Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Patentoznavstvo 2 модуль.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
117.25 Кб
Скачать

6. Поняття пріоритету заявки.

Заявник має право на пріоритет попередньої заявки на такій же винахід протягом 12 місяців від дати подання попередньої заявки до Укрпатенту чи відповідного органу держави-учасниці паризької конвенції про охорону промислової власності, якщо на попередню заявку не заявлявся пріоритет.

Заявник, який бажає скористатися правом пріоритету повинен протягом 3-х місяців віддати подання заявки до Укрпатенту, подати заяву про пріоритет.

Якщо строки були пропущені заявником через непередбачені і незалежні від нього обставини, то вони можуть бути продовжені ще на 2 місяці за умови сплати відповідного збору.

Пріоритет поширюється виключно на ті ознаки винаходу, які містяться в попередній заявці щодо якої заявлено пріоритет.

Якщо деякі ознаки винаходу відсутні у формулі винаходу, що викладена у попередній заявці, то для надання права пріоритету достатньо щоб такі ознаки були чітко визначені в описі винаходу.

7. Експертиза заявки.

Експертиза заявки має статус науково-технічної експертизи.

Вона складається з таких 3-х етапів:

  • Попередньої експертизи.

  • Формальної експертизи.

  • Кваліфікаційної експертизи.

Кінцеві результати експертизи заявки відображаються в обґрунтованому висновку експертизи, що набирає чинності після затвердження його Укрпатентом.

На підставі такого висновку, Укрпатент приймає рішення про видачу патенту або відмову у видачі патенту.

Заклад експертизи має право вимагати від заявника надання додаткових матеріалів, якщо без них проведення експертизи неможливе або у разі виникнення обґрунтованих сумнівів у достовірності будь-яких відомостей, які містяться в заявці.

В свою чергу, заявник повинен надати ці матеріали протягом 2-х місяців, в противному випадку його заявка вважається відкликаною.

За наявності в заявці таких відомостей, а також, якщо заявка містить пропозицію заявника про віднесення винаходу до державної таємниці, матеріали заявки відсилаються Державному експерту з питань таємниць для прийняття рішення щодо віднесення винаходу до державної таємниці.

Якщо державний експерт прийняв рішення про віднесення винаходу до державної таємниці, то він визначає коло осіб, які будуть мати доступ до нього і надалі все діловодство за заявкою здійснюється в режимі секретності.

Під час проведення формальної експертизи:

  • Встановлюється дата подання заявки.

  • Визначається чи належить об’єкт, що заявляється до об’єктів технології, які за законом визнаються винаходом.

  • Перевіряється заявка на відповідність формальним вимогам закону.

  • Перевіряється документ про сплату збору.

При встановлені належності об’єкта до винаходів та правильності заявки, заявнику надсилається деклараційний патент на винахід; або надсилається повідомлення про завершення формальної експертизи та можливість проведення кваліфікаційної експертизи винаходу.

Якщо є обґрунтовані підстави вважати, що заявлений об’єкт не належить до винаходів або заявка оформлена із порушенням вимог закону, заклад експертизи надсилає заявникові повідомлення про це з пропозицією усунути недоліки.

По закінчені 18 місяців від дати подання заявки, Укрпатент публікує у своєму офіційному бюлетені відомості про заявку, якщо вона не відкликана або за нею не прийнято рішення про відмову у видачі патенту

Під час проведення кваліфікаційної експертизи перевіряється відповідність заявленого винаходу умовам патентоздатності. Така експертиза проводиться лише після отримання Укрпатентом відповідної заяви та документа про сплату збору.

Заявник може подати таку заяву впродовж 3-х років від дати подання заявки. Інші особи можуть подати таку заяву після публікації відомостей про заявку на винахід, але не пізніше 3-з років від дати подання заявки.

Строк подання заяви продовжується але не більше ніж на 6 місяців, якщо заявник подасть відповідне клопотання і сплатить додатковий збір. Якщо така заява не подається, то заявка на винахід вважається відкликаною.

За результатами експертизи, заявникові видається патент на винахід або надсилається мотивована відмова з пропозицією усунути недоліки (якщо це можливо).

На підставі рішення про видачу патенту здійснюється державна реєстрація патенту, для чого відповідні відомості вносяться до Реєстру.

Одночасно з державною реєстрацією патенту на винахід, Укрпатент публікує у своєму бюлетені відомості про видачу патенту, а по спливу ще 3-х місяців публікує відомості, які містять опис і формулу винаходу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]