Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ek_pr_2.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
280.06 Кб
Скачать

23. Регулювання оплати праці. Мінімальна з/п.

Згідно із Законом України "Про оплату праці", держава здійснює регулювання оплати праці працівників підприємств усіх форм власності шляхом встановлення розміру мінімальної заробітної плати та інших державних норм і гарантій, встановлення умов і розмірів оплати праці керівників підприємств, заснованих на державній, комунальній власності, працівників підприємств, установ та організації!, що фінансуються чи дотуються з бюджету, регулювання фондів оплати праці працівників підприємств-монополістів згідно з переліком, що визначається Кабінетом Міністрів України, а також шляхом оподаткування доходів працівників. Умови розміру оплати праці працівників установ і організацій, що фінансуються з бюджету, визначаються Кабінетом Міністрів України. Роль держави у сфері регулювання заробітної плати повинна виявлятися також в організації перспективних наукових досліджень, вивчення і поширення прогресивного досвіду, науково-методичному забезпеченні формування і оновлення тарифної системи, ефективної системи нормування праці тощо. Важливим завданням держави має бути сприяння проведенню переговорів між основними соціальними силами суспільства з метою врегулювання соціально-трудових відносин, запобігання масовим трудовим конфліктам. Держава в особі органів виконавчої влади має виступати як один із соціальних партнерів. За такої умови органи виконавчої влади заохочують до співпраці, координують дії соціальних партнерів, стежать за дотриманням спільно вироблених і узгоджених механізмів регулювання, а не визначають їх. Договірне регулювання оплати праці працівників підприємств здійснюється на основі системи угод, що укладаються на державному (генеральна угода), галузевому (галузева угода), регіональному (регіональна угода) та виробничому (колективний договір) рівнях відповідно до Закону України "Про колективні договори і угоди".

Мінімальна заробітна плата повинна встановлюватися у розмірі не нижчому за вартісну величину межі малозабезпеченості в розрахунку на працездатну особу. Розмір мінімальної заробітної плати встановлюється Верховною Радою України за поданням Кабінету Міністрів України, як правило, один раз на рік при затвердженні Державного бюджету України з урахуванням пропозицій, вироблених шляхом переговорів, представників професійних спілок, власників або уповноважених ними органів, які об'єдналися для ведення колективних переговорів і укладення генеральної угоди. Розмір мінімальної заробітної плати переглядається залежно від зростання індексу цін на споживчі товари і тарифів на послуги за угодою сторін колективних переговорів.

24. Сутність і значення планування праці. Трудові показники.

У системі планування на підприємстві особливе місце займає планування трудових показників. Воно здійснюється у вигляді розробки плану з праці, який є найважливішим розділом плану економічного і соціального розвитку підприємства. Планування трудових показників здійснюється з метою:

•   забезпечення   неухильного   зростання   продуктивності   праці   і перевищення темпів її зростання над темпами зростання середньої заробітної плати;

•  досягнення економії праці і фонду заробітної плати;

•   дотримання правильних співвідношень у заробітній платі окремих категорій   працівників   відповідно   до   кількості   і   якості   їх   праці   при встановленому розмірі загального фонду заробітної плати;

•      посилення   матеріальної   зацікавленості   кожного   працівника   і колективу    загалом     в     поліпшенні     технічно-економічних    показників виробничо-господарської діяльності підприємства;

•    забезпечення потреби в кадрах необхідної кваліфікації, а також підвищення кваліфікації працівників підприємства.

План з праці складається з двох розділів: промислово-виробнича діяльність і непромислова група

Перший розділ включає наступні планові показники:

•    зростання продуктивності праці (планується в грошових одиницях і у відсотках до попереднього періоду);

•    чисельність промислово-виробничого персоналу (ПВП);

•    норматив витрат зарплати на одиницю продукції за показником, що вживається для планування продуктивності праці;

•    фонд заробітної плати;

•    фонд матеріального заохочення;

•    середня заробітна плата з врахуванням виплат з фонду матеріального заохочення.

Чисельність, фонд і середня заробітна плата плануються за категоріями працівників.

У розділу "непромислова група" плануються три показники: чисельність працівників, фонд заробітної плати і середня зарплата.

У ринковій економіці система трудових показників включає: персонал, продуктивність праці і заробітну плату.

Під системою трудових показників слід розуміти сукупність кількісних і якісних вимірників ступеня ефективного застосування живої праці в процесі виробництва. До основних трудових показників належать: трудомісткість продукції, продуктивність праці (середньомісячний, середньорічний виробіток), чисельність персоналу, фонд заробітної плати підприємства, середня заробітна плата (середньомісячна, середньорічна), загальний фонд робочого часу, середня тривалість робочого дня (зміни).

Планування і аналіз трудових показників є одним з напрямків економічної роботи на підприємстві, мета якого - виявити підвищення ефективності виробництва за рахунок збільшення його обсягу при кращому використанні трудових ресурсів, що безпосередньо залежать від умов праці і розмірів зарплати.

25. Види планiв з працi. Показники працi як складова бiзнес-плану. Планування робiт з працi повинно включати визначення завдань пiдроздiлам i службам пiдприємства. Воно здiйснюється на основi: перспективних (п'ятилiтнiх) - комплексних планiв полiпшення умов працi i санiтарно-оздоровчих заходiв, що є частиною планiв економiчного i соцiального розвитку пiдприємства; поточних (рiчних) планiв заходiв щодо працi, що включаються в угоди по працi для висновку колективних договорiв; оперативних (квартальних, мiсячних) планiв по цехах i дiлянкам.

