Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ELEMENTI_TEATRAL_NOYi_PEDAGOGIKI.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
134.66 Кб
Скачать

1) Волю; 2) пошук; 3) переживання; 4) втілення; 5) злиття; 6) вплив.

"У першому підготовчому процесі волі артист готується до майбутньої творчості. Він ознайомлюється з твором поета, захоплюється або змушує себе захопитися ним і тим збуджує свої творчі здібності, тобто збуджує в собі бажання творити.

У другому процесі пошук він шукає в собі самому й поза собою духовний матеріал для творчості.

У третьому процесі переживання артист невидимо творить для себе.

Він створює у своїх мріях як внутрішній, так і зовнішній образ зображуваної особи... Він повинен породнитися з цим чужим йому життям як зі своїм власним...

У четвертому процесі втілення артист наочно творить для себе. Він створює видиму оболонку для своєї невидимої мрії...

У п'ятому процесі злиття артист повинен з'єднати до повного злиття як процес "переживання", так і процес "втілення".

Обидва ці процеси мають здійснюватися водночас, вони повинні породжувати, підтримувати й розвивати один одного.

Шостим Станіславський називає процес впливу актора на глядачів".

  1. Роль емоцій та почуттів у акторській та педагогічній діяльності.

У річищі досліджуваної нами проблеми слід зробити застереження щодо звертання до емоційної царини особистості педагога. Це звертання зумовлене безпосереднім взаємозв'язком емоцій вчителів та переживань учнів. То ж яку роль відіграють емоційні переживання учнів у навчанні? Вважаємо, що для педагогічної теорії та практики важливими є три аспекти, які в реальному процесі щільно взаємопов'язані:

1. Вплив емоцій на пізнавальні процеси.

2. Вплив емоцій на формування світогляду, норм моральнісності учнів.

3. Вплив емоцій на розвиток пізнавальних інтересів і потреб школярів.

Пізнавальна діяльність учнів у навчанні, зокрема сприйняття знань на слух, становить значне ускладнення. Виникають труднощі з боку уваги, чіткості уявлень, міцності запам'ятовування. Виниклі позитивні переживання значно полегшують діяльність школярів. Емоції визначають спрямованість уваги, характер сприйняття, його вибірковість, обсяг, нарешті, активізують мислительні процеси"1.

Оскільки емоційні реакції впливають на зміст і динаміку сприйняття, уваги, уяви, пам'яті, мислення та беруть участь в будь-яких проявах життєдіяльності організму, вважається, що емоції людини — це найважливіша умова її розвитку як особистості.

"Емоції — реакції людини і тварин на вплив внутрішніх і зовнішніх подразників, які мають яскраво виражене суб'єктивне забарвлення й охоплюють усі різновиди чуттєвості й переживань. Пов'язані із задоволенням (позитивні емоції) або незадоволенням (негативні емоції) різних потреб організму"2.

Почуття сучасна психологія розглядає як диференційовані всталені емоції, які виникають на грунті вищих соціальних потреб людини (почуття інтелектуальні, естетичні, моральнісні).

3. Сумісність професійних якостей, необхідних в акторській і педагогічній діяльності

педагогічна та акторська діяльності мають багато точок перетину.. Різними у діяльності артиста та вчителя є завдання діяльності та наявність конкретного професійно значимого зворотного зв'язку. Наявність спільного дозволяє нам застосовувати на практиці, в процесі навчання й виховання майбутнього педагога, систему виховання актора — театральну педагогіку. Вивчення особливостей особистості актора, його індивідуально-особистісної структури необхідні як у практиці, так і в теорії. Передусім поняття про структуру особистості актора, значимість у ній певних особистісних характеристик і становить сутність предмета театральної педагогіки, орієнтуючи всю систему педагогічного впливу. Наприклад, у системі К.С.Станіславського увага наголошується на розвиткові системи особистісних характеристик — уваги, психофізичної свободи, уяви та ін.

Переживання — це психічний факт як частина власного життя індивіда, специфічний прояв його індивідуального життя. Наприклад, дитина переживає своє дитинство. У пам'яті кожної дорослої людини залишаються, як правило, ці спалахи усвідомлення себе, усвідомлення себе у довколишньому світі.

У більшості досліджень за головну якість акторської особистості приймається здатність до перевтілення. Це та "межа", яку, на жаль, не поталанило "переступити" багатьом вітчизняним дослідникам у галузі педагогіки. Щойно вони доходили до перевтілення, як це різко відштовхувало їх від діяльності актора. Чомусь досі у деяких дослідженнях здатність до перевтілення позначається як примітивне вміння потрібної миті засміятися чи заплакати. Наш досвід дозволяє стверджувати, що це далеко не так. "Гола" віра в пропоновані обставини нічого творчого акторові не дає.

Слід зазначити, що переживання артиста на сцені дещо відрізняються від тих, які ми знаємо в житті. Мало який артист переживає на сцені, так би мовити, первинні почуття. Саме вони, первинні почуття, не мають нічого спільного з почуттями сценічними, вкрай потрібними у педагогічній діяльності. У противному разі, якби актор раптом почав відчувати первинні почуття, то слід було б побоюватися за його здоров'я або за здоров'я його партнерів. На жаль, театр знає випадки, коли актор відчував ці самі первинні почуття. Значно частіше, а саме цього необхідно прагнути в школі (у навчанні), актори відчувають раніше пережиті, тобто повторні почуття.

