Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Філософія.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
38.12 Кб
Скачать

Висновки

В підведенні підсумків я хотіла б сказати кілька слів про оцінки один одного цих двох мислителів. У цілому і той і інший із симпатією відносяться до досліджень іншого. Розходження, звичайно, є, але вони не настільки істотні. І справа не в тім, що вони по-різному називають свої підходи. Мова йде про подробиці. Так, наприклад, Жільсон відзначає, що реалізм томізму це “методичний” реалізм, у противагу “наївному” реалізму сучасності. Прийняття цієї інтелектуальної позиції передбачає узвишшя над ідеалізмом, що приводить, як показала історія філософії, до соліпсизму й агностицизму. Згідно ж Марітену, система томізму зовсім не обов’язково повинна перевершувати омани ідеалізму. Догматика існує не тільки як реакція проти єресей, а насамперед, як позитивне твердження.

Список використаних джерел:

  1. Маритен Ж. Короткий нарис про існування й існуючому // Проблема людини в західній філософії. - К., 1980.

  2. Сайт “Вікіпедія” [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://uk.wikipedia.org/wiki/Томізм

  3. Сайт “Словопедія” [Електронний ресурс]. - Режим доступу: http://slovopedia.org.ua/29/53410/22114.html

  4. Філософія: Посіб. для студентів ВНЗ / Є.М. Причепій, А.М. Черній, В.Д. Гвоздецький, А.А. Чекаль. – К.: Вид. центр "Академія", 2001.

  5. Этьен Жильсон “Введение в философию св. Фомы Аквинского”/Перевод Г.Д. Вдовиной - Источник - ЦГНИИ ИНИОН РАН Культурная инициатива Университетская книга, Москва-Санкт-Петербург, 2000