Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Болгария.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
1.58 Mб
Скачать

Розділ 3. Музейна справа Варни

Якщо вам пощастило побувати в Болгарії, в чорноморському місті Варна, який називають і морською столицею країни, то ви обов'язково зверніть увагу на старовинні будівлі або давні символи. Більш допитливі неодмінно відвідають Археологічний музей в місті, яке славиться як один із найбагатших у країні, а зберігається в цьому музеї скарб часів енеоліту - найстаріше виявлене до цих пір в світі оброблене золото.

Ранні пам'ятки писемності датуються VІ століттям до н.е. Тоді на території сьогоднішньої Варни переселенці з малоазійського міста Мілет заснували Одессос. То був час т.зв. великої грецької колонізації. І все ж назву Одессос, що означає селище, розташоване на воді, не походить з давньогрецької мови. Згідно історикам, мається на увазі більш ранній мовний пласт, що, в свою чергу, підказує, що на цьому ж місці було і більш давнє поселення. Сам Одессос розвивався як класичний поліс, місто-держава з самостійним управлінням. У ІV столітті до н.е. їм заволодів Олександр Великий (Македонський), але після смерті його намісника у Фракії - Лізімаха (в 281 р. до н.е.), місто відновило свою незалежність і стало одним з найбільш важливих портів на західному узбережжі Чорного моря. Свідченням його економічної сили стала чеканка власних монет - на початку зі срібла і бронзи, а в другій половині ІІІ століття до н.е. і з золота. Одессос не втратив свого значення як центр торгівлі, виробництва та культури і в межах Римської імперії, в яку увійшов до початку І століття н.е. В 681 році протоболгари на чолі з ханом Аспарухом досягли до місця «Варна», поблизу Одессос. Це і перша згадка назви Варна, як пізніше стало називатися місто, що виникло на місці старого Одессос.

Про давню історію сьогоднішнього сучасного великого морського міста ви дізнаєтеся в Археологічному музеї. На площі в 2 тис. кв. м. в 32 залах розташовані постійні експозиції, розподілені по відділах - «Доісторичні часи», «Античність», «Середньовіччя», «Іконопис періоду болгарського Відродження». До 20 вересня жителі і гості Варни матимуть можливість оглянути унікальну виставку «Скарби фракійців», які вперше зібрані в одному місці. До речі, 11 червня відзначалося 100 років від дня офіційного відкриття Археологічного музею в 1906 році. «По суті, музейна справа в Варні має вже 120-річну історію, - пояснює н.с. д-р наук Валентин Плетньов, директор Регіонального історичного музею в Варні. - Ще в 1887 році чехи брати Шкорпіл разом з місцевими вчителями та ентузіастами почали збирати предмети старовини, які накопичувалися в декількох залах тодішньої Чоловічий гімназії. Перші ентузіасти подолали перипетії різного роду. Вони стикалися з труднощами в пошуках будівлі, а також у фінансуванні. В кінцевому підсумку в будівлі дівчачої гімназії, де сьогодні знаходиться Археологічний музей Варни, були надані приміщення, де і розташувалася перша колекція цінних предметів. Треба мати на увазі, що музейна справа в Варні не займалося тільки археологією. Члени тодішнього Археологічного товариства, одного з перших в Болгарії, були людьми широкого мислення, вони створили різні відділи, наприклад, етнографічний, природний. На цій основі стали відкриватися і інші музеї в регіоні Варни. В даний момент там дуже хороша музейна мережа з декількома серйозними музеями - це Археологічний, Етнографічний, Природонаучний, Музей історії Варни, а також Військово-історичний музей і Парк-музей Владислава Варненчика ». До цікавих історичних місць у Варні належать і Римські терми. Це одне з найбільших античних громадських будівель, виявлених до цього часу в Болгарії, і найбільша за площею римська терма на Балканському півострові.

Не менш цікавий і монастир Аладжа, розташований в 17 кілометрах на північ від Варни в стрімких скелях. Комплекс включає келії, церкву і каплицю. В минулому храм був багато прикрашений стінописом, через які, ймовірно, монастир і був названий «Аладжа» від турецького слова «строкатий, багатобарвний».

У 18 кілометрах на захід від Варни знаходиться місцевість «Побиті камені» (Побитите камъни) - це один з найбільш витончених природних феноменів в Болгарії - природні кам'яні колони, що досягають 6 метрів у висоту. Одна з найпоширеніших гіпотез свідчить, що «кам'яний ліс» у Варні утворився 50 млн. років тому, коли ця місцевість була частиною морського дна.

Інший символ Варни - Військово-історичний музей. Він розташований в самій південній частині морського парку. Красива будівля музею побудована в 1890 році для італійського консула Асарето. У парку розташована колекція морських знарядь, старовинний маяк порту Варни. В 12 залах музею представлена ​​морська історія регіону від давнини до наших днів. Найцінніший експонат - міноносець "Зухвалий", який прославився торпедуванням турецького крейсера "Хамід". Це єдине судно такого типу, що збереглося до наших днів.

Не менш цікава й експозиція Парку-музею Владислава Варненчика, який створений в центрі поля бою, де в 1444 році загинув польський король Владислав ІІІ Ягелло. Середньовічні герби і прапори, картини і скульптури, мечі, луки та арбалети допомагають відвідувачам уявити собі похмуру епоху історії Болгарії за часів турецького ярма і славні походи польського короля Владислава ІІІ Ягелло і угорського ватажка Яноша Хуняді в 1443-1444 роках. У цьому музеї можна побачити і єдині збережені лицарські обладунки. Цікаво, що Владислав Варненчик - єдиний польський король, який не похований в Польщі. Тому і до цього дня, приїжджаючи в Болгарію, поляки не упускають можливості поклонитися місцю свого володаря.