Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_9.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
116.22 Кб
Скачать

9.2 Комунікаційний менеджмент у міжнародній діяльності

В управлінні потоками інформаційної взаємодії в міждержавному, міжнародному плані багато своєї специфіки та особливостей:

А. Перш за все, необхідно відзначити динамічне вдосконалення технічних можливостей в обробці, передачі та прийомі інформації, розширення зон впливу і найвищого роду професіоналізм комунікаторів, які активно використовують всі наукові досягнення по впливу на психіку людини.

Б. Сьогодні управляти міжнародними інформаційними потоками стає практично не можливо. Спостерігається химерне їх переплетення, і в цьому «оркестровому» звучанні кожен потік грає СВОЮ ноту, практично не піклуючись про те, як це відіб'ється на загальному звучанні «оркестру», що це дасть світовому співтовариству людей, і які будуть подальші соціальні, політичні та духовні наслідки.

Все це відбувається тому, що:

  • комунікаційні потоки протікають по своїх умовно незалежною ланцюжках, мають своїх замовників, свої інтереси. Міжнародного координуючого органу з управління змістом і спрямованістю інформації немає і його мабуть і не буде в перспективі;

  • вони не мають чітко визначених кордонів свого впливу, адресна аудиторія надзвичайно широка, і сила впливу на неї вимірюється не «прицільної стрільби», а її масовістю, наполегливістю, вишуканістю і т.п.;

  • потоки інформаційного впливу управляються різними структурами, і коди (національне уявлення світу національні цінності і т.п.), відправників повідомлень та їх одержувачів не збігаються. В цілому це зіткнення різних норм;

  • міжнародні комунікації часто протікають в агресивному середовищі, що вимагає прийняття контрпропагандістскіхі заходів. «Західна модель цивілізації», «масова культура», «холодна війна» - ці та інші поняття - ніщо інше, як плоди міжнародних комунікацій;

  • міжнародні комунікації сьогодні - це знаряддя силового впливу на держави, навіть у тому випадку, якщо це не відбувається в прямому вигляді, а, наприклад, через дії фільмів, романів та інших проявів масової культури.

Зрозуміти сенс і призначення міжнародних комунікацій, мабуть, буде простіше, якщо ми спробуємо відповісти на традиційні питання, що характеризують комунікаційний процес: - Хто? - З яким наміром? - В якій ситуації? - З яким ресурсами? - Використовуючи яку стратегію? - Впливає на яку аудиторію? - З яким результатом?

Хто? Замовником відповідного інформаційного впливу на людей, що проживають в інших країнах, можуть бути:

- Урядові органи, або їх спеціальні служби,

- Політичні організації,

- Фінансово-економічні структури, які мають чималі кошти для управління потоками інформаційного впливу, і, звичайно ж, свої інтереси Незалежно від замовників - цілі, зазвичай приховані, що прикриваються пристойними, привабливими оболонками.

З якими намірами?

Справжні наміри комутаторів і їх замовників зазвичай ховаються, оскільки в основі впливу на зарубіжну публіку лежать не на переконанні, а на маніпулюванні громадською свідомістю. Як приклад розглянемо оцінки з двох сторін про наміри декларованих і фактичних за підсумками багаторічної психологічної війни США та СРСР.

Американський військовий словник дає наступне визначення «психологічна війна»: «Плановане використання пропаганди та інших психологічних дій, що мають на меті вплинути на думки, емоції, відносини і поведінки вороже налаштованих іноземних груп таким чином, щоб це служило досягненню національних цілей».

У секретній інструкції ці цілі, стосовно СРСР і його союзників, були сформульовані гранично чітко. У своєму змісті психологічні операції (американці не називали це війною!) Повинні були вирішувати чотири завдання:

  • релігійні пережитки,

  • національні проблеми,

  • людські слабкості: заздрість, марнославство, жадоба задоволення,

  • байдуже ставлення людей до цілей державного устрою.

Люди в комуністичних державах, - наголошувалося в інструкції, - будуть свідомо чи не усвідомлено вбирати поширювані ідеї, в результаті зародиться відчуття загального невдоволення, яке з'явиться передумовою для безкровного перевороту існуючої «червоної зарази».

З якими ресурсами?

ООН і ЮНЕСКО постійно підкреслюють нееквівалентність інформаційних потоків, які існують в сучасному світі. Характерно те, що можливості обміну інформаціями між багатими і бідними країнами не зменшуються. Різке невідповідність технічних і фінансових можливостей в передачі і прийомі інформації призводить до того, що кількісна перевага обов'язково переходить в якісний. Публіка в результаті дивиться на світ не своїми очима.

Яку стратегію використовують?

Сьогодні інформація, як ніколи раніше, стала інструментом влади. Коли багатьом політикам стало зрозуміло, що людська психіка дуже сприйнятлива до навіювання, інформація у формі пропаганди і агітації стала головним важелем управління людьми.

Здається, що до цього висновку першими прийшли не комуністи. Просто закордонні політики не створювали відділів пропаганди і агітації, а сформували багатотисячні армії піарників, які високо професійно вирішували і вирішують пропагандистські та агітаційні питання на замовлення тих, кому це потрібно, і кого є відповідні кошти.

