Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
4.96 Mб
Скачать

94. Схема водопостачання міста із забором води з поверхневого джерела

1 – вододжерело; 2 – водозабірна споруда; 3 – НС 1 підйому; 4 – РЧВ; 5 – НС 2 під-

йоми; 6 – напірні водоводи; 7 – розподільна мережа; 8 – водоспоживач; 9 – водонапірна башта; 13 – водоочисні споруди

До основних характеристик стічних вод належить кількість стічних вод що характеризується витратою і вимірюється у л/с , М-кубічних/зміну, М-кубічних/добу, М-кубічних/годину

95. Схема водопостачання міста із забором води з підземних джерел

1-свердловин

2-резервуар чистої води

3-Насосна станція 2 підйоиу

4-Магістральні трубопроводи

5-Розподіл трубопроводу

. Схема водопостачання міста із забором води з підземних джерел

а – схема з контррезервуаром; б – безбаштова схема; в – схема самотічного водопро-

воду з використанням каптажу1 – вододжерело; 2 – водозабірна споруда; 3 – НС 1 підйому; 4 – РЧВ; 5 – НС 2 під-

йоми; 6 – напірні водоводи; 7 – розподільна мережа; 8 – водоспоживач; 9 – водонапі-

рна башта; 10 - водоповітряний котел; 11 – самотічний водовід; 12 – напірний резер-

вуар; 13 – водоочисні споруд

97. Горизонтальні водозабори застосовують при невеликій глибині заляганняводоносного шару (до 5 - 8 м) і малої його потужності. Вони представляютьсобою дренажні труби або галереї (рис. 4), які розміщуються в межахводоносного пласта на підстилаючої водоупоре перпендикулярно до напрямкугрунтового потоку. Навколо дренажних труб або галерей споруджують гравійніфільтри. Вода, фільтрована з грунту в дренажні труби або галереї,надходить з ним в. водозбірний колодязь (резервуар), звідки відкачуєтьсянасосами. На водозбірних лініях через кожні 25 - 50 м передбачаютьоглядові колодязі.

  • 1 - водоприймальна (водозбірна) частина; 2-оглядові колодязі;3 - водопровідна частина; 4 – збірний колодязь (камера); 5 –водоносний   пласт; 6 - лінія статичного рівня ; 7 - депресійна воронка.      

98. Шахтні колодязі споруджують з бетону, залізобетону, цегли, буту ідерева для прийому зазвичай безнапірних вод при відносно невеликій глибиніїх залягання (до 40 м). Зазвичай шахтні колодязі не доходять до водоупора (колодязі недосконалого типу) і отримують воду через днище і отвори встінках (мал. За). Шахтні колодязі мають значну площу поперечногоперетину і невелику вертикальну частину. На дні та в отворах стін шахтнихколодязів розміщують фільтри для запобігання попаданню в них часток породи.

С хема шахтного колодязя: 1- оголовок (для захисту колодязя від промерзання та забруднення вдоносного горизонта через стовбур колодязя) 2 - вентиляційна труба; 3 - мощення; 4 – водовідвідна канава; 5 - глиняний замок (для захисту водоносного горизонта від забруднення  по кільцевому зазору навкруги стовбура); 6 - стовбур колодязя (з з/б кілець, цегли, каміння); 7 - водопідйомник; 8 - отвори у водоприймальній частині; 9 - зумпф (для створення пев-них запасів води).

Русловий водозабір

Русловий водозабір (рис 6.3) влаштовують при пологому березі, коли необхідна для прийняття води глибина при РНВ та РВВ знаходиться на достатньо великій відстані від берега.

Водоприймальні вікна такого водозабору влаштовують в затопленому водоприймальному оголовку, винесеному в русло річки і сполученому з береговим сітковим колодязем  самопливними або сифонними водоводами.

Сифонні водоводи (допускаються для водозаборів ІІ та ІІІ категорії надійності подачі води) доцільно проектувати у несприятливих  геологічних умовах через зменшення коштів на їх прокладання і ремонт в порівняння з самопливними.

 

 

Рис.6.3. Принципова схема руслового водозабору з роздільним компонуванням: 1 - русло річки; 2 - затоплений водоприймальний оголовок; 3 - водоприймальні вікна, перекриті сміттезатримувальними  решітками; 4 - самопливні водоводи; 4-а - сифонні водоводи; 5 - береговий сітковий колодязь; 6 - водоочисні сітки; 7 - службовий павільон; 8 - всмоктувальні лінії насосів; 9 - насосна станція І підняття; 10 - трубопровід для подачі води на промивку самопливних водоводів.

При роздільному компонуванні водозабору насосну станцію І підняття розташовують поза зоною порушення грунтів на незатоплюваному в повінь майданчику (як правило на відстані до 25...30 м від берегового колодязя).

Руслові водозабори краще вписуються у топографічні форми узбережжь і мають більш сприятливі санітарні умови, ніж берегові.

Але в порівняння з останніми дорожчає будівництво, ускладнюється експлуатація і знижується надійність роботи водозабору, що пов'язане з наявністю додаткових комунікацій та недоступністю для  обслуговування затоплених водоприймачів.

101 питання

100-101-102.

Схема руслового,берегового,берегового(роздільного) водозабору

103. Перелічіть обладнання водонапірних насосних станцій ,схема їх взаєморозташування

104. Схеми можливих варіантів обладнання водонапірної башти

105. Схема резервуарів чистої води РЧВ та камери переключення

Споруди для очищення природних вод

106 Вихорова та перегород часта камера утворення пластівців

107. Схема вертикального відстійника

Круглий або квадратний у плані резервуар,з камерою вирового типу утворення пластівців у центр труб та конусним дном для нагромадження осаду,кут між похилими стиками 70-80

108. Схема горизонтального відстійника

109. Схема радіального відстійника

Гарантований напір для нормальної роботи водопроводу визначається за формулою: Hg=Hgeomt+∑hlot,l+hf ; де Hgeomt-геометрична висота подачі води в м,від осі насоса до потрібного санітарно-технічного приладу; hlot,l – сума втрат напору на розрахунковій ділянці трубопроводу; hf-вільний напір,м, біля санітарно-технічного приладу,який приймається згідно СНиП2.04.01-85.

110. Опишіть принцип дії освітлювача із завислим осадом коридорного типу

Одним із найбільш розповсюджених є освітлювач коридорного типу,який є прямокутним резервуаром,поділеним на 3 секції.

2 крайні секції – це робочі камери освітлювача ,а середня секція служить осадо ущільнювачем. Потім вона проходить через шар осаду,освітлюється і по дірчастих лотках або трубі відводиться на фільтр.

Завислий осад скл. З пластівців які безперервно та хаотично рухаються під дією потоку води.внаслідок чого маса осаду в завислому шарі постійно переміщується.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]