Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Охорона праці .docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
42.86 Кб
Скачать

Важкість праці – це ступінь залучення до роботи м’язів і фізіологічні витрати внаслідок фізичних навантажень.

Напруженість праці – це навантаження на ЦНС, яке оцінюється за показниками, що характеризують інтелектуальні, сенсорні, емоційні і т. ін. навантаження.

Важкість та напруженість праці - це ступінь сукупної дії всіх елементів, що становлять умови праці й впливають на працездатність і здоров'я людини та відтворення її сил.

Охорона праці — це система правових, соціально-економічних, організаційно-технічних, санітарно-гігієнічних i лікувально-профілактичних заходів та засобів, спрямованих на збереження життя, здоров’я i працездатності людини у процесі трудової діяльності.

Забезпечити захист від небезпечних та технічних чинників. Відшкодування шкоди внаслідок захворювання або втрати працездатності.

Основні складові охорони праці

Правові основи охорони праці.

Документи і акти. Конституція.

Виробнича санітарія. Комплекс організаційних та технічних заходів та засобів які забезпечують захист працюючого від шкідливих виробничих чинників. (Мікроклімат виробничих приміщень, освітлення, шум робочого місця, ЕВМ)

Виробнича безпека. Система заходів та засобів, які забезпечують захист від небезпечного чинника Електробезпека.

Пожежна безпека. Система захисту людини, які не дають можливість виникнення пожежі на виробництві, а в разі її виникнення захищають людину від неї.

Правова та організаційна основа охорони праці

До правової основи охорони праці відносяться: закони(кодекс законів про охорону праці, закон України про охорону праці, закон України про обов1язкове соціальне страхування від нещасних випадків, закон України про санітарне та епідеміологічне благополуччя населення, закон України про пожежну безпеку), нормативно-правові акти з охорони праці (базується на конституції України, 43 стаття – безпечні належні умови праці, право на відпочинок, право громадян на соціальний захист, право на медичне обслуговування).

Принципи державної політики в галузі охорони праці. (закон України про охорону праці ст4.) 1. Пріоритет життя і здоров’я людини (працівника), повна відповідальність власника за створення безпечних умов праці. 2. Підвищення рівня безпеки завдяки контролю за станом виробництва, технологій та продукцій. 3. Комплексне розв’язування завдань з охорони праці на основі державних, загальних, галузевих та ін. завдань ОП. 4. Соціальний захист працівників. Повне відшкодування шкоди внаслідок втрати працездатності. 5. Адаптація трудових процесів до можливостей працівників, з врахуванням його здоров’я… 6. Створення єдиної нормативної бази, для всіх підприємств. 7. Створення єдиної ----- незалежно від форм власності. 8. Використання економічних методів правління з охорони праці. 9. Проведення навчання, професійної підготовки працівників з ОП. 10. Використання сучасного досвіду з охорони праці. Підвищення безпеки завдяки світовому співробітництву.

Нормативно-правові акти з охорони праці. Нормативно-правовий акт – офіційний документ компетентного органу державної влади, яким встановлені загальнообов’язкові норми, правила. Правила, положення, норми положення стандарти, інструкції, обов’язкові для виконання.

Права на охорону праці

Права на охорону праці при укладенні договору;

Право на охорону праці під час роботи

Право на пільги і компенсацію за важкі та шкідливі умови праці.

Право на забезпечення засобами колективного та індивідуального захисту.

Право на відшкодування шкоди в разі пошкодження здоров’я.

Права на додаткові пільги жінкам та неповнолітнім.

(забороняється використання праці жінок та неповнолітніх на підземних роботах , важких умовах праці)

При виконанні робіт (при постійних переносах вага не повинна перевищувати 7 кг після 18р. жінкам)

Якщо разова – не більше 10 кг з робочої поверхні в день менше 350 кг

З рівня підлоги < 175 кг!

Для неповнолітніх хлопців при короткочасні 15 років. 12кг 16р – 14 кг, 17 р 16кг. робочий час в тиждень < 36 год.

Основні обов’язки працівників:

Дотримуватись нормативно-правових актів; повинні проходити медогляди; повинні проходити навчання з охорони праці; своєчасне повідомлення про наявність небезпеки… забезпечити безпечні умови праці, забезпечити переведення працівника на ін. роботу, забезпечити заходи безпеки…

За характером і часом проведення: Інструктаж: Вступний – інженер з охорони праці Первинний – керівник робіт, який відповідає за безпеку (на робочому місці) Повторний - керівник робіт, який відповідає за безпеку (через кожні 3 місяці(підвищ небезпека)) Позаплановий - керівник робіт, який відповідає за безпеку (при змінах на робочому місці) Цільовий - керівник робіт, який відповідає за безпеку (перед проведенням аварійних, рятувальних робіт)

Наряд – письмове розпорядження щодо виконання певних робіт.

З метою забезпечення нормативних актів в Україні встановлено державний нагляд, відомчий та громадський контроль. (Держгірпромнагляд з питань радіаційної, пожежної безпеки)

Відповідальність за порушення нормативно-правових актів з ОП.

Види відповідальності:

  1. Дисциплінарна.(винесення догани,)

  2. Адміністративна.(накладання штрафу)

  3. Матеріальна.(відшкодування збитків)

  4. Кримінальна.(за рішенням суду, якщо це привело до травматизму, смерті)

Професійні групи професій які пов’язані з ЕОМ: програміст, оператор ЕОМ, оператор комп’ютерного набору.

Режим праці та відпочинку тих хто працює з ЕОМ :

Перерви: для програмістів(через 1 год – 15 хв.), оператор ЕОМ 15 хв через 2 год., оператор комп’ютерного набору – 10 хв через 1 год… хто працює більше 8 год – через кожну годину незалежно від виду роботи.

Робочий час – час протягом якого робітник або службовець згідно правилам внутрішнього розпорядку підприємства повинен виконувати свої обов’язки.(не > 40 год/тижд) діти – 24-30 год.

Вимоги до профілактичних медичних оглядів. Проходити медогляд РАЗ в два роки. комісії – офтальмолог, терапевт, та невропатолог.

Розслідування нещасних випадків на виробництві: розслідування відповідно положенням,

Розслідування підлягає: раптове погіршення стану здоров’я, тілесні ушкодження, отруєння, враження ел. Струмом та ін. ушкодження, які привели до втрати працездатності більше ніж один робочий день.

Класифікуються в залежності від кількості працюючих та наслідків.

  1. Якщо є смертельні випадки, травмовано більше 2 осіб – проводиться спеціальне розслідування.

Основні дії при нещасному випадку: організувати надання першої допомоги, проінформувати власника, і зберегти обстановку по можливості по роботі. Протягом 3 діб організувати розслідування нещасного випадку, видати наказ і призначити комісії по розслідуванню. В комісію входять: голова(спец з охорони праці), члени комісії, представник профспілки, або уповноважений. комісія повинна : оглянути місце нещасного випадку, визначити умови праці, умови нещасного випадку, найти винних. Н-5 – 2 примірники, Н-3 або НТ – 6 примірників.

Особливість спеціального розслідування: 10 діб, члени комісії…