Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
моя охрана труда.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
65.54 Кб
Скачать

4 Пожежна профілактика

Виробничий процес згідно технології у цеху по вибуховій, вибухопожежною та пожежною небезпекою по НАПБ Б.03.002-2007, відноситься до категорії «Г», так як обробці обробці піддаються негорючі матеріали в розпеченому стані. Будівля цеху побудована з негорючих матеріалів (металоконструкцій, цеглини, залізобетону, стекла і так далі), згідно ДБН В.1.1-7-2002, має 2 міру вогнестійкості.

Пожежі на ділянках можуть виникнути в результаті: загоряння електроустаткування, що відповідає класу пожежі Е; загоряння пально-мастильних матеріалів при влученні в них іскор електричного або механічного походження (клас пожежі В); можливий вибух від горючих газоповітряних сумішей (клас пожежі С).

Небезпека виникнення пожежі на ділянці плющення зменшена наступними розробленими заходами: оснащенням систем управління електроустаткуванням автоматами максимального токового захисту і плавких запобіжників; головні двигуни електроприводів оснащені системою замкнутої примусової вентиляції з очищенням повітря від щіткового пилу і охолодженням її; трансформаторні кіоски винесені за приміщення; масло підвали оснащенні системою поточно-витяжної вентиляції, яка видаляе пари замазочних масел і зменшує їх концентрацію в повітрі; електрообладнання і освітлення масло підвалів виконано у іскро-вибухонебезпечному виконанні; промасленні речі після використання збираються у металеві ящики з герметичними кришками, а в кінці зміни вивозяться з цеху і спалюються у спеціально відведеному місці; статичний заряд відводиться в землю по мережі заземлення.

Вірогідність ураження будівлі блискавкою зменшена застосуванням системи захисту від блискавок 2 категорії, виконаної згідно СН 305-77.

Для гасіння можливих пожеж в цеху передбачені первинні засоби пожежогасіння, згідно з «Правилами пожежної безпеки України».

Для гасіння пожеж водою використовуються пожежний водопровід, об’єднаний з виробничим. У приміщенні встановлені пожежні крани з брезентовими рукавами і відводами. Зовні будівлі по його периметру в підземних колодязях розміщенні пожежні гідранти. Для доступу на дах будівлі використовуються пожежні сходи, закріплені на стінах.

В табл. 4.1 представлені первинні засоби пожежогасіння які вибираються на основі "Типові норми належності вогнегасників" та НАПБ А.01.001-2004.

Таблиця 4.1 – Перелік й норми необхідних первинних засобів пожежогасіння для МНЛЗ

N з/п 

Гранична захищувана площа, м2 

Клас можливої пожежі 

Мінімальна кількість порошкових вогнегасників  

Переносний вогнегасник (з газом-витискувачем у балоні або закачний) із зарядом вогнегасної речовини, кг 

Пересувний вогнегасник (з газом-витискувачем у балоні або закачний) із зарядом вогнегасної речовини, кг 

12 

20 

50 

100 

150 

3 Приміщення категорії Г 

3.5 

більше 500 до 1000 включно 

B, C 

11 

11 

3.6 

більше 1000 

B, C 

На першу 1000 м2 площі числові значення кількості вогнегасників згідно з пунктом 3.5 таблиці 1, на кожні наступні: 50 м2 - згідно з пунктом 3.1 таблиці 1, 100 м2 - згідно з пунктом 3.2 таблиці 1, 300 м2 - згідно з пунктом 3.3 таблиці 1, 500 м2 - згідно з пунктом 3.4 таблиці 1, 1000 м2 - згідно з пунктом 3.5 таблиці 1 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]