Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
4.96 Mб
Скачать

79. Органолептичні показники:

1. колірність(градуси платиновобальдової шкали)

2. запах(бали)

3. Смак, присмак(бали)

80. фізичні показники якості води:

1. температура(°С)

2. Прозорість(см), каламутність(мг/дм3)

3. Активна реакція середовища.

81Активна реакція середовища це один з фізичних показників якості питної води. pH=-lgCh+(моль/дм3), де Ch - молярна концентрація катіонів водню. Активна реакція середовища, або водневий показник (РН) характеризує кислотність води і визначається концентрацією іонів. Виражається в безрозмірних одиницях від 1 до 14. Реакція середовища нейтральна при РН = 7. При РН менше 7 середовище кисле, при РН більше 7 - лужна. Для нормального росту і розвитку більшості видів риб наймодерніших, найкомфортабельніших вважається нейтральна або слаболужна реакція води. Показник РН може змінюватися протягом доби на 2 - 3 одиниці. Влітку, під час масового розвитку водоростей, рослини витягають протягом дня з води вільну вуглекислоту, до вечора її зміст часто зменшується майже до нуля. У воді не міститься уголтной кислоти, РН підвищується, і реакція води стає лужний. Оскільки концентрація вуглекислоти, аміаку і серовадорода тісно пов'язані з активною реакцією середовища, водневий показник іноді зараховують до параметрів, що характеризує газовий режим водойми. Вимірювати РН води рибоводних водойм слід не менше двох разів на день: вранці і ввечері.

АКТИВНА РЕАКЦІЯ СЕРЕДОВИЩА, водневий показник, концентрація водневих іонів у середовищі (грунті, воді); рН. При рН 7 середовище нейтральна, нижче 7 - кисла, вище 7 - лужна. А. р.. с .- один з основних абіотіч. чинників. Змінюючи проникність зовнішніх мембран клітин, рН впливає на водно-сольовий обмін організмів. Розрізняють стеноіонние види, що живуть у водах з коливаннями рН, напр., В межах 5-6, і еврііонние види, що витримують великі зміни цього фактора. З віком стійкість організмів до зрушення рН підвищується (так, молоді особини рачка Gammarus pulex у воді з рН 6-6,2 гинуть через 1,5-2 доби, а більші - через 5). Від рН води залежить стійкість гідробіонтів до токсичних речовин.

рН = -lg[H+].

В нейтральной воде рН=7.

Для електрометричне визначення рН застосовують рН-метри зі скляними електродами.

Вимірюють рН в розчинах, що містять важкі метали, окислювачі та відновники, в колоїдних розчинах і емульсіях, а також у кольорових розчинах, в яких індикаторне визначення рН неможливо.

Визначення рН зі скляним електродом засноване на вимірюванні ЕРС елемента, оборотного щодо іонів водню. Потенціал поверхні скла, що стикається з розчином кислоти, залежить від рН розчину. Це властивість скла використовується в скляних електродах індикаторах рН.

Вимірювання рН полягає в порівнянні потенціалу індикаторного електрода, зануреного у випробуваний розчин, з потенціалом того ж електрода в стандартному буферному розчині з відомим значенням рН.

При калібруванні рН-метрів користуються шкалою стандартних буферних розчинів . У таблиці наведені розчини речовин, які застосовуються як стандартних буферних розчинів для перевірки рН-метрів і залежність їх рН від температури. Для приготування таких розчинів можуть бути використані фіксанали (стандарт-титри).

82. Як називають державні стандарти України7

Вода повинна відповідати вимогам ГОСТ-2874-82 «Вода питна. Гігієнічні вимоги та контроль за чкістю».

В Україні на питну воду зараз діють два стандарти - (ДСТУ) 4808:2007 «Джерела централізованого питного водопостачання. Гігієнічні та екологічні вимоги щодо якості води і правила вибирання», який набув чинності з 1 січня 2009 року (досі діяв ГОСТ 1982 року), і ДСанПіН 1996 року (затверджені Наказом МОЗ №383 23.12.96 “Про затвердження Державних санітарних правил і норм "Вода питна. Гігієнічні вимоги до якості води централізованого господарсько-питного водопостачання"), причому обидва стосуються виключно водопровідної води.

