Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛЕКЦІЯ 5.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
266.75 Кб
Скачать

Типологія маніпулятивних типів характеру (э. Шостром)

Э. Шостром в книзі «Анти-Карнеги або людина-маніпулятор» описав, що є типом соціального характеру, званого «маніпулятор».

Маніпулятор. Уважно стежите за цією людиною. Йому треба в що б те не стало володіти ситуацією: він здатний нав'язати свою волю у всьому, намагається маніпулювати будь-якою фразою, будь-якою ситуацією. Зберігайте спокійний і привітний тон, адже ви проникли в його тактику.

Людина не народжується Маніпулятором. Він розвиває здатність маніпулювати іншими людьми, з тим щоб уникати неприємностей і добиватися бажаного, причому розвиває він цю здатність несвідомо.

Сучасний Маніпулятор, вважає Шостром, розвинувся з орієнтації на ринок, коли людина - це річ, про яку потрібно багато знать і якою потрібно уміти управляти.

Заховання своїх дійсних емоцій - такий доля Маніпулятора. Основне своє завдання Маніпулятор бачить в тому щоб проводити деяке «належне враження». Ось, наприклад, реакція Маніпулятора, якому не вдалося просунутися по службі або одержати надбавку до платні, так милу його серцю. Прийшовши додому, він вмудряється перекласти половину провини на свого давно померлого батька, який його тиранив, на свою дружину, яка погано приготувала йому сніданок саме того ранку, або на кого-небудь ще. Він може напитися або захворіти, обернутися підлесливим приставалою, стать похмурим, продовжити пасивний страйк проти себе, людства, свого дурного шефа. Він навіть може хлопнути дверима і, вийшовши з гри, залишити другові своє місце. Разом з потребою управляти Маніпулятор випробовує потребу в керівництві зверху.

Маніпуляція не є необхідним відношенням до життя і не приносить ніякої дійсної користі. Дуже часто Маніпулятор використовує психологічні концепції як раціональні пояснення для своєї неблагополучної поведінки, виправдовуючи свої поточні нещастя посиланнями на минулий досвід і минулі невдачі.

Маніпулятор - це особа, що встала на шлях самознищення, яка використовує або контролює себе і інших людей як «речі». Оскільки Маніпулятор в якійсь мірі живе в кожному з нас, давайте подивимося, чи не можемо ми його виділити виразніше. Є декілька основних типів Маніпулятора.

1. Диктатор. Перебільшує свою силу. Він домінує, наказує, цитує авторитети і робить все, щоб управляти своїми жертвами. Різновиду Диктатора: Настоятелька, Настоятель (Ігумен), Начальник, Бос, молодші Боси.

2. Ганчірка (слабак) - звичайно жертва Диктатора, полярна протилежність. Ганчірка розвиває велику майстерність у взаємодії з Диктатором. Він перебільшує свою чутливість, він забуває, не чує, пасивно мовчить. Різновиду Ганчірки: Недовірливий, Дурний, «Хамелеон», Конформіст, Сором'язливий, Поступливий.

3. Обчислювач перебільшує свій контроль. Він одурює, збільшує, бреше, прагне перехитрити і перевірити інших людей. Варіації Обчислювача: Ділок, Аферист, Гравець, Творець реклами, Шантажист, що Розраховує все наперед.

4. Прилипала. Є полярною протилежністю Обчислювача. Він перебільшує свою залежність. Це особа, спрагла бути відомою, обдурюваній, предметом турбот. Він дозволяє іншим робити за нього роботу. Різновиду: Паразит, Скиглій, Вічна дитина, Іпохондрик, Утриманець, Безпорадний.

5. Хуліган. Перебільшує свою агресивність, жорстокість, недоброзичливість. Він Образник, Ненависник, Гангстер, Загрозливий. Жіноча варіація - Сварлива баба («пила»).

6. Славний хлопець. Перебільшує свою дбайливість, любов, вбиває своєю добротою. В деякому розумінні зіткнення з ним шкідливіше, ніж з Хуліганом. Славний хлопець майже завжди виграє. Різновиду: Догідливий, Доброзичливий, Мораліст, Чоловік організації.

7. Суддя. Перебільшує свою критичність. Він нікому не вірить, сповнений звинувачень, обурення, насилу прощає. Різновиду: Всезнаючий, Викривач, Збирач доказів, Судовий пристав, Ганебний, Оцінювач, Месник, що Примушує визнати провину.

8. Захисник. Протилежність Судді. Він надмірно підкреслює свою підтримку і поблажливість до помилок. Він псує інших, співчуваючи їм понад всяку міру і не даючи своїм підзахисним встати на ноги і рости самостійно. Замість того щоб зайнятися своєю справою, він готовий піклуватися про потреби інших. Варіанти Захисника: Квочка, Утішник, Покровитель, Учень, Помічник, Самовідданий.

У Маніпуляторі гіпертрофований якоюсь один з цих типів або їх комбінації. Якщо ж ми являємо собою один з типів Маніпулятора в найбільш вираженому ступені, ми проектуємо його протилежність на оточуючих нас людей і робимо їх своїми цілями. Наприклад, Дружина-Ганчірка нерідко вибирає Чоловіка-Диктатора, а потім управляє їм за допомогою всякого роду підривних методів.

