Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
4.96 Mб
Скачать

16) Як кількісно характеризується нерівномірність водоспоживання у населенному пункті?

Споживання води населенням протягом року змінються. Так, в літку води витрачається більше ніж взимку. В окремі дні тижня вода також споживається нерівномірно. Це нерівномірність водоспоживання характеризується коефіціентом нерівномірності.

17) Дайте означення максимального коефіціента добової нерівномірності.

Максимальним коефіціентом добової нерівномірності називається відношення добової втрати в дні найбільшого водоспоживання Q доб.мах. до середньодобової витрати Q доб.mid.

К доб.мах.= Q доб.мах./ Q доб.mid.

18) Дайте означення мінімального коефіціента добової нерівномірності.

Відношення добової витрати в дні найменшого водоспоживання Q доб.min до середньодобової витрати Q доб.mid. називається мінімальним коефіцієнтом нерівномірності.

К доб.min.= Q доб.min/ Q доб.mid.

Норми і режим водопостачання

19. Види розрахункових витрат води?

Основним вимірювачем води для водопостачання об’єкта є середньодобова витрата, Розрахункові витрати води називаються середньодобова витрата споживання помножена на відповідний коефіцієнт нерівномірності Qдобове ця витрата змінюється протягом року тому існує розрахункова витрата води на добу з максимальним та мінімальним водоспоживанням а витрата Qдоб max Q добmin

: Q-середньодобова _ Q=q*N/1000, де q –норма витрати води на 1 мешканця, N – к-сть населення

???

20. Розрахункова витрата води – це середньодобова витрата помножена на коефіцієнт нерівномірності.

21. Якою за робочим тиском має бути зовнішня водовідвідна мережа?

Тиск потрібен для того, щоб вода доходила до найдальше- та найвище- розташованих приладів відводу будинку.

- для одноповерхових будинків 10м

- далі з підвищенням поверховості +4м на кожен поверх

-напір у мережі промислового постачання встановлюють згідно вимог технологи

* зовн. водопровід. мережа може бути високого і низького тиску

- у в.м. висок. тиску гасіння пожежі забезпеч. стаціонарними насосами ( якими обладнані насосні станції 2 підйому)

- у в.м. низького тиску для гасіння пожежі створюється тиск пересувними насосами підєднаними до гідрантів,але тиск не може бути меншим 10 м..

Водозабірні споруди

22. Які грунти називають водоносними?

Водопроникні породи здатні пропускати воду, тому що в них є пустоти – пори і тріщини. Чим крупніші частинки породи, тим більші пори і тим легше проходить вода. Добре пропускають воду пісок, гравій, галька, вапняк з тріщинами. Так, через товщі гальки вода за добу просочується на 100 м, через пісок – на 10 м, через глину – на 1 мм.

Водотривкі породи майже не пропускають воду. Такими є глина, пісковик, граніт, якщо в них немає тріщин. Вода, що просочилася,  на таких породах затримується. Вона заповнює проміжки між частинками водопроникної породи, що залягає вище, нагромаджується і утворює водоносний шар.

В земній корі пласти водопроникних і водотривких порід чергуються. Тому водоносні шари лежать на різній глибині. Залежно від глибини їх залягання розрізняють ґрунтові та міжпластовіводи.

Водоносних шарів в одній місцевості може бути декілька. Вони залягають на різній глибині залежно від кліматичних умов: в посушливих умовах степів і пустель – значно глибше, ніж в достатньо зволоженому помірному кліматі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]