Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DZ_Gidravlika.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
670.72 Кб
Скачать

6.Розподільники рідини.

При експлуатації гідросистем виникає необхідність змінювати напрям потоку робочої рідини на окремих її ділянках з ціллю зміни напрямку руху виконавчих механізмів машини, вимагається забеспечувати необхідну послідовність ввімкнення в роботу цих механізмів, виконувати розвантаження насоса гідросистеми від тиск і т. д.

Ці і дещо інші функції можуть виконуватися спеціальними гідроапаратами – направляючими гідророзподільниками.

При виготовленні родророзподілювачів в якості конструктивних матеріалів використовують лиття сталлю, модифікований чугун, високо – і низковуглерідні марки сталей, бронзу. Для зажисту окремих елементів розподілювачів від образівного зношування, поверхність сковзання цементують, азотують і т.д.

Габарити і вага гідророзподілювачів залежить від витрачання рідини через них, зі збільшенням якої він збільшується.

По способу приєднання до гідросистеми гідророзподілювачі випускають в трьох виконаннях: різьбового, фланцевого і стикового зєднання. Вибір способу приєднання залежить від призначення гідророзподілювача і витрачання через нього родочої рідини.

По будові запорно – регулюючого елемента гідророзподілювачі поділяються слідуючим чином:

Золотникові (запірно – регулюючим елементом являється золотник циліндричний або плоскої форми). В золотникових гідророзподілювачах зміна напрямку потоку робочої рідини здійснюється шляхом осьового зміщення запірно – регулюючого елемента.

Запірно – регулюючим елементом золотникових гідророзподілювачів являється циліндричний золотник 1, який в залежності від числа каналів 3 в корпусі 2 може мати один два або більше поясів (мал 1). На схемах гідророзподілювачі зобрахають у вигляді рухомого елементу, на якому вказуються лінії звязку, проходи і елементи керування. Робочу позицію рухомого елемента зображують квадратом (прямокутником), число позицій відповідає числу квадратів (мал 1, б)

Малюнок № 1 Сх ема (а) і позначення (б) гідророзподілювача.

Кранові (запірно – регулюючим елементом служить кран). В цих гідророзподілювачах зміна напрямку потоку робочої рідини досягається поворотом пробки крана, мюючого плоску, циліндричну, конічну або сферичну форму.

На (мал. 2) показана схема ввімкнення росповсюдженного кранового розподілювача в систему керування силовим циліндрои. Пробка крана має два перпендикулярних, алене пересікаючихся отворах. Вона може з аймати два і більше кутових положення.

Малюнок №2 Схеми включення в гідросистему пробкового крану.

Клапанні (запірно – регулюючим елементом являється клапан). В клапанних розподілювачах зміна напрямку потоку робочої рідини здійснюється шляхом послідовного відкриття і закриття робочих прохідних перерізів клапанами (кульковими, тарільчатими, конусними і т.д.) різної конструкції.

Затвор клапанів приводять у дію ручним, механічнимі електротехнічними приладами. Із ручних приладів найбільш поширені клапани з качающимся ричагом, схема якого для живлення однієї полості гідродвигуна приведена на (мал. 3, а).

Малюнок №3

По числу фіксованих положень золотніка гідророзподілювачі поділяються: на двохпозиційні, трохпозиційні і багатопозиційні.

По керуванню гідророзподілювачі поділяються на гідророзподілювачі з ручним, електромагнітним, гідравлічним або електрогідравлічним керув. Кранові гідророзподілювачі використовуються частіше всього в якості допоміжних в золотнікових розподілювачах з гідравлічним керуванням.

В гідросистемах деяких машин використовують також клапанні розподілювачі, які прості у виготовленні і надійні у експлуатації, а також можуть забезпечити високу герметичність.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]