи зниження кредитних ризиків у комерційних банках України 38

ВИСНОВОК 44

ВСТУП

Банківська система - одна з найважливіших і невід’ємних структур ринкової економіки. Розвиток банків, товарного виробництва і обороту історично йшов паралельно і тісно переплітався. При цьому банки, проводячи грошові розрахунки і кредитуючи господарство, виступаючи посередниками у перерозподілі капіталів, істотно підвищують загальну ефективність виробництва, сприяють зростанню продуктивності суспільної праці.

Сьогодні, в умовах розвинутих фінансових, товарних ринків, структура банківської системи різко ускладнюється. З’явились нові види фінансових установ, нові кредитні інструменти і методи обслуговування клієнтів.

Українські банки змушені працювати в умовах підвищеного ризику, тому вони частіше, ніж їх закордонні колеги, бувають в кризових ситуаціях, приклади яких не зникають зі сторінок періодики. Причому більшість таких випадків пов’язана з неадекватною оцінкою банками власного фінансового стану, а також надійності і стійкості їх основних клієнтів і партнерів по бізнесу.

Фінансовий стан банку - це комплексне поняття, яке відображає систему показників, які характеризують наявність, розміщення і використання фінансових ресурсів.

Тепер надійність і фінансова стійкість - основні фактори, які впливають на свідомість клієнта при виборі банку.

Отже, за допомогою аналізу можна виявити тенденції діяльності, звернути увагу на слабкі місця і посилити розвиток ефективних напрямів роботи. Тож оцінка фінансового стану є потрібною як для керівництва банку, щоб знати результати своєї роботи, так і для клієнта чи партнера, щоб знати свого контрагента.

РОЗДІЛ 1. ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА БАНКУ

1.1. Організаційно-економічна характеристика комерційного банку.

ВАТ «МОТОР-БАНК» зареєстрований в 2007 році. В 2009 році назву змінено на ПАТ «МОТОР-БАНК». В даний час є універсальним Банком, який надає повний комплекс послуг корпоративним і приватним клієнтам. З моменту свого відкриття банк поступово і ефективно розвивається в м. Запоріжжя.

Банк є юридичною особою з усіма властивій юридичній особі характеристиками. "Місія Банку - забезпечувати потреби кожного клієнта, у тому числі приватного, корпоративного та державного, на всій території України та за її межами в банківських послугах високої якості й надійності, забезпечуючи стійке функціонування банківської системи, заощадження внесків населення і їхнє інвестування в реальний сектор, сприяючи розвитку економіки України.

Гасло Банку - бути «надійність», «гарантія», «впевненість» для приватного вкладника, респектабельним в очах корпоративного клієнта, опорою й помічником для держави, визнаним авторитетом на міжнародному рівні".

Загальні Збори Учасників є вищим органом управління Банку. Збори здійснюють загальне керівництво діяльністю Банку, визначають цілі і стратегію його розвитку, згідно чинного законодавства України, Установчого договору та Статуту Банку. В період між Загальними зборами акціонерів контроль за діяльністю Правління банку здійснює Спостережна рада банку. Спостережна рада банку розглядає всі питання, які виносяться на обговорення Загальних зборів акціонерів; за поданням Голови Правління затверджує і звільняє членів Правління; розглядає перспективні плани діяльності Банку; приймає рішення щодо створення, реорганізації та ліквідації філій банку, та затверджує їх положення.

Виконавчим органом банку є Правління банку. Голова Правління банку є посадовою особою банку, керує всією діяльністю банку у відповідності з повноваженнями, наданими йому Статутом, Загальними зборами акціонерів і несе персональну відповідальність за виконання покладених на Правління завдань, розподіляє обов'язки між членами Правління.

Статутний капітал ВАТ «МОТОР-БАНК» зареєстрований та фактично сплачений станом на кінець дня 31.12.2008 року становить 150 000 000 гривень. Статутний капітал поділений на 149 998 000 штук простих іменних акцій і 2 000 іменних привілейованих номінальною вартістю 1 (одна) гривня кожна. Частка в статутному капіталі, що належить керівництву банку становить 5.54 % від загального обсягу. Обсяг статутного капіталу на кінець 2008 року порівняно з його початком збільшився на 50 000 тис. грн., або більше ніж в 1.5 рази. Зростання власного капіталу зміцнює довіру до банку з боку його клієнтів та партнерів, забезпечує підвищення інвестиційного потенціалу, закладає підвалини для збереження динамізму розвитку банку.

Свою діяльність Банк здійснює на підставі:

  • Ліцензії Національного банку України № 212 від 4 березня 2009 року;

  • Дозволу Національного банку України № 212-3 від 4 березня 2009 року;

  • Ліцензія ДКЦПФР Серія АВ № 362094 від 30 липня 2007 року;

  • Ліцензія ДКЦПФР Серія АВ № 362443 від 24 вересня 2007 року;

  • Ліцензія ДКЦПФР Серія АВ № 362444 від 24 вересня 2007 року;

  • Ліцензія ДКЦПФР Серія АВ № 362445 від 24 вересня 2007 року.