Маніпулювання суспільною думкою населення інших країн приймає глобальні, витончені форми психологічного та ідеологічного впливу. Асиметричність і нееквівалентність потоків інформаційної взаємодії призводять до того, що людям розповідають не про речі, які цікавлять мільйони, а про кризи, переворотах, кажуть про видатних особистостей, що відносяться до еліти суспільства. У результаті відбувається еволюція суспільної свідомості в бік, прийнятною однієї зі сторін: люди або закриваються від інформації, йдучи в себе, або порушуються, втрачаючи можливості побачити реальні причини проблем своїх країн.

У своїй роботі менеджери з міжнародних комунікацій виробили ряд вдалих тактичних прийомів з ведення інформаційної експансії:

-Відомо, що інформаційний простір будь-якої країни найбільш чутливо до негативних контекстам. Спіндоктор продумують і організують негативну ситуацію для противника і запобігають її появи на ринку своєї держави. Наприклад, війна в Перській затоці мала заздалегідь задану мета такого роду у вигляді породження іміджу високоточної війни. Це рішення якогось спіндоктор покликане було заздалегідь прибрати з масової свідомості уявлення про людські жертви, що повинно було зруйнувати звичне уявлення про війну, при цьому подібний підхід побудований на експлуатації прийнятої сьогодні символізації армії як володіє технологічним озброєнням. Введення подібних образів дозволяє в результаті обдурити масову свідомість, ведучи його в потрібному напрямку;

- Збільшені інформаційні можливості створили умови не тільки для проведення окремих операцій, але і проводити повномасштабні інформаційні війни. «Холодна війна» була одним із найбільш потужних інформаційних проектів ХХ століття за витратами людських та матеріальних ресурсів. Хоча сьогодні окремими політиками оголошено про припинення «холодної війни», що закінчилася нашою поразкою, процеси активного впливу на масову свідомість публіки Росії та СНД тривають. І цей вплив не спрямоване на захист потреб та інтересів, зокрема, більшості росіян.

Впливати на яку аудиторію?

Міжнародна інформація - це важлива частина міжнародних відносин. Об'єктом її впливу є мільйони людей. У зв'язку з «викривленням» інформаційного простору в бік більш сильної сторони, де в якості можливих загроз називається, в тому числі, і «інформаційна експансія з боку інших держав», у відповідь передбачається "прийняття комплексних заходів щодо захисту свого інформаційного простору». У результаті функції комунікаційного менеджменту у своїй стратегії і тактиці зосереджені або на завоювання інформаційного простору в інших країнах на догоду політичних чи економічних інтересів владних структур сильної сторони. Або для створення свого роду інформаційних барикад, для захисту свого інформаційного простору в слабких країнах.

З яким результатом?

Сьогодні комунікаційний простір є сферою інформаційної війни, яка має свою відмінність з війною в її звичайному розумінні.

По-перше, звичайна війна має відомим і чітким арсеналом впливу, проти якого можуть бути проведені певного роду оборонні заходи. Арсенал впливу інформаційної війни - гнучкий і непередбачуваний, обороняється менеджерам комунікацій не так легко будувати ті чи інші варіанти оборони, оскільки відсутня можливість передбачати напрямки та інструментарій можливої ​​атаки. Нерівність технічних і фінансових можливостей воюючих сторін. Належить витратити немало праць, засобів і умінь, для вироблення повновагою стратегії і тактики щодо захисту національних інтересів держав, у тому числі і Росії.

По-друге, в разі війни звичайної територія захоплюється повністю, в разі інформаційної війни можливий поетапний захоплення. Зусилля зарубіжних комутаторів зараз в основному спрямовані на молоде покоління Росії і нав'язування норм і правил т.зв. масової культури. На жаль, на сьогодні на урядовому рівні немає жодних національних програм по протистоянню зарубіжної експансії на молоде покоління, і формування духовної культури росіян.

По-третє, в рамках звичайної війни діє логіка «свій - чужий». В інформаційних війнах є можливість багаторазового «захоплення» одних і тих же людей, часто проводиться захоплення окремих тематичних зон свідомості публіки. Наслідки війни можуть з часом виявитися найнесподіванішим чином, оскільки на сьогодні загальнонаціональна об'єднуюча ідея поки не викрісталізіровалась і майже 10 років, наприклад, знадобилося для вироблення державної символіки і тексту гімну Росії.

По - четверте, людина не завжди може адекватно реагувати на інформаційний вплив на нього, оскільки воно подібно радіоактивного опромінення. Сьогодні важко передбачити соціальні, політичні та духовні наслідки тривалого «радіоактивного інформаційного опромінення» російських громадян. Одне безперечно - байдужим до цього залишатися російським комунікаторам не можна, оскільки відсутність видимих ​​руйнувань, характерних для звичайних воєн, це ще не означає, що руйнівні процеси і катастрофи не будуть проходити в недалекому майбутньому. Ідеологічні та економічні противники навряд чи даремно розкидають долари в топку інформаційної війни.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]