Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
розділ 13.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
2.99 Mб
Скачать

Конструкція електромагнітних пускачів.

Рис. 13.1. Конструкція пускача

Магнітні пускачі серії ПМЛ працюють у мережі змінного струму напругою 660 В. Магнітний пускач серії ПМЛ (рис. 13.1) на номінальний струм 10 А має місткову контактну систему (позиції 3, 9) з металокера­міч­ними контактами 4, розташованими в дугогасному пристрої. Контактне натискання створюється пружиною 14, що впирається в траверсу 2. На контакти впливає електромагніт 10 зі Ш-подібним магнітопроводом і коротко­замкнутим витком 13, розташованим на нерухо­мій частині магнітопроводу 6. Поворотна пружина 7 роз­та­шована усередині електромагніта. На його сере­дньо­му стержні розміщена котушка 8. При Іном>10А дугогасний пристрій виконується у вигляді дугогасної гратки на кожному розриві. У системі допоміжних контактів можна встановити до чотирьох додаткових контактів 5 (рис. 13.1б). Деталі пускача прикріплені на підставці. У корпусі пускача встановлюється теплове трифазне реле типу РТЛ, що дозволяє регулювати струм спра­цьо­вування.

У пускачах на струми від 40 до 160 А і напруги 380—660 В електромагніт може бути як змінного, так і постійного струму. Частота включень досягає 1200 у годину. Комутаційна зносостійкість складає від 0,5 до 2,5106 циклів залежно від умов роботи.

Рис. 13.2. Конструкція пускача серії ПМЕ.

Рис. 13.3. Конструкція пускача серії ПМ12.

Рис. 13. 4. Конструкція пускача серії ПА, ПАЕ

Пускач серії ПМЕ. Усередині корпусу пускача (рис.13.2) розміщена електромагнітна система, що включає нерухому Ш–подібну частину сердечника 7 і котушку 6. Сердечник набраний з ізольованих листів електро­технічної сталі. Рухома частина сердечника 5 (якір) з’єднана з пластма­совою траверсою 4, на якій змонтовані контактні містки 2 з рухомими контактами. Плавність замикання контактів і необхідне зусилля натиску забезпечують контактні пружини 1. Нерухомі контакти припаяні до контактних пластин 3. Окрім головних контактів, пускач має додаткові контакти 8, розташовані на бічних поверхнях апарату. Головні контакти закриті кришкою, що захищає їх від забруднення, випадкових дотиків і міжфазних замикань.

Пускач серії ПМ12 (рис. 13.3). Пускач має прямоходову Ш-подібну магнітну систему, що складається з сердечника 1, якоря 2 розміщену в двох корпусах 3, які зєднані між со­бою. По направляючих корпусів ковзає траверса 5, на якій закріп­лений якір 2 і містки головних та допоміжних кон­так­тів 6. Пускач має три головні контакти і один замика­ючий або розмикаючий допоміжний контакт. Сердечник 1 кріпиться до підставки за допомогою пластини 7 і аморти­за­торів 8, які служать для пом'якшення удару під час вклю­чення. На крайніх стержнях сердечника кріпляться корот­ко­замкнуті витки 9. Котушка 10 розташована на серед­ньому стержні сердечника. Пружина повернення 11 також встановлюється на середній стержень якоря.

Пускачі серії ПА, ПАЕ. Конструктивна схема пускача (рис.13.4): 1 - металева підставка; 2 і 3 - нерухомі і рухомі мостикові контакти; 4 - контактна пружина; 5 - закрита дугогасна камера; 6 - траверса; 7, 8 і 9 - якір, котушка і магнітопровід електромагніту; 10 - амортизуючі пружини; 11 - теплове реле; 12 – пружина повернення.

Пускачі допускають установку контактних стійок, які збільшують число допоміжних контактів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]