Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
eko.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
109.06 Кб
Скачать

44. Банківська система як інфраструктурний елемент сучасної ринкової економіки

Банківська система - складова фінансової системи країни, що підпадає під загальну дію економічних законів, які діють у громадянському суспільстві. Вона є внутрішньо організованою, взаємопов'язаною, має загальну мету та завдання.

Банківська система виступає складовою кредитної системи держави й являє собою сукупність різних за організаційно-правовою формою та спеціалізацією національних банківських установ, що Існують у межах єдиної фінансової системи та єдиного грошово-кредитного механізму в певний проміжок часу (певний історичний період).

Ринок банківських послуг є невід'ємним сегментом загального ринку, розвивається по його законам, але має і свої особливі риси. Ринок банківських послуг має тісні зв'язки з товарним та фінансовим ринками. Сприятливі умови для розвитку ринку банківських послуг з'являються з розвитком відповідних сегментів товарного і фінансового ринків. Розвиток ринку банківських послуг пов'язаний як зі зміною життєвого циклу існуючих на ринку послуг, так і з появою на ньому нових послуг. Для кількісної оцінки ринку банківських послуг ведені поняття ємкість та розміри ринку, запропоновані методи їх розрахунку.

Комерційні банки, незважаючи на їх поширеність у світі, є новим явищем для України. У даний час вони є основною ланкою вітчизняної банківської системи. Ці установи виконують безпосередньо функції кредитно-розрахункового обслуговування юридичних і фізичних осіб на комерційних засадах, істотно впливають на розвиток усіх галузей і сфер економіки, кредитуючи суб’єктів господарювання. Від ефективного їх функціонування вирішальною мірою залежить соціально-економічний розвиток країни загалом.

За організаційно-правовою формою комерційні банки в даний час можуть створюватися лише у вигляді відкритого акціонерного товариства, за участю юридичних і фізичних осіб, резидентів та нерезидентів, а також держави в особі Кабінету Міністрів України або уповноважених ним органів.

Розташування діючих комерційних банків по регіонах вкрай нерівномірне. Так, у м. Києві їх налічується понад 50 відсотків від загальної кількості банків України. Водночас у ряді областей України банків – юридичних осіб немає взагалі. Відсутність комерційних банків як юридичних осіб у більш ніж третини областей свідчить про значні диспропорції в розвитку вітчизняної банківської системи в територіальному аспекті. Ось чому перед НБУ постає завдання усунути цю прогалину.

Основні закономірності розвитку світового ринку банківських послуг в умовах глобалізації та особливості їх прояву на українському ринку. Вони пов'язані з концентрацією банківського і промислового капіталів, зростанням конкуренції як з боку банківських, так і небанківських структур, розширенням спектру банківських послуг, продовженням науково - технічної революції в галузі банківських технологій тощо.

Отже, для забезпечення фінансової стабільності банківської системи України у період економічної кризи повині бути здійснені основні заходи такі як підвищення рівеня капіталізації банківського сектора шляхом залучення додаткового акціонерного капіталу; підвищення прозорість фінансових установ і диверсифікованість напрямів діяльності банків; удосконалення процедури санації, реорганізації та ліквідації банків; підвищення конкурентоспроможність банківських послуг шляхом заміщення готівкових розрахунків на безготівкові платіжні інструменти; запровадження стимулів для комерційних банків, які кредитують інноваційні проекти; збільшення кількість державних банків, їх капітальні ресурси та посилити ролі. державних банків на вітчизняному фінансово-кредитному ринку; запровадження державного обмеження відсотків за кредитами та здійснення контролю за дотриманням цього обмеження; законодавчо закріплений як критерій проблемного банку скорочення його регулятивного капіталу на 20 і більше відсотків; розроблення програми покриття бюджетного дефіциту за рахунок, переважно, внутрішніх запозичень. Здійснення цих заходів допоможе стабілізувати банківську систему і допомогти розвитку фінансового стану України.

У стабільному функціонуванні банків і банківської системи України важливу роль відіграє банківський нагляд, спрямований на зміцнення надійності банківської діяльності, на попередження їх банкрутств. Банки, що перебувають у стані фінансової скрути за ініціативою НБУ або заявою кредиторів можуть бути ліквідовані. Практики банківського нагляду показує, що здебільшого ліквідація банків відбувається за ініціативою НБУ.

У підтримці та зміцненні законності в банківській сфері помітна роль належить правовим заходам впливу. Залежно від конкретного виду скоєного правопорушення до порушників – фізичних осіб застосовуються адміністративні, дисциплінарні, чи кримінальні-правові заходи впливу. Юридична відповідальність може застосовуватися і до банків – як юридичних осіб.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]