Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
61-70 соціологія.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
144.9 Кб
Скачать

67. Основні суспільні та індивідуальні функції сучасної сім'ї

Дослідженням функцій сім'ї займається окрема галузь — соціологія сім ї Сім'я є одним з фундаментальних інститутів суспіль­ства, першооснова його структури. Вона забезпечує його стабільність. Законодавство України визначає сім'ю як основну лан­ку суспільства. З соціологічної точки зору сім'я (родина) — це група людей, що складається з чоловіка, жінки, дітей та інших родичів, які живуть разом, мають спільний побут, пов'язані кровною, взає­мною моральною і правовою відповідальністю.

Універсальність сім'ї як соціального інституту розкривається в її функціях, які є одночасно суспільними та індивідуальними,

  1. Матеріально-виробнича — це врегулювання питань щодо пра­цездатності та працевлаштування членів сім'ї за віком, освітою, про­фесійною кваліфікацією, статусом і станом здоров'я, матеріальне за­безпечення або підтримка неповнолітніх і непрацездатних, а також безпосередньо — між подружжям та всіма іншими членами сім'ї, незалежно від наявності або відсутності заробітної платні і пільг.

  2. Господарсько-побутова — це перш за все вирішення житлової проблеми, забезпечення мінімально-необхідного стану господарсь-ко-побугових послуг, догляду за дітьми, шдіримання на належному рівні фізичного і соціального стану здоров'я всіх членів сімі

  3. Сімейно-економічна та споживча — це раціональна органі­зація сімейної економіки. Передбачає розробку, регулярне веден­ня та систематичний аналіз у сімейному колі кошторису фінансо­вих надходжень та витрат відповідно до реального сімейного бю­джету, визначення і розподіл між членами сім'ї реально можливо­го споживчого кошика та інших фінансових витрат.

  4. Репродуктивна (функція продовження роду) — біологічне від­творення — з суспільної точки зору та задоволення потреби в дітях — з індивідуальної точки зору.

  5. Виховна — соціалізація дітей і молоді, підтримання куль­турної неперервності суспільства та особисте задоволення людсь­кої потреби у контактах з дітьми, їх вихованні і самореалізації в дітях. До того ж, виховна функція передбачає здійснення бать­ками первинного соціального контролю — відповідальності батьків за своїх дітей, моральну регламентацію поведінки членів сім'ї та формування моральних санкцій за порушення норм взає­мин між членами сім'ї.

  1. Комунікації, духовного спілкування і організації дозвілля — роз­виток членів сім'ї як особистостей та їх духовне взаємозбагаченню передавання певного соціального досвіду і статусів членам сім'ї, відтворення соціальної структури суспільства та власне задоволен­ня потреб у соціальному просуванні кожної людини, а також за­доволення потреб у суспільному відпочинку.

  2. Сексуальна — задоволення статевих потреб і контроль над статевою поведінкою членів своєї сім'ї.

  3. Емоційна емоційна стабілізація членів сім'ї та їх психоло­гічна терапія у вигляді отримання психологічної підтримки і захи­сту, задоволення почуттям любові і особистого щастя.

  4. Спадшмницька — забезпечення розумового накопичення матеріальних цінностей, їх доцільного використання протягом життя та передачі решти у спадок.

Таким чином, сім'я як соціальний інститут виконує важливу роль у формування суспільства. її чисельні функції можна розгля­дати як в об'єктивному, так і в суб'єктивному плані.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]