Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Perelik_pitan_dlya_pidsumkovogo_modulnogo_kont....docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
72.27 Кб
Скачать

Технічне оснащення рішення банківських задач.

Надання банківських послуг на основі комплексних систем може представляти у вигляді 3-х рівнів:

1) Різні банковсіе послуги, що передбачають виконання автоматів-касирів, пластикових карток та систем розрахунку в торговельних точках, а тільки послуги, пов'язані з обробкою і зберіганням грошових документів.

2) Послуги з управління грошовими операціями та їх контролю.

3) Діяльність РКЦ, автоматизованих розрахункових палат, міжбанківських розрахункових палат, клірингових центрів, створюваних декількома банками для забезпечення і прискорення взаєморозрахунків.

Сучасні банківські системи мають склад апаратних засобів, до яких входять:

  • засоби обчислювальної техніки;

  • обладнання локальних обчислювальних мереж;

  • засоби телекомунікацій і зв'язку;

  • обладнання, що автоматизують роботу з готівкою (для підрахунку і підтвердження достовірності купюр і т.д)

Одним з показників розвитку вітчизняної банківської системи можна вважати швидке розподіл електронних розрахунків між банками і клієнтами. В умовах загострення конкуренції і на фінансовому ринку наявність у банку електронної системи розрахунків є вагомим чинником для залучення клієнтів.

Система "клієнт-банк" дозволяє банку та його клієнтам обмінюватися підписами і зашифрованими пакетами документів по телефонних лініях зв'язку. Вона складається з модуля "Банк", який встановлюється на комунікаційній ПЕОМ в банку, і модуля "Клієнт", встановленим на комп'ютері клієнта.

Клієнтові банку ця система дає можливість не залишаючи офісу, проводити стандартні банківські операції і постійно підтримувати з банком оперативний зв'язок (оформлення рублевих і валютних платіжних доручень, отримання виписок по рахунках і відправка банку повідомлень зведеного формату шляхом електронної пошти; формування заявки на продаж-купівлю валюти , оформлення запитів на отримання кредитів, здійснення операцій з цінними паперами і т.д.). Крім того, надається достатньо великий довідковий матеріал.

Розвиток ринкових відносин залучає все більша кількість банків в міжнародні розрахунки. Вони можуть бути реалізовані з високим ступенем надійності та достовірності за допомогою системи SWIFT, яка є лише транспортної міжбанківської мережею і не виконує розрахункових (клірингових) функцій.

10.Перелічити вимоги, які ставляться до абс сучасного банку. Загальні вимоги.

Необхідним компонентом Банківської Системи є Програмне забезпечення або Інтегрована Банківська Система (ІХС або IBS). Далі в курсовому проекті будуть сформульовані деякі вимоги, які необхідно враховувати, розглядаючи ІХС як один з аспектів комплексного рішення для банків. Це допоможе приймати правильні рішення в питаннях розвитку банку в цілому та використання комп'ютерних технологій зокрема.

1. Розрахована на багато користувачів система реального часу.

Одночасна робота користувачів системи на єдиному інформаційному просторі дозволяє оперативно отримувати нову інформацію, своєчасно оновлювати і видаляти застарілу, уникати непотрібного дублювання, обмінюватися повідомленнями. Забезпечення віддаленого доступу гарантує оперативність та швидке реагування на події, що відбуваються. Все це дозволяє економити кошти і час.

Це умова необхідна, але недостатня. Накопичується інформацію необхідно обробляти, узагальнювати та подавати у новому, зручному для сприйняття вигляді. Для банківської сфери діяльності введення кожного документа має супроводжуватися вчиненням банківської операції, перерахунком балансу, підготовкою повідомлень і, при наявності каналів зв'язку, підготовкою даних у відповідних форматах. ІХС, що дозволяє обробляти інформацію і перетворювати її у відповідності із заданим алгоритмом, є системою реального часу і забезпечує доступ до актуальної інформації для всіх основних показників по банку (з урахуванням філій) у будь-який момент часу протягом дня. Її можливостей цілком достатньо, оскільки підготовлена ​​інформація надається завжди за запитом. Наприклад, під час підписання кредитного договору можна переглянути ресурс на поточний момент; якщо потрібна звітність протягом дня - можна точно і оперативно скласти баланс. Для вирішення перерахованих завдань немає необхідності використовувати більш складні системи, наприклад, ІХС, керовані подіями. Вони в цих випадках виявляються надлишковими і призводять до істотного подорожчання, хоча і забезпечують більш розвинений сервіс.

2. Захист інформації.

Відповідність системи міжнародним вимогам щодо захисту інформації забезпечується наступним чином.

  • засобами апаратного забезпечення: використання систем апаратного шифрування, апаратної ідентифікації і аутентифікації (справжності), електронних ключів і т.д.;

  • засобами операційної системи: використання ОС із сертифікованими засобами захисту інформації та розмежування доступу (UNIX, VMS);

  • засобами СУБД: використання професійних СУБД з сертифікованими засобами розмежування доступу до інформації та засобами аудиту та журналізації;

  • прикладним програмним забезпеченням: розмежування доступу до інформації, ведення журналу всіх операцій, контроль роботи активних користувачів системи, електронний підпис і засоби криптографічного захисту даних;

  • організаційними заходами: інструктаж користувачів, технологія породження та передачі ключової інформації.

3. Цілісність інформації.

Система повинна відповідати міжнародним вимогам за збереження і цілісності інформації. Це питання також має вирішуватися на декількох рівнях:

  • засобами апаратного забезпечення: системи безаварійної роботи, застосування RAID-технології, застосування кластерних технологій тощо;

  • засобами СУБД: використання професійних СУБД з двохфазові механізмами транзакцій, з можливістю on-line-резервування;

  • організаційними заходами: інструктаж користувачів, резервування інформації.

4. Гнучкість і настроюваність системи.

Діяльність різних банків, незважаючи на удавану подібність, за багатьма параметрами. По-перше, це рівень підготовки співробітників і діапазон розв'язуваних ними питань. По-друге, ведення обліку фінансової діяльності. По-третє, розподіл обсягу та характеру робіт відповідно до організаційною структурою. У результаті банки мають рівень відповідальності, коло вирішуваних завдань, вимагають різного обсягу інформації та ступеня комп'ютеризації роботи службовців. Так, у невеликих банках з нечисленним персоналом один службовець може вирішити весь спектр питань по якомусь напрямку. Ріст і розвиток банків супроводжуються організацією додаткових робочих місць і звуженням спеціалізації співробітників.

Беручи до уваги те, що основою банківської діяльності є фінансові юридичні документи, ІХС повинна дозволяти без перепрограмування вносити зміни в технологічну схему банківського документообігу. При цьому параметризація повинна бути інтуїтивно зрозумілою, логічно пов'язаної з функціональною структурою системи і не пред'являти завищених вимог до рівня кваліфікації персоналу. Експлуатація та супровід ІХС повинні бути можливі без участі розробників.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]