Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7. Охорона працi_17.05.2012.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
3.44 Mб
Скачать

2. Заходи профілактики щодо безпечних умов праці

Розглянемо загальні заходи засоби нормалізації параметрів шуму, вібрації та іонізуючого випромінювання при роботі.

Оптимальні умови - найбільш сприятливі (комфортні), які забезпечують роботу системи життєдіяльності без напруги.

Допустимі умови - допускають напругу реакції організму у межах її пристосування без шкоди для здоров'я.

Загальні заходи та засоби нормалізації впливу шуму та вібрації.

Допустимі рівні звукового тиску згідно ДСТУ 12.1.001-83 на робочих місцях не повинні перевищувати 50-60 дБ, в залежності від частоти та рівня звукового тиску. Створення оптимальних умов у виробничих приміщеннях є складною задачею, але вирішити її можна наступними заходами: усунення коливань у джерелі виникнення; усунення коливання на шляху їх розповсюдження; звукоізоляція; звукопоглинання; застосування архітектурно-планувальних методів та організаційно-технологічних рішень; засоби індивідуального захисту.

Вібрацію, що діє на людину, нормують окремо для кожного встановленого напрямку згідно з ДСТУ 12.1.012-90. Нормалізувати вплив вібрації можна наступними методами: зниження вібрацій в джерелі виникнення шляхом зниження або усунення збуджувальних сил; віброізоляція; динамічне гасіння.

Загальні заходи та засоби нормалізації впливу іонізуючого випромінювання.

Гранично допустима доза опромінення для осіб категорії А (персоналу) не може перевищувати 5; 1,5; ЗО бер/рік відповідно до трьох груп критичних органів (все тіло; щитовидна залоза, м'язи, легені, нірки; шкіра, кістки, передпліччя). Створення оптимальних умов у виробничих приміщеннях € складною задачею, але вирішити її можна наступними заходами: використання джерел з мінімальним випромінюванням; скорочення часу роботи з джерелом іонізуючого випромінювання; віддалення робочого місця від джерела іонізуючого випромінювання; екранування джерела іонізуючого випромінювання.

Електробезпека

Величина напруги в мережі складає 380/220У. Мережа трифазна з заземленою нейтраллю, струм змінний. Приміщення відноситься до категорії приміщень з підвищеною небезпекою, тому що існує можливість однючасного дотику людини до корпуса електроустановки і металоконструкції, що має контакт із землею. Світильники закритого типу, не мають відкритих нормально струмоведучих частин. Розетки закриті. Для забезпечення неприступності нормально струмоведучих частин проводи виконані у вінипластових трубах, прокладених приховано в підлозі і стінах; застосовуються шафи-рубильники закритого типу. Для запобігання контакту з нормально струмоведучими частинами при порушенні безпеки застосовуються рознімання і штепсельні з'єднувачі закритого типу. Для забезпечення орієнтації в електроустановках - застосовуються ПЕВМ І перехідники, що обладнані системою світлової і звукової сигналізації, вимикачі обладнати таким чином, що візуально однозначно контролюється включений і виключений стан.

Для запобігання електротравм при переході напруги на не струмоведучі частини використовуються каркаси, металеві кожухи й інші не струмоведучі частини електроустаткування зануляются відповідно до ПУЕ. Захисний нульовий провідник з'єднаний з мережею заземлених нульових проводів. Безперервність ланцюга занулення від кожного корпуса електроустановки до нейтрали джерела забезпечується зварюванням стиків чи проварюванням перемичок і індивідуальних захисних провідників від кожного споживача. Опір нульового захисного провідника не перевищує опір фазного проводу більш ніж у два рази, Система захисного зануления підтримується в справному стані.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]