Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
4.96 Mб
Скачать

86. До яких позитивних наслідків призводить ввелення розчиніа коагулянтів і флокулянтів у природну воду?

коагулянти і флокулянти вводять до води щоб прискорити і покращити процес осадження завислих речовин утворюють пластівці які поглинають завислі речовини

До яких позиивних наслідків призводить введення розчинів коагулянтів і флокулянтів у природну воду для її освітлення?

Коагулянти сприяють зв'язуванню часток, які обумовлюють мутність, у великі пластівці, що прискорює їхнє випадання у відстійниках.

Використання флокулянтів дозволяє:

– прискорити в камерах пластівцеутворення і відстійниках формування пласті-

вців і їх осадження ;

– поліпшити ефект прояснення води;

– збільшити швидкість руху води на очисних спорудах;

– у прояснювачах зі зваженим осадом сприяє збільшенню концентрації часточок у зваженому шарі і зменшенню виносу зважених речовин при одночасному

підвищенні швидкості висхідного потоку води;

– на фільтрах і контактних прояснювачах подовжується час захисної дії завантаження, поліпшується якость фільтрату, підвищується швидкість фільтруванняі відносне скорочення витрат промивної води.

Додавання невеликих доз флокулянтів перед відстійниками і прояснюва-

чами інтенсифікує і поліпшує їхню роботу. Для поліпшення процесу фільтрування флокулянти додають безпосередньо перед надходженням води на фільтри або контактні прояснювачі. Застосування флокулянтів на діючих очисних спорудах дозволяє збільшувати об'єми окремих споруд і очисних споруд у цілому.

87.Перелічіть послідовність споруд у технологічних схемах очищення природних вод?

Відстійники використовуються для затримання дисперсних органічних речо¬вин. Залежно від потрібного ступеня очищення стічних вод, відстійники вико¬ристовуються або для попереднього очищення перед біологічним очищенням, або як самостійна споруда, якщо достатньо видалення зі стічних вод тільки меха¬нічних домішок.

Залежно від призначення, відстійники поділяються на первинні та вторинні. Первинними називаються відстійники перед спорудами біологічного очищення стічних вод.

88. Яке призначення мають камери утворення пластівців?

Наведіть назви камер гідравлічного типу.

Доцільність установки камер пластівцеутворення відповідно до вимог

СНіПу залежить від типу споруд, що передбачаються для прояснення води. Якщо в схемі очисних споруд передбачені відстійники будь-якого типу, то наявність камер пластівцеутворення є обов'язковою, оскільки успішна робота відстійників, за умови коагулювання суспензії, можлива тільки при попередній підготовці пластівчастої суспензії в камерах. Якщо ж для прояснення води передбачаються прояснювачі, які працюють за принципом пропуску води через шар зваженого осаду, то проектування

спеціальних камер пластівцеутворення не потрібне, тому що реакція пластівцеутворення відбувається доситьшвидко безпосередньо у зваженомушарі прояснювача.

З камер гідравлічного типу на практиці віддають перевагу коловоротним, вихровим, перегородчастим, зашламленого типу.

89. Перелічіть типи відстійників залежно від напрямку руху води в них. Розташуйте їх назви в порядку зростання продуктивності відстійників.

У практиці водопідготовки для виділення з води завислих речовин застосовують горизонтальні, вертикальні й радіальні відстійники, названі так за напрямком руху в них потоків води.

Вертикальний відстійник Вода в такому відстійнику рухається знизу нагору 5тис. м3/добу.

Радіальний відстійник Рух води у відстійнику здійснюється від центра до периферії в радіальному напрямку, близькому до горизонтального

Горизонтальні відстійники вода, що прояснюється, рухається в напрямку, близькому до горизонту вздовж відстійника 30 тис. м3/добу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]