Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Patentoznavstvo 2 модуль.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
117.25 Кб
Скачать

8. Порядок видачі патенту.

Видача патенту здійснюється Укрпатентом у місячний строк після його державної реєстрації.

Винахідникові видається один патент навіть якщо винахід було створено спільною працею кількох авторів.

Деклараційний патент на винахід видається під відповідальність його власника за відповідність винаходу умовам патентоздатності.

При цьому законом передбачено, що власник деклараційного патенту або його правонаступник з метою перетворення деклараційного патенту в патент на винахід може подати відповідну заяву до Укрпатенту про проведення кваліфікаційної експертизи.

Така заява і документ про сплату збору повинні надійти до Укрпатенту не пізніше 3-х років від дати подання заявки.

При прийнятті рішення про видачу патенту на винахід дія деклараційного патенту припиняється від дати публікації відомостей про це.

Строк дії патенту на винахід виданого замість деклараційного патенту становить 20 років від дати подання заявки на деклараційний патент.

Якщо в результаті проведення кваліфікаційної експертизи заявки було прийнято рішення про відмову у видачі патенту на винахід, то деклараційний патент вважається таким, що не набрав чинності від дати публікації відомостей про його видачу.

9. Права, які випливають з патенту починають діяти від дати публікації відомостей про видачу патенту.

Перш за все патент надає його власникові виключним правом використовувати винахід на свій розсуд при умові, що таке використання не порушує прав інших власників патентів.

Використання секретного винаходу власником патенту повинно здійснюватися за погодженням з державним експертом відповідно до вимог Закону України «про державну таємницю».

Якщо винахід був створений в результаті спільної творчої праці кількох винахідників, то порядок використання такого винаходу визначається угодою між співвласниками патенту. У разі відсутності такої угоди, то кожен із співвласників такого патенту в праві використовувати винахід на власний розсуд, але жоден із них не має права надавати дозвіл (ліцензію) на використання винаходу та передавати право власності на винахід (відчужувати) третім особам без згоди інших власників патенту.

Використанням винаходу визнається:

  • Виготовлення продукту (товару) із застосуванням запатентованого винаходу:

  • Застосування такого продукту.

  • Пропонування його для продажу (в т. ч. через мережу інтернет).

  • Продаж, імпорт та інше введення його в цивільний оборот або ж зберігання такого продукту у вказаних вище цілях.

  • Застосування процесу, що охороняється патентом або поширення пропозицій щодо його застосування в Україні, якщо особа, яка пропонує цей процес знає про те, що його застосування забороняється без згоди власника патенту або, виходячи з обставин, це і так є очевидним.

Продукт визнається виготовленим із застосуванням запатентованого винаходу, якщо при цьому було використано кожну ознаку, включену до формули винаходу.

В патентному праві діє презумпція, згідно якої будь-який продукт, процес виготовлення якого охороняється патентом за відсутності доказів протилежного вважається виготовленим із застосуванням цього процесу за умови виконання принаймні однієї із двох випадків:

  • Продукт, який виготовлений із застосуванням процесу який охороняється патентом є новим.

  • Існують підстави вважати, що продукт виготовлено із застосуванням даного процесу і власник патенту не в змозі шляхом прийнятних зусиль визначити процес, що застосовувався при виготовленні продукту.

В такому разі, обов’язок доведення того, що процес виготовлення продукту ідентичного тому який виготовляється із застосуванням запатентованого процесу, відрізняється від останнього покладається на особу щодо якої є достатні підстави вважати, що вона порушує права власника патенту.

Патент надає його власникові виключне право забороняти іншим особам використовувати винахід без його дозволу за винятком випадків, коли таке використання відповідно до закону не визнається порушенням прав патентовласника.

Власник патенту може передавати на підставі договору право власності на винахід будь-якій особі, яка стає його правонаступником, а щодо секретного винаходу лише за погодженням з державним експертом.

Власник патенту має право надати будь-якій особі дозвіл (ліцензію) на використання винаходу на підставі ліцензійного договору.

Форми договорів про передання права власності та права користування на винахід проста письмова.

Власник патенту також має право подавати до Укрпатенту для офіційного оприлюднення заяву про готовність надати будь-якій особі дозвіл на використання запатентованого винаходу. У цьому разі річний збір за підтримання чинності патенту знижується на 50%.

Власник патенту який отримав згоду від третьої особи на використання або відчуження винаходу зобов’язаний укласти такий договір.

Якщо ніхто не звернувся до власника патенту, то він в праві відкликати свою заяву з Укрпатенту, однак втрачає право на пільги.

Основним обов’язком власника патенту є сплата відповідних зборів за підтримання чинності патенту та добросовісне користування виключними правами, які випливають з патенту.

Примусове відчуження прав на винахід:

Якщо винахід не використовується в Україні протягом трьох років поспіль, починаючи від дати публікації відомостей про видачу патенту або віддати, коли використання винаходу було припинено, то будь-яка особа, яка має бажання і висловлює готовність використовувати винахід у разі відмови власника патенту від укладення ліцензійного договору, вправі звернутися до суду із заявою про надання їй дозволу на використання винаходу.

Якщо власник патенту не доведе, що факт невикористання винаходу зумовлений поважними причинами, суд виносить рішення про надання дозволу на використання винаходу заінтересованій особі з визначенням обсягу використання винаходу, строку дії дозволу, а також розміру та порядку виплати винагороди власникові патенту.

При цьому право власника патенту надавати дозвіл на використання винаходу не обмежується рішенням суду.

Власник патенту зобов’язаний видати ліцензію на використання винаходу власникові пізніше виданого патенту, якщо винахід останнього призначений для досягнення іншої мети або має значні техніко-економічні переваги і не може використовуватися без порушення прав власника раніше виданого патенту.

Окремо законом передбачено, що з метою забезпечення здоров’я населення, оборони держави, екологічної безпеки та інших інтересів суспільства, КМУ може дозволити використання запатентованого винаходу визначеній ним особі без згоди власника патенту і разі безпідставної відмови останнього у видачі ліцензії. При цьому повинні бути дотримані такі вимоги:

  • Дозвіл на таке використання надається виходячи з конкретних обставин справи.

  • Обсяг і тривалість такого використання визначаються метою наданого дозволу. Проте дозвіл на таке використання не позбавляє власника патенту надавати інші дозволи на використання винаходу.

  • Право на таке використання є невідчужуваним окрім випадку коли воно передається разом з тією частиною підприємства в якій здійснювалося таке використання.

  • Використання винаходу дозволяється переважно для забезпечення потреб внутрішнього ринку.

  • Дозвіл на використання скасовується одразу як перестають існувати обставини, через яких його було видано.

  • Власникові патенту сплачується адекватна компенсація відповідно до економічної цінності винаходу.

Рішення КМУ про надання дозволу на використання винаходу, строк і умови його надання, розмір і порядок виплати винагороди власникові патенту можуть бути оскаржені в судовому порядку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]