Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
розділ 13.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
2.99 Mб
Скачать

Пускачі електромагнітні пускачі

Загальні відомості

Електромагнітний пускач - електричний апарат, призначений для пуску, реверсування і відключення короткозамкнутих асинхронних двигунів. Найбільше розповсюдження отримали такі серії пускачів з контактною системою та електромагнітним приводом: ПМЕ, ПМА, ПА, ПВН, ПМЛ, ПВ, ПАЕ, ПМ12. Пускачі випускаються у відкритому, захищеному та пилюко- та бризко непроникному виконаннях. Бувають реверсивними и нереверсивними.

Як правило, у пускач крім контактора вбудовані теплові реле для захисту двигуна від струмових перевантажень і «пропадання фази». Робота асинхронних двигунів у значній мірі залежить від таких властивостей пускачів, як зносостійкість, комутаційна здатність, надійність захисту двигуна від перевантажень.

ПМА ПМЕ

ПМ12 (реверсивний)

Електромагнітні пускачі

Принцип дії пускача є наступним: при включенні пускача по котушці протікає електричний струм, сердечник намагнічується і якір притягу­ється, при цьому головні контакти замикаються, по силовому колу протікає струм. При відключенні пускача котушка знеструмлюється, під дією пружини повернення якір повертається в початкове положення, головні контакти розмикаються. При відключенні магнітного пускача внаслідок перебоїв електропостачання розмикаються всі його контакти, в том числі й допоміжні. При відновленні живлення пускач не включається до того часу, доки не буде натиснута кнопка "Пуск". Те ж відбувається, якщо напруга у мережі знижується до 50—60% Uн.

Якщо двигун вмикається допомогою рубильника, то при перебоях у живленні та зупинці двигуна схема не порушується і при відновленні електропостачання двигун запуститься самостійно. Такий запуск двигуна може стати причиною аварії або нещасного випадку.

У технічних даних магнітних пускачів вказують їх номінальний струм і номінальну потужність двигуна при різних напругах. Потужність двигуна, з яким може працювати даний пускач, зростає зі збільшенням номінальної напруги. Найбільша робоча напруга пускачів дорівнює 660 В.

Електрична зносостійкість контакторів пускача обернено пропорційна потужності керованого електродвигуна в степені 1,5—2. Для підвищення терміну служби пускача його необхідно вибирати на струм, що перевищує номінальний струм двигуна.

Електромагнітні пускачі вибирають з наступних умов:

  • Серія електромагнітного пускача. Найбільше застосування знаходять пускачі серій ПМЛ та ПМ12. Дорожчі, але якісніші є пускачі серії ПМУ та закордонних виробників: «Сіменс», «Легранд», «АББ», «Шнайдер Електрик».

  • Величина електромагнітного пускача (струм навантаження, який може вмикати і відмикати пускач своїми головними контактами). Електромагнітні пускачі бувають 1-ої величини (струм головних контактів – 10 та 16А), 2- ої величини (25А), 3- ої величини (40А), 4- ої величини (63А). Струм головних контактів апарата повинен бути більше максимального струму навантаження (робочого струму двигуна або іншого споживача для під’єднання якого вибирається пускач).

  • Рабоча напруга котушки повинна відповідати напрузі кола керування – стандартні значення напруги: ~24 В, ~110 В, ~220 В, ~380 В, DC 24 В.

  • Кількість додаткових контактів електромагнітного пускача повинна відповідати необхідній кількості контактів в схемі керуваня. Окремо рахуються замикаючі та розмикаючі считать контакти.

  • Ступінь захисту, IP. Електромагнітний пускач повинен відповідати умовам навколишнього середовища в яких він працює.

  • Наявність теплового реле Якщо електромагнітний пускач включає і вимикає електродвигуни, які по своїх технологічних режимах можуть працювати при перевантаженнях, то необхідно вибирати апарат з тепловими реле.

  • Наявність реверсу Для керування реверсивним електродвигуном існує можливість використовувати реверсивний магнітний пускач, який містить 2 електромагнітні котушки, 6 силових контактів, механічне блокування.

  • Додаткові елементи управління (кнопки на корпусі, лампочка)

  • Клас зносостійкості (кількість спрацювань) Важливий параметр у тому випадку, коли апарат призначений для комутації навантаження, що працює в режимі частих включень і виключень. При великому значенні кількості вкл/выкл в годину використовують безконтактні пускачі.

При виборі магнітних пускачів перш за все необхідно звертати увагу на максимально допустиму потужність електродвигуна, роботою якого керуватиме пускач. Якщо магнітний пускач управляє роботою двигуна більшої потужності, чим вказано в паспорті пускача, то швидко вийде з ладу контактна система пускача. Крім цього, необхідно звертати увагу на напругу, вказану на котушці електромагніта. Якщо подати напругу більшу за номінальну напругу котушки, то остання згорить при включенні магнітного пускача.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]