Крім загальних якостей, необхідних для ефективного роботи, виокремлюються й спеціальні акторські здібності: критичність і доглибну спрямованість розуму, добре розвинене естетичне почуття, образне мислення, емоційну збудливість, творчу уяву, психологічну уяву, розвинену психомоторику, емоційну пам ять, сценічний темперамент, виразність міміки й пластики, мовні й вокальні дані та інші.

Творчий стан і актора, і педагога складається з низки взаємопов'язаних елементів системи. Такими елементами є активна зосередженість (сценічна увага); вільне від надмірного напруження тіло (сценічна свобода); правильна оцінка пропонованих обставин (сценічна віра), а також готовність і бажання діяти, які виникають на цьому грунті. Ці елементи треба виховувати в акторі та вчителі, щоб розвинути в них здатність приводити себе у правильне самопочуття. Необхідно, щоб педагог як актор володів своєю увагою, своїм тілом і вмів серйозно ставитися до творчого вимислу.

Розглянемо головні феномени, які можуть бути сформовані на грунті театральної педагогіки за наявності у того, хто навчається, необхідних задатків і здібностей, — перевтілення, заразливості, переконливості, чарівності. Оскільки перевтілення складається з переконливості, заразливості та чарівності, то можна сказати, що три останні елементи утворюють виконавське мистецтво як таке.

Сценічне перевтілення, навмисне відтворення емоцій, аналогічних переживанням зображуваної на сцені особи, не є кінцевою метою акторського мистецтва. Це лише специфічний, притаманний йому засіб впливу на глядача. Сенс такого впливу полягає не тільки в розумінні глядачем суті відтворюваних актором емоційних станів сценічного персонажу, але й, головним чином, в його емоційній реакції у відповідь на ці стани.

Здатність актора викликати співпереживання залу для глядачів називається сценічною заразливістю. Заразливість відтворюваних на сценічному майданчику почуттів зумовлена щирістю й справжністю сценічного переживання. Театральна практика, проте, багата на приклади, коли актор, що щиро сміється або гнівається, залишає зал для глядачів геть байдужим. Парадоксальність цього не перестає дивувати провідних майстрів театру: "Трапляється, плаче актриса, що то зветься, "живими сльозами", як і вимагав того режисер на репетиціях. Все так, а глядач штовхає товариша у бік, бінокль дає: "А поглянь, плаче! Насправді!". Немовби правда життя на сцені (адже плаче актриса по-справжньому), а мистецтва немає".

Заразливість акторського мистецтва визначається точністю емоційних реакцій актора процесі переживання ролі. Ця точність характеризується двома головними моментами: точністю відповідності модальності та інтенсивності цих реакцій обставинам життя ролі та точністю відображення у сценічному переживанні міри та якості умовності цієї конкретної сценічної вистави. Обидва аспекти точності найповніше та однозначно реалізуються у своєрідності динаміки емоційної реактивності.

Якщо заразливість — це здатність актора викликати співпереживання глядачів, то переконливість — це здатність впливати логікою своїх міркувань і вчинків. Заразливість звернена до емоцій глядача, переконливість — до його розуму. Логічна досконалість сценічного переживання зумовлена передусім логічною досконалістю здійснюваної актором послідовності фізичних дій, де провідну роль відіграє творча уява.

Чарівність — це "непояснювана привабливість усього єства актора, у якого навіть недоліки перетворюються на переваги, що їх копюють його прихильники та наслідувачі"1, — писав К.С.Станіславський.

Проаналізуємо те, що являє собою ця щаслива й загадкова властивість акторської індивідуальності.

Мистецтво має бути побудоване на позитивних емоціях. Головним у чарівності є те, що актор приємний глядачеві. Чарівність властива артистам усіх театральних жанрів. Вона виявляється у будь-яких ролях: старих і молодих, трагедійних і комічних, позитивних та негативних. В останньому випадку заведено говорити про "негативну чарівність". Це не дуже вдалий термін, проте сенс його цілком ясний: актор має бути приємним глядачеві навіть тоді, коли втілює негативний образ. Якщо актор, котрий грає найогиднішу людину, не чарівний — він огидний, а це суперечить естетиці театру. На сцену не можна дивитися з огидою.

Чарівність, таким чином, це привабливість людини, яка виявляється в її зовнішньому вигляді, стилі поведінки, манері спілкування тощо.

Чарівність так само, як заразливість і переконливість, виступає в ролі певної обмежувальної умови в процесі сценічного перевтілення.

Необхідним моментом здатності до перевтілення є суб'єктивність, незалежність, зажуреність у свій внутрішній світ. Чарівність немовби уводить цю "стихію акторської суб'єктивності" в рамки певних соціальних очікувань глядача, забезпечуючи тим самим відповідність сценічного образу об'єктивно існуючим суспільним цінностям.

Заразливість, переконливість і чарівність утворюють у структурі акторських здібностей єдиний блок характеристик, які визначають точність сценічного перевтілення.

2. можемо розглянути елементи акторської діяльності, придатні для розвитку необхідних педагогічних якостей майбутнього вчителя

— увага;

— психофізична свобода (вивільнення м'язів від скутості);

— уява і фантазія;

— спілкування;

— дія.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]