Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7. Охорона працi_17.05.2012.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
3.44 Mб
Скачать

Розрахунок мікроклімату приміщення

Параметри мікроклімату можуть мінятися в широких межах, у той час як необхідною умовою життєдіяльності людини є підтримка сталості температури тіла завдяки терморегуляції, тобто здатності організму регулювати віддачу тепла в навколишнє середовище. Принцип нормування мікроклімату та створення оптимальних умов для теплообміну тіла людини з навколишнім середовищем. Обчислювальна техніка є джерелом істотних тепловиділень, що може привести до підвищення температури й зниженню відносної вологості в приміщенні.

у приміщеннях, де встановлені кондиціонери, повинні дотримуватися певні параметри мікроклімату. Кількість тепла, що утворюється в організмі, залежить від фізичного навантаження працівників, рівень тепловіддачі - від мікрокліматичних умов виробничого приміщення. Оскільки робота за комп'ютером характеризується малим фізичним навантаженням, то цей вид діяльності належить до легких робіт за критерієм енерговитрат організму (ГОСТ 1 2.1.005-88). Порушення мікрокліматичного балансу може призвести до перегрівання або ж переохолодження організму людини і спонукати до захворювання. Віддача тепла організмом людини здійснюється, в основному, за рахунок випромінювання і випаровування вологи з поверхні шкіри. Чим нижча температура повітря і швидкість його руху, тим більше тепла віддається випромінюванням. При високій температурі значна чистина тепла втрачається випаровуванням поту.

Вологість повітря істотно впливає на віддачу тепла випаровуванням, Через високу вологість випаровування погіршується і віддача тепла зменшується. Зниження вологості покращує процес тепловіддачі випаровуванням. Однак, надто низька вологість викликає висихання слизових оболонок, їх пересихання та розтріскування, забруднення хвороботворними мікробами.

Рухомість повітря визначає рівень тепловіддачі з поверхні шкіри конвекцією і випаровуванням. Різкі коливання температури в приміщенні, яке продувається холодним повітрям (перетягом) значно порушують терморегуляцію організму і можуть викликати простудні захворювання.

Таким чином, для нормального теплового самопочуття людини важливо забезпечити певне співвідношення температури, відносної вологості та швидкості руху повітря, тобто певні мікрокліматичні умови. Такі умови визначаються, в основному, категорією роботи, що виконується, та періодом року і можуть бути оптимальними та доступними.

Під оптимальними мікрокліматичними умовами розуміють таке співвідношення його параметрів, при якому в умовах тривалої та систематичної дії на людину створюються комфортні теплові відчуття та відбувається збереження нормального теплового стану організму без напруження механізмів терморегуляції. Допустимі мікрокліматичні умови передбачають можливість виникнення дискомфортних відчуттів та зміни теплового стану організму, однак вони швидко минають і нормалізуються за рахунок напруження механізмів терморегуляції в межах фізіологічних пристосувальних можливостей.

Відповідно до ДСанПІН 3.3.2-007-98 у виробничих приміщеннях та робочих місцях з ВДТ та ПК мають забезпечуватись оптимальні значення параметрів мікроклімату.

Таблиця 2 Нормовані параметри мікроклімату для приміщень з ВДТ та ПК

Період року

Категорія робіт

(ГОСТ 12.1.00588)

Температура повітря, °С

Відносна вологість повітря, %

Швидкість

руху повітря,

м/с

Холодний

Теплий

Легка - 1а

Легка -16

Легка - 1а

Легка - і 6

22-24

21-23

23-25

22-24

40-60

40-60

40-60

40-60

0,1

0,1

0,1

0,2

До категорії Іа належать роботи, що виконуються сидячи і не потребують фізичного напруження, при яких витрати енергії складають до 139 Вт, а до категорії 16 - роботи, що виконуються сидячи, стоячи або пов'язані з ходінням та супроводжуються деяким фізичним напруженням, при яких витрати енергії становлять від 140 до 174 Вт.

Для забезпечення оптимальних мікрокліматичних умов в будь-який період року приміщення, де розташовані комп'ютеризовані робочі місця повинні бути обладнанні системами опалення.

Найкраще вирішення цього питання - це встановлення кондиціонерів, які автоматично підтримують оптимальні параметри мікроклімату.

Розглянемо мікроклімат приміщення, якого стосується дипломний проект. Це кімната розміром: ширина 3,5м, довжина 4,5м. Висота 3,5 м, має три вікна розміром 2мхЗм. В даному приміщенні знаходиться три комп'ютери. Температура повітря в кімнаті тримається рамок 23-24 °С, що задовольняє вимогам мікроклімату. Вологість також не перевищує 50%.

Розрахунок мікроклімату приміщення

1) Рахуємо надходження тепла в приміщення за формулою

T=S h-k

S — площа приміщення, S=3.5*4.5=15.75(м2)

h — висота приміщення, Ь=3.5(м2)

k — коефіцієнт, що дорівнює k=3.5

2) Рахуємо надходження тепла від оргтехніки (побутової техніки), освітлення, що працює в приміщенні. Необхідно обчислити значення випромінюваної потужності від комп'ютера, лазерного принтера, копіювального апарату, лампами. Потужність, що випромінюється комп'ютером - 320 Вт, лазерним принтером - 440 Вт; копіювальним апаратом - 500 Вт; освітлення лампи - 40 Вт. Кількість комп'ютерів - 1шт., лазерний принтер - 1шт., копіювальний апарат - 1шт., лампи - З шт.

T2=Q1+Q2+...+Qn

де:

n —кількісти приладів

T2=320+440+500+3-40=1380ВТ

3)Рахуємо надходження тепла від людей, що постійно знаходяться в приміщенні за формулою:

T3=n1*Tсер

де:

n1 - кількість людей, n1=1;

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]