Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
6.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
101.38 Кб
Скачать

26. Аудит фін рез

Основним критерієм д-і п-а є отримання доходу. Відповідно до ПБО 15 "Доходи" повинні відобр в звіті про фін рез, в балансі і в звіті про рух гр коштів. В звіті про фін рез відобр доходи звітного періоду.

балансом та звітом про фінансові результати, звітом про рух грошових коштів, що дасть можливість зорієнтуватися в джерелах формування доходу п-а, мати загальну оцінку фін стану п-а, ефективності в-а.

Потім проводиться аудит в розрізі джерел формування балансового прибутку.

Джерелами інф для аудиту є дані ж/о, відомості. За Кредитом рах відображається зб (одержання) доходу, за Д - належна сума непрямих податків (Акцизного збору, ПДВ).

Завданням аудиту є:

1. Оцінка динаміки показників формування прибутку, обгрунтованості факт величини утв прибутку. 2. Виявлення і вплив різних факторів на величину прибутку.

3. Оцінка можливих резервів подальшого зб прибутку на осонові оптимізації витрат в-а.

Аудит фінансових результатів включає кілька етапів:

1. Визначення доходу від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг - визначається шляхом вирахування з доходу відповідних податків, зборів, знижок.

2. Соб реалізованої продукції (ряд 040) слід звірити стр. 040 графа 3 з графою 5 рядок "Разом". Показується виробнича собівартість реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг) визначається згідно ПБО "Запаси".

3. Валовий прибуток (збиток) розраховується як різниця між чистим доходом від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг). І соб реалізованої продукції.

4. По статті "Інші операційні доходи" контролюють: доходи від операційної оренди активів; доход від операційних курсових різниць; відшкодування рініше списаних активів; доход від реалізації оборотних активів.

5. Визначається прибуток від операційної діяльності (це основна діяльність підприємства, а також інші види діяльності, які не є інвестиційною чи фінансовою діяльністю) - це алгебраїчна сума валового прибутку (збитку), іншого операційного доходу, адміністративних витрат, витрати на збут та інших операційних витрат.

6. Проводиться аудит

1) Інших фінансових доходів - дивіденти, відсотки отримані від фінансових інвестицій.

2) "Доход від участі в капіталі" - включає доход отриманий від інвестицій у дочірні або спільні підприємства, облік яких ведеться методом участі в капіталі.

3) "Інші доходи" - включають доход від реалізації фінансових інвестицій, необоротних активів, майнових комплексів.

28. Аудит реалізації с/г продукції

Аудит почз перевірки обґрунтованості плану реалізації продукції та цін на неї, повноти визначення валової й товарної продукції, показників якості, відповідності останніх вимогам державних стандартів, технічних умов тощо.

Перевірку повноти та правильності визначення фактичної реалізації здійснюють за її складом та видами операцій. За складом виділяють реалізацію: 1) продукції; 2) робіт і послуг;3) немат та ін активів.

Необхідність перевірки реалізації за цими групами обумовлена різним документальним оформленням та методологією їх відображення.

Напрямом аудиту має бути встановлення втрат підприємства від реалізації продукції низької якості (молодняку худоби низької вгодованості), недоплат з боку покупців, а також від сплати штрафів за порушення договірних зобов’язань. Аудитор з’ясовує причини та винних щодо відшкодування матеріальних збитків.

Особливу увагу аудитор має звернути на графіки поставки продукції, розроблені відповідно до укладених договорів. Гарантією дотримання договірних зобов’язань є оптимальна організація оперативного обліку та наявність розшифровок асортименту за кожним договором з чітким визначенням строків поставок покупцям продукції, відміток про фактичний відпуск із зазначенням дати. Дотримання цих вимог має зафіксувати аудитор.

Аудит здійсн за даними раху27.

Основним етапом аудиту реалізації продукції є перевірка правильності відображення процесу реалізації у первинних документах та регістрах бухгалтерського обліку. Перевірці підлягають такі документи: ТТН; квитанції, де відображують натуральну й залікову масу та суму виручки за реалізовану продукцію; приймально-здавальний акт при здаванні племінних тварин (до племінної служби); розрахунково-платіжні відомості в разі видачі с/г продукції прац п-а в рах оплати праці;договори з реалізації продукції ін п-м, а за кожною відправленою партією — супровідні накладні; накладна внутрішньогосп призначення та ПКО при реалізації с/г продукції за готівку безпосередньо зі складів;

виписки банку про рух грошових коштів на рахунках;рах-фактура і платіжна вимога за виконаними роботами і послугами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]