Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Office Word.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
142.68 Кб
Скачать

4.3. Сучасний стан розсадництва в дп «Житомирський лг». 4.1. Історія створення, цілі та організаційно - господарська структура Базового лісового розсадника дп «Житомирське лг»

Базовий лісовий розсадник заснований у 1960 році на території лісового фонду Станишівського лісництва. З 2010 року розсадник відокремлений від Станишівського лісництва, функціонує як самостійна одиниця і підпорядковується ДП «Житомирське лісове господарство».

Основне призначення базового лісового розсадника - забезпечення ДП «Житомирське ЛГ» стандартним садивним матеріалом деревних та чагарникових порід для створення лісових культур і зеленого будівництва в зоні його діяльності. Окрім цього основним завданням роботи у розсаднику є:

  • розмноження рослин місцевої та світової флори через проведення науково-дослідних робіт з інтродукції, акліматизації та селекції;

  • збереження, вивчення, відтворення та поповнення в штучних умовах генофонду деревно-чагарникових рослин природо-культурної та інтродукованої флори, особливо популярних, рідкісних, екзотичних рослин;

  • отримання якісного насіннєвого та вегетативного матеріалу.

Організаційно - господарським планом передбачена найбільш цілеспрямована організація території, раціональні способи і технологічні схеми вирощування садивного матеріалу.

Організація території - це доцільний розподіл території на окремі частини, які мають різне господарське значення для найбільш ефективного використання площі.

Організаційна структура розсадника подана у таблиці 4.1.. Вона відображається на площі розсадника і обґрунтовується. Під даний розсадник вибрана ділянка, вільна від будь-яких перешкод, прямокутної майже квадратної форми.

Господарська частина з її відділенням розміщується з врахуванням родючості ґрунтів, рельєфу, глибини залягання ґрунтових вод, наявності джерел водопостачання і зрошень (якщо вони є). Під посівне відділення відведені ділянки з найбільш родючими легкими ґрунтами, захищені від вітру.

Для маточних садів, компостників, дендрарію відводено периферійні, в тому числі неправильної форми ділянки. Прикопну ділянку розміщено на відведеному місці, садибу за межами виробничих відділів. Компостник - на певній відстані від садиби.

Поле господарської частини треба підібрано так, що довжина не перевищувала ширину в 2-4 рази. Довгі сторони полів розташовані перпендикулярно до переважаючого напряму вітру.

Господарська частина розміщується біля головного в'їзду, дорожна мережа - на межах відділень і полів. Магістральна дорога проектується шириною 10 м, вздовж довгої сторони розсадника. Ширина міжпольових доріг 3 м.

Чисельність працюючих – 10 чол.

Таблиця 4.1.

Організація розсадника

Назва

Площа, га

Господарська частина:

Маточне відділення

0,95

Шкільне відділення

2,2

Посівне відділення

3,5

Тепличне відділення

0,12

Плодовий сад

0,44

Допоміжна частина:

Адмін.будівлі, госп.споруди

0,22

Торфокомпостна ділянка

0,10

Дороги

1,20

Інше користування

3,27