Крім того, розроблено проект ДСТУ «Вода питна фасована. Загальні технічні умови», який перебуває на погодженні в Міністерстві охорони здоров'я України. Також 2008 року розроблено проект ДСТУ «Питна вода. Вимоги та контроль за якістю»; проект ДСТУ «Питна вода підвищеної якості. Вимоги та контроль за якістю».  Тепер Мінздрав затвердив санітарні норми якості питної бутильованої води і подав їх до Міністерства юстиції. Крупні оператори говорять, що тепер їм доведеться перетворювати фасовану питну воду на неживу.

Нині же виробники фасованої і бутильованої води працюють за власними технічними умовами (ТУ), що при цьому існуючі ТУ часто дозволяють визнати фізіологічно неповноцінну воду якісною. Наприклад, із понад 150 операторів, що займаються розливом питної води (у бутлях 18,9 л), лише близько 70 компаній мають устаткування для миття тари і розливу, інші наливають просто зі шланга та цистерн. Маразм ще в тому, що за результатами перевірок більша частина бутильованої води не відповідає стандартам водопровідної...

А 16.07.2010 року було оприлюднено Наказ Міністерства охорони здоров'я N 400 від 12.05.2010 р., яким затверджено нові Державні санітарні норми та правила "Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною" (ДСанПіН 2.2.4-400-10). І маразм було ліквідовано. Щоправда існувала постанова головного державного санітарного лікаря України від 4 вересня 2008 року N 12 "Про затвердження Державного гігієнічного нормативу "Показники безпеки та якості фасованої питної води", але це не був стандарт.

83. Перелічіть групи методів обробки природних вод.

Усі різноманітні завдання, покладені на очисні споруди, можуть бути зведені до таких основних груп: освітлення необхідне для зниження її мутності. Це процес видалення з води зважених речовин (нерозчинних домішок);знебарвлення - усунення речовин, що обумовлюють кольоровість води; знезаражування - знищення бактерій, що містяться у воді (в тому числі хвороботворних); зм'якшення - видалення з води катіонів кальцію, магнію; знесолення - зниження загального солевмісту у воді; часткове знесолення до залишкової концентрації солей не більше 1000 мг/л називається опрісненням води. У деяких випадках може бути видалення окремих видів солей . Спеціальні завдання - видалення розчинених у воді газів (дегазація), усунення запахів і присмаків , освітлення і знебарвлення, зм'якшення та ін. Частину операцій по обробці води відносять до процесів очищення води: усунення мутності, кольоровості, видалення планктону, бактерій і надлишкової кількості розчинених солей. Але такі операції, як стабілізація води, підтримка необхідного значення рН і т.п., що мають метою придання воді властивостей, необхідних для запобігання корозії трубопроводів, успішного протікання коагулювання води, відносять до процесів обробки води.

84-85. Як класифікують технологічні схеми очищення природних вод

за такими ознаками: кількість технологічних процесів, робочий тиск, використання реагентів, ефект освітлення?

Освітлення

- технологічні схеми для повного або глибокого прояснення води;

- для неповного або грубого прояснення.

використання реагентів

на реагентні й безреагентні

У першому варіанті очищена вода відповідає вимогам питної води відповідно до

ДержСанПіН. У другому варіанті вміст суспензії в очищеній воді набагато більше

— 50... 100 мг/дм3. Як правило, грубо прояснену воду використовують для цілей

охолодження різного виробничого устаткування.

кількість технологічних процесів

За числом технологічних процесів і числом ступенів кожного з них техно-

логічні схеми підрозділяють на одно-, двох- і багатоступінчасті. В одноступінчастих схемах процеси здійснюються послідовно й одноразово (в од-

ну ступінь). Двоступінчасті схеми застосовують в тому випадку, коли один з осно-

вних технологічних процесів здійснюється двічі.

робочий тиск

підрозділя-

ють на самопливні (безнапірні) й напірні. На міському і великому промисловому

водоочисному комплексах рух вихідної води по спорудах здійснюється самопли-

вом. При цьому рівень води в кожній наступній споруді нижче рівня попередньої.

Різниця рівнів визначає напір, необхідний для подолання гідравлічних опорів усе-

редині споруди й у комунікаціях від однієї споруди до іншої.

У напірних спорудах закритого типу вода циркулює під тиском, створю-

ваним насосною станцією.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]