Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ME_EKON.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
286.21 Кб
Скачать

Задачі для самостійного рішення.

1. Країна А володіє 3 млрд. $ капіталу, країна В – 1,5 млрд. $. В результаті міграції обсяг капіталу, що вкладений в країні В скоротився до 2,4 млрд. $. Ставка відсотку змінилась в країні А на 3%, в країні В – на 4%. Зобразить ситуацію графічно. Визначте напрямки, та розрахуйте обсяги міграції капіталу. Розрахуйте виграш країн та світового суспільства. Які верстви населення виграють в країнах від міграції капіталу?

2. В наслідок міграції капіталу між країнами внутрішні ставки відсотку змінились у країнах А та В, відповідно, на 4 та 8 відсотків. З’ясуйте, яка з країн виграла більше та наскільки?

3. Середньозважена ставка відсотку у країні А дорівнює 5%, у країні В – 12%. Підприємці готові узяти кредит під 20% у країні А та під 25% у країні В. Після зняття обмежень на рух капіталів між країнами відбувається міграція капіталу у розмірі 2 млрд. $. Між країнами встановлюється рівноважна ставка відсотку – 9%. Накресліть графік, з’ясуйте напрямки руху капіталу. Розрахуйте виграш кожної країни та світового суспільства в цілому.

4. Якщо громадянин України придбає 60% привілейованих акцій російської фірми “Горкоопстрой”, чи буде таке вкладення капіталу прямими іноземними інвестиціями або портфельними? Відповідь обґрунтуйте.

5. Який виграш отримує країна від експорту капіталу, якщо його обсяг становить 3,4 млрд. $, а ставка відсотку знижується на 5% у порівнянні з ситуацією до міграції. Які верстви населення в країні виграють від руху капіталу?

Тема 6. Світовий ринок робочої сили.

Теоретичні питання.

а) В чому полягає різниця між еміграцією та імміграцією робочої сили?

б) Назвіть основні причини міграції робочої сили для країн-реципієнтів.

в) Назвіть основні причини міграції робочої сили для країн-донорів.

г) Що таке міжнародна організація праці? Які основні цілі та задачі вона ставить перед собою?

д) Яки наслідки від міграції робочої сили виникають в країні – експортері трудових ресурсів, та в країні – імпортері ?

е) Назвіть основні сучасні центри тяжіння робочої сили у світі.

Для оцінки економічних ефектів, що виникають для країн внаслідок міграції робочої сили доцільно використовувати модель ринку робочої сили, що представлена на рис. 7.

Приклад розв’язання задачі на тему

Міграція робочої сили”:

Рис. 7. Економічні ефекти від міграції робочої сили

Як це видно з рис. 7, до здійснення міграційних процесів між країнами у країні А середній рівень заробітної платні складає 2 тисячі $ на рік, в країні В – 6 тисяч $ на рік. Таким чином, після зняття обмежень на рух робочої сили між країнами спостерігається відтік робочої сили з країни А в країну В. Розглянемо наслідки міграції робочої сили для країни А. До міграції кількість зайнятих в країні складає 17 млн. чол., середньорічний рівень заробітної платні – 6 тисяч $. Приплив іноземної робочої сили у кількості 8 млн. чол.(22 – 14) відображається переміщенням кривої пропозиції з S1 до S2. Як це видно з графіку, мігранти займають 5 млн. вільних робочих місць й витискують 3 млн. чол. робітників країни А.

Таким чином, роботодавці країни А виграють внаслідок збільшення пропозиції робочої сили та зменшення її вартості області (a+b). В нашому прикладі виграш складає:

0,5 * (17 + 22) * (6 – 4) = 39 млрд. $.

Робітники країни А втрачають область (а) внаслідок скорочування зайнятості та зменшення рівня заробітної платні. Втрати складають:

0,5 * (14 + 17) * (6 – 4) = 31 млрд. $.

Виграш країни-імпортера робочої сили в цілому відображає область (b) і є різницею між втратами робітників країни та виграшем роботодавців. В нашому прикладі він складає:

39 – 31 = 8 млрд. $.

Де що інші економічні ефекти спостерігаються у країні, що є експортером робочої сили. Еміграція робочої сили у розмірі 8 млн. чоловік відображається на рисунку зміщенням кривої сукупної пропозиції з S1 до S2. Зменшення пропозиції робочої сили змушує роботодавців країни В збільшити ставку заробітної платні в країні до 3 тисяч $ на рік. При цьому кількість зайнятих в країні досягає 12 млн. чол. Загальна кількість зайнятих підданих країни В як у самій країні та і за кордоном складає 20 млн. чол. (12 млн. в середині країни В + 8 млн. в країні А). Таким чином, завдяки збільшенню кількості зайнятих та підвищенню середньої ставки заробітної платні для робітників країни В незалежно від країни, в якої вони працевлаштовані, спостерігається виграш від міграції робочої сили. Виграш складає область(c+d+e). При цьому область (с) є виграшем робітників, які залишились працювати в країні В, область (d+e) відображає виграш мігрантів.

Втрати роботодавців країни В обумовлені зменшенням пропозиції робочої сили на ринку праці країни та підвищенням середньорічної ставки заробітної платні. Відображені на рисунку областю (c+d).

У нашому прикладі втрати роботодавців країни В складають:

0,5 * (12 + 16) * (3 – 2) = 14 млрд. $.

Виграш робітників, що залишились працювати в країні В:

0,5 * (8 + 12) * (3 – 2) = 10 млрд. $.

Виграш мігрантів:

0,5 * (8 + 8) * (3 – 2) = 8 млрд. $.

Виграш країни В складає область (е) і є різницею між виграшем робітників країни та втратами роботодавців:

(10 + 8) – 14 = 4 млрд. $.

! Якщо в задачі надається середньочасова ставка заробітної платні, для розрахунків економічних ефектів потрібно перемножувати отриманні значення на річний фонд робочого часу одного робітника в країні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]