Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Болгария.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
1.58 Mб
Скачать

Розділ 6. Туристичні відомості

Болгарія знаходиться в Південно-східній Європі. Мальовнича природа, багата історія та сприятливий клімат дивує кожного, хто відвідує її в перший раз.

Болгарія держава з 13-віковою історією. Безліч унікальних пам'ятників і археологічних знахідок нагадують про історичне минуле. Античні міста, фортеці, гробниці і святилища носять ознаку фракійської, грецької та римської цивілізацій. Середньовічні фортеці, Некрополя та монастирські комплекси говорять про могутність Першого і Другого болгарського царств. У Болгарії дев'ять об'єктів включені ЮНЕСКО до списку спадщини природи та світової культури.

Болгарські гори Рила, Пірін, Стара гора і Родопі зачаровують красивими лісами, множинами печер, водоспадами та озерами, до яких ведуть мальовничі екотропинки. Велика розмаїтість, унікальні природні визначні пам'ятки і збережена природна середа все більше приваблює екотуристів в Болгарію. На території країни є безліч парків і заповідників.

Болгарія відкрила новий туристичний портал - bulgariatravel.org, доступний на дев'яти мовах. Запуск порталу став частиною нової стратегії по просуванню країни на трьох основних для неї туристичних ринках - Великобританії, Німеччини та Росії.

На сайті туристи знайдуть необхідні відомості про міста і курорти, стародавні пам'ятники, монастирі та музеї. На підтримку всіх цих пам'яток уряд Болгарії в 2011 році виділив 150 000 000 левів ($ 100 мільйонів), пише RATA-News. Крім цього портал пропонує туристам маршрути і події, інформацію про транспорт, погоду і так далі.

Згідно з даними Болгарського національного інституту статистики, потік іноземних туристів в країну за вісім місяців 2011 року склав більше 4 мільйонів чоловік, що майже на 5% більше показників аналогічного періоду минулого року. Приблизно на стільки ж виросли доходи від туризму, досягнувши майже 2 мільярдів євро. Найбільший приріст турпотоку зафіксований з Росії, Україні та Німеччині. Тільки в січні і лютому 2011 року потік гостей з Росії зріс на 35% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Для того щоб нашим мандрівникам було ще простіше відвідати цю країну, Болгарія відкриває додатковий візовий центр в Саратові. Зараз росіяни можуть подавати документи в візові центри, розташовані в Москві, Петербурзі, Єкатеринбурзі, Новосибірську, Ростові-на-Дону та Казані.

Більше того: цього року число туристів з Росії (290000) вперше перевищило показники потоку з Німеччини (242 000), відзначили в аеропортах Бургаса і Варни. Фахівці впевнені, що це - не випадковість, і тенденція збережеться до кінця року, повідомляє Rata-News. За літо також різко зросло (+20%) число гостей з Польщі та Чехії, а от британський і скандинавський ринки показали практично цифри минулого року.

Місцеві туроператори розраховують і на хороший зимовий сезон. За прогнозами, зростання потоку складе близько 7%, а для Пампорово, можливо, і більше - попит на цей курорт особливо високий. Передбачається, що тут самий помітний приріст дасть Греція, чиї туристи люблять проводити різдвяні канікули в Болгарії, а також країни Центральної Європи і вже традиційно - Росія. На цих ринках вже відзначено зростання бронювань гірськолижних і спа-готелів.

Успіхи турсектора міністерство економіки і туризму пояснює посиленням просування країни за кордоном, а також політичними заворушеннями в арабському світі, через що туристи були змушені коректувати свої плани. Завдяки цьому, як вважають експерти, Болгарія отримала зростання навіть на тих ринках, де вона раніше не користувалася особливою популярністю.

Lonely Planet включило Болгарію в десятку країн, які обов'язково слід було відвідати в 2011 році. Крім того, видання поставило країну на п'яте місце серед держав, яка найкраще зберегла власну автентичність.

Нещодавно Болгарія шляхом інтернет-голосування обрала десять своїх найцікавіших об'єктів, і вони стануть "обличчям країни" для популяризації відпочинку. Критеріями вибору були унікальність і розпізнавання об'єкта. Перше місце в рейтингу зайняв курорт Старий Созопол.

Також в число "Десяти чудес Болгарії" увійшли Перперикон, Несебир, Білоградчівські скелі і фортеця, Мадарський вершник і Шуменська фортеця, римське місто Деултум, архітектурно-археологічний парк Царевець та інші цікаві місця. Визначні пам'ятки, яким користувачі віддали перевагу, отримають пріоритетне фінансування.

32