Основна причина маніпуляції, у вічному конфлікті людини сама з собою, тому людина ніколи не довіряє собі повністю, проте і іншим він не довіряє ще сильніше. «Тому він вступає на шлях маніпуляцій, щоб «інші» завжди були у нього на прив'язі, щоб він міг їх контролювати і за такої умови довіряти їм більше».

Фромм висуває другу причину маніпулювання: бажаючи одержати любов, маніпулятор прагне одержати повну владу над іншою особою: влада, koto-раю примушує іншу особу робити те, що ВІН хоче; думати те, що ВІН хоче; відчувати те, що ВІН хоче.

Третя причина маніпуляцій: оскільки ризик і невизначеність оточують людей з усіх боків, то людина часто відчуває себе безпорадною, тому пасивний маніпулятор говорить: «Я не можу контролювати всього, що може зі мною трапитися, тому я нічого не контролюватиму. Я здаюся, робіть зі мною що хочете!» - і при цьому, кінець кінцем, - добивається своїх цілей, використовуючи свою зовнішню безпорадність. Активний маніпулятор активно користується безсиллям інших людей, із задоволенням володарює над людьми, прагнучи зробити їх максимально залежними від себе.

Четверта причина маніпуляцій: маніпулятор - це особа, яка прагне уникнути інтимності у відносинах і скрутного положення, тому відноситься до людей ритуально (Э. Берн, В. Глассер).

П'ята причина маніпуляцій: людина прагне дістати схвалення всіх і кожного, тому вимушений прикидатися, приховувати свої відчуття, думки і бажання, не може бути правдивим і чесним з тими, що оточують, та зате всіма правдами і неправдою прагне догодити всім

Маніпуляції - це стиль життя, це сценарій життя, який регламентує всю систему взаємодії з світом, направлений на те, щоб контролювати як себе, так і інших. Наприклад, Дружина-Ганчірка все своє існування обернула в непомітну кампанію зробити свого Чоловіка-Диктатора відповідальним за всі її життєві знегоди. Це не просто окрема випадкова гра, це сценарій на все їх сумісне життя.

Можна виділити чотири основні маніпулятивні системи.

1. Активний Маніпулятор намагається управляти іншими за допомогою активних методів. Він уникає демонструвати свою слабкість у відносинах, приймаючи роль повного сил. Звичайно привертає до цього своє суспільне положення (батько, старший брат, вчитель, начальник). Він грає що «зневажає» і досягає задоволення, знаходячи контроль над іншими людьми, але залежний в своєму задоволенні від відчуття їх безсилля. Він застосовує техніку установи має рацію і обов'язків, табелів рангів і т. д., управляючи людьми як маріонетками.

2. Пасивний Маніпулятор виявляє являє собою протилежність активному. Він вирішує, що оскільки він не може контролювати життя, то відмовиться від зусиль і Pozvo-літ розпоряджатися собою активному Маніпулятору. Він прикидається безпорадним і дурним і розігрує з себе що «зневажається». В той же час пасивний маніпулятор виграє за допомогою поразки. Дозволяючи активному Маніпулятору думати і працювати на нього, він в певному значенні перемагає що «зневажає» своєю млявістю і пасивністю

3. Маніпулятор, що змагається, розглядає життя як стан, що вимагає постійної пильності, оскільки тут можна або виграти, або програти, третього не дано. Для нього життя - це битва, де решта всіх людей - суперники або вороги, реальні або потенційні. Він коливається між методами що «зневажає» і що «зневажається» і тому може розглядатися як щось середнє між пасивним і активним Маніпуляторами.

4. Четверта (основні) форма маніпулятивної системи - це система байдужої маніпуляції. Маніпулятор грає роль байдужого, ні на що не сподіваючись і намагаючись вислизнути, усунутися від контакту з партнером. Його ключова фраза: «Мені наплювати». Він відноситься до іншої людини як до неживої ляльки. Його методи також то пасивні, то активні, іноді він грає «Нудьгу», іноді «Сварливу пилу», «Мученика» або «Безпорадного». Його секрет, безумовно, в тому, що йому зовсім не наплювати, інакше б він не продовжував свої маніпуляції. Подібні відносини нерідко існують між чоловіками і дружинами. Прикладом тому служить гра в «загрозу розлучення», коли Маніпулятор сподівається підпорядкувати собі партнера, а зовсім не розійтися з ним. Оскільки Маніпулятор поводиться з іншим як з неживим предметом, таке байдуже відношення поволі вбиває душу в ньому самому. От чому називають його відношення до що навколишнім само знищує.

Таким чином, філософія активного маніпулятора грунтується на тому, щоб очолювати і володарювати в що б те не стало.

Філософія пасивного маніпулятора - ніколи не викликати роздратування.

Філософія маніпулятора, що змагається, - вигравати за всяку ціну.

Розглянувши різні системи маніпуляції, ми приходимо до висновку, що всі вони грунтуються на одній філософії: Маніпулятор відноситься сам до себе і іншим людям як до неживих предметів. Маніпулятор ніколи не буває самим собою, він навіть не може розслабитися, оскільки його система ігор і маневрів вимагає, щоб він постійно грав належну роль.

Стиль життя Маніпулятора включає чотири основні характеристики: брехня, неусвідомленість, контроль і цинізм. Філософія життя того, що Актуалізує відмічена чотирма протилежними характеристиками: чесністю, усвідомленістю, свободою і довірою.

54

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]