Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Peredumovi_foruvannya_psikhosom (1).doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.08.2019
Размер:
204.8 Кб
Скачать

НЕ 1.1. Тема: Психологічні передумови формування психосоматичних захворювань

Питання:

  1. Емоції негативні і позитивні, їх вплив на здоров'я людини

  2. Вплив лікаря на виникнення психосоматичних захворювань

  3. Психосоматичні і соматопсихічні взаємовпливу і хвороба

  4. Особливості психології хворого

  5. Психічні порушення при соматичних захворюваннях

Емоції негативні і позитивні, їх вплив на здоров'я людини

Індивідуальність виникнення та вираження емоцій

Емоції - це фізіологічні стани, що охоплюють найрізноманітніші думки і переживання людини. Емоції мають яскраво виражену суб'єктивну забарвлення; це індивідуальне ставлення людини до повсякденних подій, явищ, відчуттів, до різноманітних сигналів із зовнішнього світу і внутрішнього середовища самого організму, падаючим на кору великих півкуль головного мозку. Емоції - постійний супутник життя людини. Численні сигнали з внутрішнього середовища організму, такі, як біль, серцебиття, бурчання в животі, м'язову напругу, затримка стільця, шум у вухах, сприймаються з занепокоєнням, як відчуття неприємні. Смачне блюдо, з'їдене з апетитом, хороший сон, повне звільнення прямої кишки або сечового міхура від вмісту, навпаки, сприймаються із задоволенням, супроводжуються почуттям задоволення, заспокоєння. З такими ж суб'єктивними оцінками сприймаються сигнали із зовнішнього світу: звуки, мова, зорові образи і фарби, явища природного і соціального середовища. Похвала, радісну звістку, удача, нагородження, подарунки на свята завжди в радість. Емоції мають безпосереднє відношення до естетики. Одне і те саме явище, подія, один і той же предмет, твір мистецтва у одних викликають задоволення, позитивні емоції, іншим байдужі, на третьому діють негативно, дратують. Одним подобається класична музика, іншим - сучасні ритми. Одні, спостерігаючи футбольні матчі, бокс, висловлюють своє задоволення вигуками, свистом; іншими поведінка вболівальників сприймається болісно, викликає роздратування, обурення. Характер і ступінь почувань, емоційне сприйняття явищ, подій залежать як від типу вищої нервової діяльності, так і від освіти і виховання, впливу сім'ї, суспільства і традицій. Емоції - не тільки повсякденний супутник звичайних життєвих, службових, культурних сприйнять; без них не обходяться складні процеси, науковий пошук і творча діяльність. Емоції роблять значний вплив на здоров'я людини, як негативне, так і позитивне. Позитивні емоції не ведуть до зриву вищої нервової діяльності, а, навпаки, сприяють зміцненню здоров'я, подолання захворювань.

Взаємозв'язок негативних емоцій з психопатологічними станами організму

Сильні емоційні розряди, афекти можуть безпосередньо викликати невротичні стани. Але найчастіше, мабуть, причинно-наслідковий зв'язок при цьому буває більш складною. Ймовірно, зв'язок невротичного стану безпосередньо з бурхливою емоцією, з афекту є останньою ланкою в ланцюзі передували, менш сильних, менш помітних, пригнічує негативних емоцій, які не пройшли безслідно. Сліди негативних емоцій, повторних і тривалих, накопичуючись і підсумовуючись в клітинах головного мозку, досягають таких ступенів, коли кількісні зміни переходять у якісні, виникає зрив, невротичний стан. Безперечним є факт, що будь-які емоційні стани, особливо тривалі, затяжні негативні емоції супроводжуються змінами функціональних систем організму, в першу чергу серцево-судинної системи, і невіддільні від них. Фізіологічні системи організму включаються автоматично, крім волі людини. Це включення здійснюється як безумовний рефлекс, що виробився ще в доісторичний період життя людини. Він схожий з безумовними рефлексами тварин.

Розвиток безумовних реакцій організму на емоційні фактори

Найбільш зрозумілі походження і еволюція реакцій серцево-судинної та дихальної систем на негативні емоції. На початку шляху свого розвитку і в перше тисячоліття історії чоловік був безсилий перед незрозумілими для нього грізними явищами природи, а також перед дикими тваринами, що перевершують його по силі, перед краще озброєним каменем або дубиною людиною, перед вороже налаштованої групою людей, перед усім тим, що становило загрозу його здоров'ю і життю. У такій ситуації єдиний спосіб уникнути небезпеки - рятуватися втечею. Тікати, щоб не наздогнали, не догнали, сховатися в печері, на дереві, у воді. Біг - важка м'язова робота, що вимагає, як добре відомо, великої витрати кисню, отже, підвищеного кровопостачання. Потреба в доставці великої кількості кисню до м'язів задовольняється посиленою функцією систем кровообігу і дихання. Посилена діяльність цих двох функціональних систем супроводжується почастішанням і поглибленням дихання, серцебиттям, почастішанням серцевих скорочень. У результаті багаторазового повторення поєднання емоцій страху з посиленням функції систем кровообігу і дихання виробився умовний рефлекс, згодом перетворився на безумовний: задишка, збільшення частоти серцевих скорочень, серцебиття як реакція на страх і ряд інших негативних емоцій. Емоція страху супроводжується реакціями інших функціональних систем: «ведмежа хвороба», позиви до сечовипускання, іноді мимовільне сечовипускання і багато іншого. У процесі еволюції, історичного шляху людини навколишнє повсякденне життя рідко ставила перед нами такі умови, які змушували нас рятуватися втечею. Людина тільки у виняткових випадках, зазнаючи нападу дикого звіра, був змушений тікати від небезпеки, частіше він захищався. Але рефлекс, який вироблявся тисячоліттями, став безумовним: при будь-якої небезпеки, при загрозі справжньої чи уявної, страху перед невідомим або очікуваним автоматично включаються функціональні системи організму.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]