Основною метою діяльності Банку є одержання прибутку від виконання банківських та інших операцій та провадження іншої діяльності, відповідно до законодавства України, створення сприятливих умов для розвитку економіки, підтримки вітчизняного товаровиробника, кредитно-фінансова підтримка процесів зміцнення та реалізації виробничого та торгового потенціалу галузей економіки, всебічне банківське обслуговування юридичних та фізичних осіб.

Предмет діяльності Банку – здійснення банківських та інших операцій згідно з наданими Національним банком України ліцензіями та дозволами, провадження іншої діяльності, незабороненої для банків в порядку, передбаченому законодавством.

Максимальна відповідність потребам та інтересам клієнтів і контрагентів, надійність та відкритість ВАТ «МОТОР-БАНК» є основою його продуктивного співробітництва з партнерами. Банк бере активну участь в суспільному та економічному житті країни.

ВАТ «МОТОР-БАНК» має членство в: асоціації українських банків, Українській міжбанківській валютній біржі, Асоціації українських банків, Фонді гарантування вкладів фізичних осіб, міжнародної міжбанківської організації з валютних та фінансових розрахунків по телетексту (SWIFT). Банк є асоційованим членом «Visa International», афілійованим членом «MasterCard International», членом платіжної системи «Укркарт» та «Укрпласт», приймає участь в форумі з безпеки розрахунків і операцій з платіжними картками. ВАТ «МОТОР-БАНК» є партнером компанії Western Union, агентом American Express, CITICORP, Thomas Cook. ВАТ «МОТОР-БАНК» підтримує благодійні фонди, бере участь в державних програмах підтримки пенсіонерів та найменш захищених соціальних верств населення. З метою зміцнення ділових відносин з партнерами та клієнтами банку, ВАТ «МОТОР-БАНК» щорічно проводить зовнішній аудит фінансової звітності, в тому числі міжнародний аудит фінансової звітності. В якості аудиторів ВАТ «МОТОР-БАНК» обирає провідні вітчизняні та міжнародні компанії. В 2008-2009 роках нашими партнерами були аудиторські компанії “IGK-Україна аудит" (національний аудит).

У серпні 2009 року провідне міжнародне рейтингове агентство Moody's по обслуговуванню інвесторів підтвердило ВАТ «МОТОР-БАНК» рейтинг B2/NP для депозитів в іноземній валюті та рейтинг E + з фінансової міцності (FSR). Прогноз за усіма рейтингами стабільний.

Серед контрагентів, банк співпрацює з підприємствами промислового та виробничого секторів економіки, сільського господарства, торгівлі та громадського харчування, страхування, будівництва, транспорту, зв'язку та інших секторів економіки країни.

Банк забезпечує розширення, удосконалення існуючих та впровадження нових прогресивних форм банківського обслуговування клієнтів і відповідно до мети своєї діяльності, на підставі банківської ліцензії має право здійснювати такі банківські операції:

  1. приймання вкладів (депозитів) від юридичних і фізичних осіб;

  2. відкриття та ведення поточних рахунків клієнтів і банків-кореспондентів, у тому числі переказ грошових коштів з цих рахунків за допомогою платіжних інструментів та зарахування коштів на них;

  3. розміщення залучених коштів від свого імені, на власних умовах та на власний ризик.

  4. надання гарантій і поручительств та інших зобов'язань від третіх осіб, які передбачають їх виконання у грошовій формі;

  5. придбання права вимоги на виконання зобов'язань у грошовій формі за поставлені товари чи надані послуги, приймаючи на себе ризик виконання таких вимог та прийом платежів (факторинг);

  6. лізинг;

  7. послуги з відповідального зберігання та надання в оренду сейфів для зберігання цінностей та документів;

  8. випуск, купівлю, продаж і обслуговування чеків, векселів та інших оборотних платіжних документів;

  9. випуск банківських платіжних карток і здійснення операцій з використанням цих карток;

  10. надання консультаційних та інформаційних послуг щодо банківських операцій;

  11. операції з валютними цінностями;

  12. емісію власних цінних паперів;

  13. організацію купівлі та продажу цінних паперів за дорученням клієнтів;

  14. здійснення операцій на ринку цінних паперів від свого імені (включаючи андеррайтинг);

  15. здійснення інвестицій в статутні фонди та акції інших юридичних осіб;

  16. здійснення випуску, обігу, погашення (розповсюдження) державної та іншої грошової лотереї;

  17. перевезення валютних цінностей та інкасацію коштів;

  18. операції за дорученням клієнтів або від свого імені.