Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Болгария.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
1.58 Mб
Скачать

Розділ 4. Музейна справа в Плевені

Серед болгарських та іноземних туристів місто Плевен відоме як місто, в якому багато музеїв і пам'ятників культури всіх історичних епох.

Біля витоків музейної справи в Плевені лежать дві події. 23 березня 1903 представники Плевенської інтелігенції на чолі з доктором Парашкевом Стояновим і Юрданом Кантарджиєвим створюють археологічне товариство, мета якого - «Шукати, зберігати і вивчати пам'ятники минулого, заснувати місцевий народний музей», проводити археологічні дослідження та розкопки. А 12 квітня того ж року в Плевені був закладений перший камінь Мавзолею загиблих російських і румунських воїнів у російсько-турецькій війні під Плевеном в 1877 р. З цієї події починається практична діяльність комітету імені Царя-Визволителя Олександра II під головуванням Стояна Заімова по створенню військово- історичних будинків-музеїв в Болгарії.

В результаті активної діяльності археологічного товариства і комітету імені Царя-Визволителя Олександра II ще в першому десятилітті ХХ століття місто Плевен стверджує себе як один з провідних центрів музейної справи в Болгарії.

У вересні 1907 р. в урочистій обстановці в присутності царя Фердинанда в Плевені і в селі Пордім близько Плевена офіційно відкриті новостворені військово-історичні музеї: Мавзолей загиблих російських і румунських воїнів під Плевеном в 1877 р., споруджений в центрі міста; парк-музей імені генерала Скобелєва; будинок-музей "Звільнення Плевена-1877" і будинок-музей "Головна квартира російської армії 1877 - 1878 роки", в яких були представлені перші музейні експозиції, присвячені російсько-турецькій війні. Поряд з цим археологічне товариство шукає і збирає матеріали про історичне минуле Плевена, організовує і проводить перші археологічні розкопки пізньоантичної та середньовічної фортеці Сторгозія близько Плевена. Товариство дбає про охорону об'єктів старовини в місті та районі, приділяючи значну увагу пам'ятникам російсько-турецької війни 1877-78 рр.

На основі знайдених, зібраних і досліджених цінних речових і документальних свідчень багатого історичного минулого Плевена та прилеглих районів в 1953 р. створено окружний народний загальний музей.

В 50-і і 60-і роки і в ювілейному 1977 р. з приводу 100-річчя визволення Плевена від турецького ярма експозиції Військово-історичних музеїв перевлаштовані і створені нові музейні об'єкти. Самим значним з них є відкрита 10 грудня 1977 панорама "Плевенська епопея 1877-го року", відтворює засобами панорамного мистецтва епізоди епічних п'ятимісячних боїв під Плевеном під час російсько-турецької війни 1877-78 рр.

Безперечним досягненням музейної справи в Плевені є відкритий в 1984 р. новий історичний музей. Він розташовується у значному за розмірами і володіючому художньо-архітектурною цінністю двоповерховому будинку, побудованому за італійським проектом для казарми в період з 1884 по 1888 рр. На площі близько 7 тис. кв. метрів показані флора і фауна і багате культурно-історичне минуле міста Плевена і Плевенського краю з глибокої давнини до першої світової війни. Музей є одним з кращих в Болгарії. Експозиція починається показом частини матеріалів палеолітного об'єкта біля села Муселіево, де знайдена найбагатша в Європі колекція витончено оброблених крем'яних знарядь праці; вік яких близько 45 тис. років. Праісторія представлена ​​багатим матеріалом і частиною житла, що належить до п'ятого тисячоліття до нашої ери. Житло перенесено з поселення періоду халколіта біля села Телішем. Справляють враження і викликають захоплення монументальні культурно-історичні пам'ятки з римського міста Ульпія Ескус і фортеці Сторгозія.

Середньовічний розділ експозиції масштабно показує місце міст Плевена і Нікополя в період Другого болгарського царства 1185-1396 рр. Значні досягнення середньовічної болгарської культури представлені поруч матеріалів, серед яких елегантні прикраси і судини нікопольського скарбу ХIII-ХIV ст.

Зали, присвячені національному Відродженню, розкривають динаміку суспільно-економічних, культурно-освітніх та політичних процесів, які сприяють народженню та утвердженню болгарської нації в XVII-XIX ст.; показані місце і роль Плевена в духовному оновленні країни і в боротьбі за національне визволення.

Вражаюче представлена ​​Плевенська епопея 1877 зі своїм багатством військових форм, озброєння, матеріалів і трофеїв російсько-турецької війни 1877-1878 рр., серед яких особисті речі та зброя Головнокомандувача російської армії Великого князя Миколи Миколайовича, брата імператора Олександра II, і героїв війни .

Остання частина музейної експозиції показує суспільний розвиток Плевена після 1878 р. і участь плевенчан у війнах за національне об'єднання.

Таким чином, в результаті безкорисливої ​​і патріотичної діяльності кількох поколінь музейників, сьогодні музеї Плевена мають одні з найкращих і найбагатших експозицій в країні, з фондами, що складаються з понад 300 тис. музейних цінностей: документальних і речових свідчень історії, матеріальної і духовної культури, зразків живої і неживої природи. В структуру музейної мережі входять 11 музеїв і 3 археологічних об'єкта. Показником місця і ролі Плевенська музеїв як культурно-освітніх установ є той факт, що вони користуються значною популярністю серед болгарських та іноземних туристів. Їх відвідало вже більше 24 млн. чоловік. На рахунку музейних фахівців кілька тисяч різних за характером наукових і науково-популярних публікацій.

Такий у загальних рисах шлях, який пройшла в своєму розвитку музейна справа в Плевені за свою 90-річну історію.