Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
всі, що є....doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
427.01 Кб
Скачать

36. Обгрунтуйте необхідність дотримання виробничої санітарії та гігієни праці. Завдання, мета, значення.

Людина, проводить на виробництві значну частину свого життя. Тому для її нормальної життєдіяльності треба створити санітарні умови, які б дали змогу їй плідно працювати, не перевтомлюючись та зберігаючи своє здоров'я. Для цього треба, щоб енергетичні витрати при праці компенсувалися відпочинком та умовами навколишнього середовища. Ці умови створюються забезпеченням працюючого:

- зручним робочим місцем;

- чистим повітрям, необхідним для нормальної життєдіяльності;

- захистом від дії шкідливих речовин та випромінювань, що можуть потрапити в робочу зону;

- нормованою освітленістю;

- захистом від шуму та вібрацій;

- засобами безпеки при роботі з травмонебезпечним обладнанням;

- робочим одягом та різними засобами індивідуального захисту (за необхідності);

- побутовими приміщеннями та спеціальними службами, що призначені створювати безпечні та нормальні санітарні умови праці;

- медичним обслуговуванням та санітарно-профілактичними заходами, що призначені для збереження здоров'я.

Санітарними нормами та нормами безпеки регламентуються розміри виробничих приміщень.

Параметри повітря у виробничих приміщеннях повинні відповідати санітарним нормам .

37. Висвітлити відповідальність за порушення законодавства про оп.

Встановлені різні види відп-сті: дисциплінарна, адміністративна, матеріальна, кримінальна. Передбачена відповідальність як підприємств, так і самих працівників.

Адміністративна відповідальність — це відповідальність посадових осіб і працівників перед органами державного нагляду, що полягає у застосуванні до них штраф санкцій. на працівників — від 2 до 5 неопод мінімумів доходів громадян; на посадових осіб підприємств, а також на громадян — власників п-в — від 5 до 10 неоподат мінім. Невиконання законних вимог посадових осіб департаменту щодо усунення порушень законодавства про ОП тягне на штраф на працівників у розмірі від 3 до 5 неопод. мін. і на посадових осіб — від 10 до 14… За Порушення актів законодавства, правил, норм, інструкцій про ОП, які є обов’язковими для виконання. Невиконання розпоряджень посадових осіб органів державного нагляду за ОП з безпеки, гігієни праці та виробничого середовища-штрафи накладаються за підсумками комплексної перевірки стану ОП на п-тві посадовими особами департаменту в таких розмірах:

головою департаменту — до 2 % місячного фонду заробітної плати підприємства, з якого стягується штраф; начальниками територіальних управлінь — до 1 %; начальниками інспекцій — до 0,5 %. Максимальний розмір штрафу, що накладається на підприємство, не може перевищувати 2 % місячного фонду зарплати. Підприємство також сплачує штраф за кожний нещасний випадок на виробництві та професійне захворювання, що сталися з його вини.

Якщо порушення створило небезпеку для життя або здоров’я громадян, карається виправними роботами на строк до одного року або штрафом до 15 мінімальних розмірів заробітної плати. Те саме діяння, якщо воно спричинило нещасні випадки з людьми, карається позбавленням волі на строк до чотирьох років.