Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
моя охрана труда.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
65.54 Кб
Скачать

2 Виробнича санітарія та гігієна праці

У цеху МНЛЗ передбачаються наступні заходи щодо приведення кількісних і якісних характеристик шкідливих і небезпечних виробничих факторів до необхідних нормативними актами з охорони праці величин або щодо захисту працюючих від їхнього впливу:

- спеціалізація прольотів і дільниць у будівлі з метою поліпшення організації робіт і умов праці працюючих;

- встановлення на ділянках з підвищеним рівнем теплового випромінення водоохолоджуваних панелей та теплозахисних екранів з метою захисту обслуговуючого персоналу та обладнання - для зниження температурного впливу розплавлених сталі та шлаку, нагрітих заготівок до 1000°С у відповідності з ГОСТ 12.4.011-89;

- для зниження рівня шуму застосовуються глушники та екранування, що відповідають запропонованим мірам.

- заходи щодо запобігання дії вібрації призначають за ГОСТ 12.1.012-90. Це зниження віброактивності машин; відстроювання від резонансних частот; вібродемпфірування; віброізоляція; віброгасіння, а також індивідуальні засоби захисту (антивібраційні рукавиці та взуття); обмеження роботи з віброінструментом, тривалості неперервної дії вібрації; перерви; водні процедури та самомасаж кінцівок.

Для зниження рівнів звукового тиску в приміщенні у відповідності з ГОСТ 12.1.029-80 передбачають заходи з поліпшення шумового режиму: зменшення шуму у джерелі його утворення, застосування глушників, екранування, облицювання стелі та стін звукопоглинаючим матеріалом, архітектурно-планувальні рішення, використання засобів індивідуального захисту – навушники, шоломи, каски з навушниками, антифони.

3 Техніка безпеки

За характером і часом проведення інструктажі з питань охорони праці поділяються на вступний, первинний, повтор­ний, позаплановий та цільовий.

Вступний інструктаж

Проводиться:

з усіма працівниками, які приймаються на постійну або тим­часову роботу, незалежно від їх освіти, стажу роботи та посади;

з працівниками інших організацій, які прибули на підприє­мство і беруть безпосередню участь у виробничому процесі або виконують інші роботи для підприємства;

з учнями та студентами, які прибули на підприємство для проходження трудового або професійного навчання;

з екскурсантами у разі екскурсії на підприємство.

Вступний інструктаж проводиться спеціалістом служ­би охорони праці або іншим фахівцем відповідно до наказу (розпоряджен­ня) по підприємству, який в уста­новленому Типовим положенням порядку пройшов навчан­ня і перевірку знань з питань охорони праці.

Вступний інструктаж проводиться в кабінеті охорони праці або в приміщенні, що спеціально для цього обладнано, з використанням сучасних технічних засобів навчання, навчаль­них та наочних посібників за програмою, розробленою служ­бою охорони праці з урахуванням особливостей виробниц­тва. Програма та тривалість інструктажу затверджуються ке­рівником підприємства.

Запис про проведення вступного інструктажу робиться в журналі реєстрації вступного інструктажу з питань охорони праці (додаток 5), який зберігається службою охорони праці або працівником, що відповідає за проведення вступного інструктажу, а також у наказі про прийняття працівника на роботу.

Первинний інструктаж проводиться до початку роботи безпосередньо на робо­чому місці з працівником:

новоприйнятим (постійно чи тимчасово) на підприємство або до фізичної особи, яка використовує найману працю;

який переводиться з одного структурного підрозділу підприємства до іншого;

який виконуватиме нову для нього роботу;

відрядженим працівником іншого підприємства, який бере безпосередню участь у виробничому процесі на підприємстві.

Проводиться з учнями, курсантами, слухачами та студентами навчальних закладів:

- до початку трудового або професійного навчання;

- перед виконанням кожного навчального завдання, пов'я­заного з використанням різних механізмів, інструментів, ма­теріалів тощо.

Первинний інструктаж на робочому місці проводиться індивідуально або з групою осіб одного фаху за діючими на підприємстві інструк­ціями з охорони праці відповідно до виконуваних робіт.

Механізація важких і трудомістких робіт на основних і допоміжних операціях та автоматизація технологічних процесів, основного технологічного обладнання, дистанційне керування процесами, агрегатами, системами з ізольованих постів і пультів управління, установка на всіх рухомих машинах і механізмах кінцевих вимикачів (обмежувачів ходу), які автоматично спрацьовують при досягненні механізмом гранично встановлених параметрів ходу.

Всі види захисту працюючих від ураження електричним струмом: у комплекті постачання кожного агрегату передбачено необхідну кількість блокувань, пускових і керуючих пристроїв, світлова і звукова сигналізація, знаки безпеки в місцях підвищеної небезпеки для сповіщення про пуск і зупинки обладнання, про порушення його нормального режиму роботи.

Планування майданчиків, тобто обладнання проходів та сходів і огородженням їх поручнями висотою не менше 1 м з суцільною відбортовкою по низу, підлоги робочих майданчиків виконуються з міцних зносостійких матеріалів з неслизькою поверхнею, сходи до робочих площадок мають кут нахилу, що не перевищує 45о, огородження рухомих частин обладнання. Забезпечення усіх робітників засобами індивідуального захисту та спецодягом для забезпечення безпечної роботи на робочих ділянках, обов’язковим є забезпечення касками та захисними окулярами працівників на ділянках з підвищеною температурою та небезпечністю згідно з НПАОП 0.00-4.01-08;

У електроприміщеннях з установками напругою до 1 кВ допускається застосування неізольованих та ізольованих струмоведучих частин без захисту від дотику, якщо за місцевими умовами такий захист не є необхідним для будь-яких інших цілей (наприклад, для захисту від механічних впливів). При цьому доступні дотику частини повинні розташовуватися так, щоб нормальне обслуговування не було пов'язане з небезпекою дотику до них. Електроприміщення з обладнанням та установоками, які постійно перебувають під високою електричною напругою при ГДК напруженості електричного поля до 20 кВ/хв винесені в захищенні сухі приміщення (вологість < 60%) з обмеженим доступом працівників.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]