Планування працi на макро- i мезорiвнях В економiцi краiни можна видiлити такi форми подiлу працi:мiж галузями економiки(макрорiвень),в серединi цих галузей(мезорiвень), а також всерединi пiдприємств (мiкрорiвень) Планування трудових показникiв на рiвнi пiдприємства вiдбуваeться таким методом: вплив кожного фактора даe пiдвищення продуктивностi працi на основi двох показникiв: - на основi зниження трудомiсткостi; - полiпшення використання робочого часу

Показники працi: А) Управлiння продук-тивнiстю. Бiзнес-план, в якому визначенi iндивiдуальнi цiлi та дii, може слугувати вiдправною точкою програми по управл. прод. Його можно використати для оцiнки прод. працi спiвробiтникiв, вiддiлiв чи ефективностi всьго бiзнесу; для оновлення завдань i строкiв iх виконання i для визначення потрiбних дiй. Прод. працi окремих людей i пiдроздiлiв органiзацii можна оцiнювати відносно до цiлей, що поставленi в вихiдному планi або согласованi пiзнiше. Оцiнка може впливати на оплату працi, iнвестицiй тощо. Б) Планування людських ресурсiв i навичок. Багато бiзнес-пл. пiдкреслюють важливiсть персоналу, але iгнорують навички, методи пiдготовки i розвитку персоналу, необхiднi для виконня плану. Коли люди ознайомленi з вимогами, що поставленi бiзнес-планом, треба обговорити з ними питання iх особистоi пiдготовки, щоб бути впевненим, що iх навички вiдповiдають поставленим цiлям. У Великобританii головною цiллю соцiальноi програми пiдготовки персоналу є розширення штату вiдповiдних викладачiв. Визначення потреби пiдготовки в кожному випадку повинно бути частиною щорiчного процесу професiйного тестування.

26. Методи планування трудових показникiв. Пла-нування продуктивності, чисельності, з\п. Продук-тивність праці є осн.показ-ником ефективності вир-ва і всієї системи труд.показників, від її рівня й динаміки залежать всі осн. показники роботи під-ва: обсяг вир-ва продукції, чисельність прац-ків, фонд з/п, зниження со-бівартості продукції, розмір прибутку, рентабельність то-що. Для планування про-дуктивності праці на під-ві можуть використовуватись вартісні та натур. показники. Найпоширенішим методом планування показника є планування її за факторами зростання, до яких відносять: структурні зрушення у вир-ві, вдосконалення управління та організації вир-ва і праці, підвищення техн. рівня вир-ва, зміна обсягу вир-ва про-дукції, галуз. фактори тощо .

Визначаючи кількісний вплив окремих факторів на підви-щення продукт-ті праці, вихо-дять з відносної економії чисельності прац-ків. Недо-ліки цього методу – найчас-тіше завищує планову чи-сельність прац-ів, що нега-тивно впливає на підвищення продукт-ті праці. Осн. етапи план-ня продукт-ті праці: аналіз рівня і динаміки про-дукт-ті праці в поп. періоді; виявлення резервів підвище-ння виробітку в наст. періоді; визначення очікуваного рівня продукт-ті праці в пот. періоді; Найважливішим зав-данням план-ня чисельності прац-ків є визначення обґ-рунтованої потреби в кадрах для забезпечення ритмічного вир. процесу та виконання вир. завдань. До основних принципів план-ня чисе-льності прац-ів належать: від-повідність чисельності та кваліфікації прац-ів обсягу за-планованих робіт та їх ск-ладності, обумовленість стру-ктури персоналу об'єкти-вними факторами вир-ва, максимальна ефект-ть вико-ристання роб.часу, створення умов для підвищення кВа-ліфікації та розширення вир. профілю прац-ів. Потреба в персоналі, його чисельність на різних під-вах чи фірмах визначається величиною по-питу на продукцію, роботи чи послуги. Процес план-ня чисельності персоналу вклю-чає в себе 3 етапи: оцінка ная-вної роб. сили, оцінка майб. потреб, розробка програми за-доволення потреб у відпо-відних прац-ках. План-ня чи-сельності кадрів передбачає її розрахунок на основі повної трудомісткості. План-ня чисе-льності прац-ів спирається на такі показники, як спискова чисельність персоналу, серед-ньоспискова чисельність про-мислово-вир. персоналу та його категорій, структура прац-ків, потреба в кадрах, баланс роб. часу одного сере-дньосписк. прац-ка. Пла-ння з/п охоплює план-ня фонду з/п і сер. з/п. Плановий фонд з/п — це вся сума коштів, що спрямовується на оплату пра-ці прац-ків у план. періоді. Він має враховувати і плано-ваний обсяг вир-ва, і вимоги до якості продукції, її матері-аломісткість, енергомісткість та трудомісткість, а також необхідність розвитку персо-налу, підтримання в праце-здатному стані всієї інфра-структури під-ва та виріше-ння ін. пот. і перспективних завдань. Хоча фонд з/п і має бути раціональним, він перш за все має бути достатнім для нормального функціонування під-ва і для підтримання ви-сокої труд. мотивації прац-ків. Сер. з/п одного прац-ка визначається діленням плано-вого фонду з/п на чисельність персоналу у відповідному періоді.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]