Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7. Охорона працi_17.05.2012.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
3.44 Mб
Скачать

3. Інженерні рішення. Природне і штучне освітлення робочої зони приміщення

Природне світло повинно проникати через бічні світло-прорізи, зорієнтовані, як правило, на північ чи північний схід, і забезпечувати коефіцієнт природної освітленості (КПО) не нижче 1,5%.

Загальне освітлення має бути виконане у вигляді суцільних або переривчатих ліній світильників, що розміщуються збоку від робочих місць (переважно зліва) паралельно лінії зору працівників.

При розташуванні відеотерміналів за периметром приміщення лінії світильників штучного освітлення повинні розміщуватися локально над робочими місцями.

Застосування світильників без розсіювачів та екранних сіток забороняється.

Як джерело світла при штучному освітленні повинні застосовуватися, як правило, люмінесцентні лампи типу ЛБ. При обладнанні відбивного освітлення у виробничих та адміністративно-громадських приміщеннях можуть застосовуватися металогалогенові лампи потужністю до 250 Вт. Допускається у світильниках місцевого освітлення застосовувати лампи розжарювання.

Яскравість світильників загального освітлення в зоні кутів випромінювання від 50 град, до 90 град, відносно вертикалі в подовжній і поперечній площинах повинна складати не більше 200 кд/м2, а захисний кут світильників повинен бути не більшим за 40 град.

Коефіцієнт пульсації повинен не перевищувати 5% і забезпечуватися застосуванням газорозрядних ламп у світильниках загального і місцевого освітлення.

Рівень освітленості на робочому столі в зоні розташування документів має бути в межах 300-500 лк. У разі неможливості забезпечити даний рівень освітленості системою загального освітлення допускається застосування світильників місцевого освітлення, але при цьому не повинно бути відблисків на поверхні екрана та збільшення освітленості екрану більше ніж до 300 лк.

Світильники місцевого освітлення повинні мати напівпрозорий відбивач світла з захисним кутом не меншим за 40 град.

Необхідно передбачити обмеження прямої близькості від джерела природного та штучного освітлення, при цьому яскравість поверхонь, що світяться (вікна, джерела штучного світла) і перебувають у полі зору, повинна бути не більшою за 200 кд/м2.

Розрахунок освітлення в кіно-концертному залі

Серед факторів зовнішнього середовища, що впливають на організм людини в процесі праці, світло займає одне з перших місць. Адже відомо, що майже 90% всієї інформації про довкілля людина одержує через органи зору. Під час здійснення будь-якої трудової діяльності втомлюваність очей, в основному, залежить від напруженості процесів, що супроводжують зорове сприйняття. До таких процесів відносяться адаптація, акомодація та конвергенція.

Залежно від джерела світла виробниче освітлення може бути:

  • природнім що створюється прямими сонячними променями та розсіяним світлом небосхилу;

  • штучним що створюється електричними джерелами світла;

  • суміщеним при якому недостатнє за нормами природне освітлення доповнюється штучним.

Штучне освітлення може бути загальним та комбінованим. Загальним називають освітлення, при якому світильники розміщуються у верхній зоні приміщення (не нижче 2,5 м над підлогою) рівномірно (загальне рівномірне освітлення) або з врахуванням розташування робочих місць (загальне локалізоване освітлення). Комбіноване освітлення складається із загального та місцевого. Його доцільно застосовувати при роботах високої точності, а також, якщо необхідно створити певний або змінний, в процесі роботи, напрямок світла.

За функціональним призначенням штучне освітлення поділяється на робоче, аварійне, евакуаційне, охоронне, чергове.

Вибір нормованих параметрів, проектування та розрахунок освітлення здійснюється згідно ДБН В.2.5-28-2006. Згідно нормативу всі роботи розбиваються на 8 розрядів зорових робіт. Розряд зорових робіт залежить від мінімального розміру об'єкта розглядання. Перші п'ять мають підрозряди (а, б, в, г), які визначаються фоном та контрастністю об'єкта з фоном.

Внаслідок непостійності природного освітлення протягом дня та пори року, кількісна оцінка цього виду освітлення здійснюється у залежності від розряду зорових робіт по коефіцієнту природного освітлення (КПО, е).

а) Розрахунок природного освітлення

Кіно-концертний зал має наступні параметри: 3,50x4,00x2,70. Заповнення світлового отвору подвійним роздільним дерев'яним вікнами.

б) Розрахунок штучного освітлення

Розраховуємо загальний світловий потік для освітлення площі концертного зала;

де,

Еn — нормоване значення штучної освітленості, Еn= 300 лм/м2;

S — площа приміщення, м2; S= 900 м2

Кзп -коефіцієнт запасу, Кзп= 1,5 (висота прим-ня більше 5 м);

Z — коефіцієнт нерівномірності освітлення, Z=1,1-1,5;

η — коефіцієнт використання світильника, η=44.

Fппот = (300* 900 * 1,5 * 1,15)/44 = 10585 лм

Необхідну кількість світильників розраховуємо за формулою:

де:

Fппот — потрібний загальний світовий потік, лм;

F1 — світловий потік, створюваний одним світильником, лм.

n=10585/3350=3,16= 4 лампи

Мал. 4 Розміщення світильників (план)

Висновок: для нормованого освітлення в концертному залі потрібно чотири люмінесцентні лампи типу ЛБЦТ (люмінесцентні лампи низького тиску з поліпшеною передачеюкольору) потужність 36 Вт, загальній світловий потік складає 10585лм. Для декоративного ефекту по периметру залу передбачені світлодіоди.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]