Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
розділ 13.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
2.99 Mб
Скачать

Нереверсивний пускач

У схемі пуску асинхронного дивгуна (рис. 13.5) у двох фазах двигуна М включені нагрівальні елементи теплових реле КК1, КК2. Теплові реле захищають двигун від перевантаження, а запобіжники FU1—FU3 захищають мережу живлення від КЗ у двигуні.

Рис. 13.5. Схема пуску

асинхронного двигуна.

Головні контакти КМ1—КМЗ пускача включені послідовно з запобіжниками FU1FU3. Котушка KM контактора підключається до мережі через контакти теплових реле і кнопок керування "Пуск" і «Стоп». При натисканні кнопки «Пуск» напруга на котушку KM подається через замкнуті контакти кнопки «Стоп» і замкнуті контакти теплових реле. При спрацьовуванні контактора замикається допоміжний замикаючий контакт KM, що шунтує контакти кнопки «Пуск». Після цього кнопку можна відпустити.

Для відключення двигуна натискається кнопка «Стоп», після чого контакти КМ1КМЗ розмикаються. При струмовому перевантаженні двигуна спрацьовують КК1, КК2, контакти яких розривають коло котушки KM. При цьому контакти КМ1КМЗ розмикаються і двигун відключається.

Високий коефіцієнт повернення електромагнітів контакторів змінного струму дозволяє захищати двигун від зниження напруги мережі (електромагніт відпускає при U=(0,6÷0,7) Uном). При відновленні напруги мережі до номінального значення мимовільне включення пускача не відбувається, оскільки після розмикання контакту KM коло котушки KM розімкнуте.

Реверсивний магнітний пускач

Такий пускач крім пуску і захисту двигуна забезпечує його реверс за допомогою зміни послідовності фаз. Пускач містить два контактори, якорі яких з'єднані між собою важелем механічного блокування. При наявності напруги на котушці одного контактора його якір притягується і за допомогою важеля утримує якір іншого контактора у крайньому положенні. Завдяки цьому поява напруги на котушці другого контактора не приводить до його спрацювання. При цьому зазор в електромагніті такого контактора залишається максимальним, що приводить до великого струму в його котушці. Для того щоб котушка не вийшла з ладу, механічне блокування доповнюється електричним.

Рис. 13. 6. Схема включення реверсивного пускача.

Кнопка керування «Вперед» (рис. 13.6) має замикаючі контакти 1-2 і розмикаючі контакти 4-6. Аналогічні контакти має кнопка «Назад» для пуску двигуна в зворотному напрямків.

При пуску «Вперед» замикаються контакти 1-2 відповідної кнопки і процес протікає так само, як і в нереверсивного пускача. При цьому коло котушки контак­тора Кв замикається через розмикаючі контакти, 1-6 кнопки «Назад».

Одночасно розмикаються і контакти, 4-6 кнопки «Вперед», розривається коло котушки контактора Кн. При натискані кнопки «Назад» спочатку розмикаються контакти 1-6, знеструмлюється котушка контактора Кв і відключаються його контакти. Потім контактами 4-3 включається контактор Кн після чого замикаються його контакти. При цьому черговість фаз живлення двигуна стає зворотною. При одночасному натисканні кнопок «Уперед» і «Назад» контактори не включаються.

ТИРИСТОРНИЙ ПУСКАЧ

Загальні відомості

Безконтактний тиристорний пускач призначений для включення і відключення 3-х фазних асинхронних електродвигунів (приводів насосів, вентиляторів, транспортерів, компресорів і так далі). На сьогодні такі пускачі використовуються як для виконання стандартних функцій (стоп-пуск-блокування), так і з застосуванням блоків керуваня або контролерів для формування процесу пуску двигуна. Відмітною особливістю безконтактних пускачів є :

· використання безпечної промислової напруги 24В для живлення схеми керування;

· застосування в схемі керування напівпровідникових оптоелектронних приладів, що забезпечують повну гальванічну розв'язку кола керування від силової частини пускача;

· можливість плати управління реверсивними двигунами забезпечувати затримку, необхідну для гасіння перехідних процесів;

· значне збільшення (у сотні разів) терміну експлуатації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]