Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
всі, що є....doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
427.01 Кб
Скачать

34. Висвітлити роль органівдержавного нагляду за оп і держ. Управління.

Державне управління охороною праціздійснюють КабМін Укр; спец уповноважений центр. орган виконавчої влади з нагляду за охороною праці; міністерства та ін центральні органи виконавчої влади; Рада Міністрів АРК, місцеві державні адміністрації та органи

місцевого самоврядування. їх компетенція та повноваження у сфері ОП визначені Законом України " Про охорону праці".

Держ нагляд за додержанням законів та ін НПА про ОП здійснюють:

спец уповноважений центральний орган виконавчої влади з нагляду за ОП.

спец уповноважений державний орган з питань радіаційної безпеки;

спеціально уповноважений державний орган з питань пожежної безпеки;

спеціально уповноважений державний орган з питань гігієни праці.

Органи державного нагляду за охороною праці не залежать від будь-яких господарських органів, суб'єктів підприємництва, об'єднань громадян, політичних формувань, місцевих державних адміністрацій і органів місцевого самоврядування, їм не підзвітні і не підконтрольні.

Державний нагляд за додержанням законів та інших нормативно-правових актів про охорону праці здійснюють:

спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади з нагляду за охороною праці;

спеціально уповноважений державний орган з питань радіаційної безпеки;

спеціально уповноважений державний орган з питань пожежної безпеки;

спеціально уповноважений державний орган з питань гігієни праці.

Органи державного нагляду за ОП не залежать від будь-яких господарських органів, суб'єктів підприємництва, об'єднань громадян, політичних формувань, місцевих держ адміністрацій і органів місцевого самоврядування, їм не підзвітні і не підконтрольні.

Діяльність органів держа нагляду за ОП регулюється ЗУ "Про використання ядерної енергії і радіаційну безпеку", "Про пожежну безпеку", "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення", ін НПАта положеннями про ці органи, що затверджуються Президентом України або Кабінетом Міністрів України.

35. Пояснити сигнальні кольори і знаки безпеки

Кольори сигнальні та знаки безпеки регламентовані ГОСТ 12.4.026-76. Відповідно до цього документу у нас, як і в багатьох інших країнах, прийняті наступні основні сигнальні кольори: червоний — „небезпека", жовтий — „увага'', зелений — „безпека", синій — „інформація".

Червоний — колір призначений для позначення протипожежних засобів та абсолютної (невідкладної) зупинки. Крім того, ним фарбують місце, обладнання та прилади, де може виникнути вогненебезпечна чи аварійна ситуація.

Жовтим кольором фарбують небезпечні зони устаткування, низько розташовані над проходами конструкції, виступи на підлогах, а також засоби внутрішньо-цехового транспорту. Для більшої помітності застосовують чередування жовтих та чорних смуг.

Зелений колір свідчить про безпеку, зокрема про безпеку руху, а синій служить для інформації. Білим . кольором позначають межі проїздів, проходів, місць складування.

ГОСТ 12.4.026-76 регламентує також відповідне пофарбування інженерних конструкцій (трубопроводів та електрошин).

Знаки безпеки призначені для попередження працюючих про можливу небезпеку, про необхідність застосування відповідних засобів захисту, а також дозволяють чи забороняють певні дії працівників. Встановлені знаки безпеки наступних груп:

Попереджувальні знаки- Знаки призначені для попередження працюючих про можливу небезпеку-рівносторонній трикутник з округленими кутами жовтого кольору, звернений вершиною вгору, з каймою чорного кольору шириною 0,05 боку і символічним зображенням чорного кольору.

Розпорядчі знаки-призначені для дозволу певних дій працюючих тільки у виконанні конкретних вимог безпеки праці — коло синього кольору з білою облямівкою по контуру завширшки 0,02 діаметра знака, всередині якого знаходиться символічне зображення білого кольору.

Вказівні знаки-призначені для зазначення місцезнаходження різних об'єктів і пристроїв, пунктів медичної допомоги, питних пунктів, пожежних постів…-

синій прямокутник, окантований білою облямівкою по контуру, шириною 0,02 меншої сторони прямокутника з білим квадратом усередині зі стороною, рівною 0,7 меншої сторони прямокутника. Усередині білого квадрата повинні бути нанесені символічне зображення або пояснюючий напис чорного кольору.