Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
с.о. 4,5.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
279.04 Кб
Скачать

3. Використання мультимедійних комп’ютерів у навчальному процесі з ім. Використання сюжетних малюнків та коміксів.

ХХІ століття – це час переходу до високотехнологічного інформаційного суспільства, в якому якість людського потенціалу, рівень освіченості й культури всього населення набувають вирішального значення.

Досвід організації навчально-виховного процесу в школі свідчить, що чим ширше застосовуються комп’ютери у процесі вивчення різних предметів (у тому числі й іноземної мови) та чим раніше учні починають працювати з комп’ютером, тим ефективніші результати навчання.

Комп’ютер сприяє не тільки розвитку самостійності, творчих здібностей учнів, а й дозволяє змінити саму технологію надання освітніх послуг, зробити заняття більш наочним і цікавим. Комп’ютер забезпечує інтенсифікацію діяльності вчителя та учнів на парі, сприяє здійсненню диференціації та індивідуалізації навчання, розвитку спеціальної або загальної обдарованості, формуванню політехнічних знань, посилює міжпредметні зв’язки. Все це дає можливість покращити якість навчання.

Використання інформаційних технологій може відбуватися різними способами, відповідно до потреб конкретного уроку. Їх можна представити наступним чином:

  • використання інформаційних технологій – як у фронтальній, так і в груповій роботі;

  • використання електронних підручників;

  • використання окремих типів файлів (зображення, відео, аудіо, анімації);

  • створення власних уроків (інтеграція різних об’єктів в один формат – презентації, web-сторінки).

Мультимедіа – це сукупність комп’ютерних технологій, в якій одночасно використовується кілька інформаційних середовищ: графіка, текст, відео, фотографія, анімація, звукові ефекти, високоякісний звуковий супровід.

У своїй практичній роботі ми найчастіше використовували презентації, створені за допомогою програми Power Point. При цьому, ми використовували різні типи презентацій:

  • комп’ютерні діафільми з використанням елементів анімації;

  • презентації для повторювально-узагальнюючих занять;

  • класичні комп’ютерні презентації.

Систематичне використання комп’ютера на уроці, зокрема систем презентацій, призводить до:

  • підвищення якісного рівня використання наочності;

  • підвищення продуктивності заняття;

  • установлення міжпредметних зв’язків;

  • з’являється можливість організації проектної діяльності учнів зі створення навчальних програм під керівництвом викладачів;

  • вчитель, що створює презентацію, змушений звертати величезну увагу на логіку подання навчального матеріалу, що позитивно позначається на рівні знань учнів;

  • змінюються на краще взаємини з учнями, "далекими" від англійської мови, особливо тих, хто захоплюється комп’ютерною технікою;

  • змінюється відношення до комп’ютера – учні починають сприймати його як універсальний інструмент для роботи в будь – якій галузі людської діяльності.

Учні можуть створювати проекти з обраної теми, web-сторінки, писати тези наукових робіт у вигляді презентації, оформляти реферати. Зрозуміло, що уроки з використанням мультимедійних технологій потребують великої підготовки.

Вчитель повинен вміти користуватися різноманітними програмами: графічними, flesh-анімації, web-редактора, програмами для створення презентацій, програмами для роботи зі звуком та відео. Усе залежить від того, у якому вигляді ви вирішили подати інформацію. Це може бути відео, презентація, web-сторінка з різноманітними роликами. Взагалі, вибір дуже великий. Для унаочнення навчального матеріалу можна використовувати ресурси Інтернету.

Мультимедійний урок дає можливість комбінувати в одному занятті неймовірну кількість цікавих завдань, залучаючи все більшу й більшу кількість студентів. Насамперед, нам самим має бути цікаво те, як ми проводимо заняття.

Структура моделі навчальної діяльності з використанням коміксів

1.        Ознайомлення учнів з новим лексичним і граматичним матеріалом        Відбувається пред'явлення нового лексичного і граматичного матеріалу, яке здійснюється з допомогою мовленнєвих зразків коміксу        

2.        Актуалізація мовного матеріалу, формування лексичних і граматичних навичок         Учням пропонують мовні вправи на основі нового матеріалу, презентованого у змісті коміксу        

3.        Стабілізація  навичок і формування нових умінь.         Цей етап передбачає виконання учнями умовно-мовленнєвих вправ, побудованих на мовному матеріалі змісту коміксів        

4.        Автоматизація мовленнєвих дій учнів.        Мовленнєва діяльність учнів досягає рівня автоматизму завдяки цілеспрямованому керуванню навчальною діяльністю учнів з боку вчителя під час організації спілкування на основі змісту коміксів        

Нами також типологізовано комікси за змістом, формою і функціями, які ці комікси можуть виконувати на різних етапах оволодіння навчальним матеріалом. Різновиди коміксів були представлено у виді таблиці 2.3 дисертації.

Різновиди коміксів як засобів навчання іноземних мов

1.        Комікс як засіб пред`явлення та семантизації нового лексичного і граматичного матеріалу        У змісті коміксу використані мовленнєві зразки, які презентують новий мовний матеріал. Сюжет коміксу умовний, схематичний; кількість ситуацій обмежена двома-трьома, зміст коміксу сконструюваний таким чином, щоб у ньому відображалось одне граматичне явище або порція лексичних одиниць, що має пред'являтись одноразово і узагальнена певною тематикою.         

2.        Комікс як засіб активізації дій учнів із лексико-граматичним матеріалом        Зміст коміксу  призначений для організації мовних вправ на закріплення нового матеріалу. Інколи вправляння можна здійснювати з використанням форми коміксу, наприклад,  “мовленнєві кульки” – з теми “Непряма мова”.          

3.        Комікс як засіб стабілізації навичок і розвитку вмінь        Художній і мовленнєвий зміст коміксу призначений для організації умовно-комунікативних вправ. У такому випадку він може слугувати опорою для усного репродуктивного мовлення.         

4.        Комікс як засіб автоматизації мовленнєвих дій учнів        На основі змісту коміксу складаються завдання на здійснення учнями мовленнєвої діяльності, зокрема, говоріння. У сюжеті передбачено мотиви для продукування мовлення.        

5.        Комікс як засіб формування умінь читання        Цей вид коміксу містить більш складний сюжет, який урізноманітнений відповідними ситуаціями. У змісті коміксу може бути використано не одне, а декілька мовних явищ, якими учні вже встигли оволодіти раніше, а також лексика, призначена для формування пасивного словникового запасу учнів.         

6.        Комікс як засіб формування механізмів діалогічного мовлення        У коміксі використовується ситуативне мовлення, презентоване дійовими особами у вигляді “мовленнєвих кульок”, інколи у супроводі міміки і жестів. Може використовуватись як на етапі стабілізації навичок і розвитку вмінь (наприклад, коли необхідно підібрати адекватну відповідь), так і на етапі автоматизації мовленнєвих дій учнів, у процесі діалогічного спілкування.